英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
有啲brita filter係用活性碳,filter唔到calcium
買嗰時要睇清楚,唔好買錯
mouse or rat?
仲有Bristol 2017年已經拍板會起Tube
不過遇啱脫歐及武肺先hold住
年㡳唔使再lock down
加上配合首相build build build
應該好快啟動招標

到時不但要大量建築工人及技工
連帶亦增加其他職位需求
英國經濟可唔可以復甦就睇基建項目
何況脫歐少咗班勞動人口
香港人出現正好填補生產力
全世界都知香港人最肯做
英國有咩運動做到?係香港有得行山/獨木舟
網上見過d日本人話放養壽命係會比較短,我無去查證
完全從0開始申請證件都話易搵,去邊個城到步搵咩人開始呢啲慢慢睇緊,最慘唔知自己唔知啲咩
Canoe行山英國咪一樣得
內河同山其實唔少

要玩大啲嘅dinghy 其實都方便
gliding
hand gliding
見過d人話英國好多人鐘意放養貓, 唔一定係流浪貓黎
有無車牌?

無既話考慮範圍細好多…
a. 各城市既市中心
b. 倫敦/曼市(因為有鐵路)

另外會做咩工?想做本行野就要睇你做邊行,但倫敦一定係最多工作機會,變相住就只能考慮倫敦外圍/附近城市。
咁諗工作喇,做邊行,如果想做本行就睇下邊個城市比較多…

如果無所謂又唔係一時三刻等飯開,就睇自己興趣喇,我有frd鐘意紐卡素,於是真係plan去紐卡素如果你鐘意披頭四咪去利市囉

再唔係睇天氣囉,北部太凍,怕凍既唔洗諗…仲有介唔介意硬水問題等等…

一條友處處無家處處家喇,驚西咩
如果冇去到先考會唔會好過係香港考?

工就可以算係MARKETING 不過其實都係文員仔所以我冇諗住做唔做番"本行"
工時點都唔會長過香港啦係咪?
死啦,毒撚成日木口木面,咁咪會被支那人
Uk bank 邊間好?同埋有冇話最低門檻先可以開户?
有幾多積蓄
扣扣埋埋 預得返1.3 ~1.4m hkd
我擔心百幾萬其實好快燒晒
係唔係我諗得太差
因為一個老人、加上2個細長大
其實老婆好大機會都要退後做carer /散工兼職
到時得返我一個搵錢

呢個係我最擔心
你地本身香港冇物業啦咩
得百零萬一條友就輕鬆
一家五口點搞
真係要返兩份工先掂
你本身做邊行架?
慳極屋租洗費一家五日最少都30k一個月啦
1個養5個,仲要有個老人家
雖然知你想走, 但唔好太勉強
到時兩頭唔到岸仲衰
已經係賣左樓還payment 後
雖然仲有少少積蓄+保險,都係1.5m 左右
本身非專業人士,去到應該做倉、清潔工
唔想跟支那人做飲食

我問老婆 外母會唔會考慮留低,佢仲有其他女照顧
但同我老婆關係好d ,話走就一齊走(可想而之)

而家日日被佢情緒勒索 我講實際數字佢講將來
仲話一係去申請綜援
一唔啱聽入耳就黑口黑面
細佬仔幾大左右?

你講多少少先 唔好咁灰
依個世界唔係得專業同非專業之分
唔係做唔到醫護ibank 就係做掃街洗廁所
中間有好大程度既 有好多普通工作既
你本身係邊行 咩學歷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞