英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
宜家都好煩惱,有計劃係安心左但好似衍生另外一些問題,例如,你用個本去Uk 租樓,去到個度的目的係咩?幾時先可以置業?
無父幹先要走
香港長線無父幹係輸一世 除非你炒野炒到發達
英國係短線就業 適應難困,但你過到2萬鎊一年結婚 生仔 買屋 安居樂業係無問題 除非你係住大城同人迫
我同意佢個接觸係比較差 已經用哂實體掣
但係我中意睇佢既視覺效果
點解唔用kindle
有無識人 (or 樓主)成功溝到local 囡囡,又或者結埋婚??

(利申: 單身中坑諗住過到去一係娶英國妹 係單身一世
你幾多歲先
如果去讀書 可能識到嘅
首先你要高加大隻
最緊要唔好俾佢覺得你怕醜
其他後話

定係你想知喺邊度可以識?
我自己就好反中醫嘅,所以唔好問我
濕疹除非係好嚴重嘅case,如果唔係應該都係係GP manage,唔駛去皮膚科
同埋英國嘅做法係keep 住保濕,一日用最少四次lotion 或者cream。有時GP 會開啲膏俾你沖涼用。類固醇只係俾你啱啱復發嘅時候用,用到一消左炎(即刻唔再紅)就要停,唔係會有反效果。
不過英國空氣同環境都好過香港,少左致敏源之後我同女友嘅濕疹係英國都好左。
多謝支持
原本都怕個post 耐左無人睇,會曬左啲心機,好在目前都keep 住有人流
自己唔鍾意鬼妹,女朋友都係香港人
Asian 男溝到鬼妹唔係無,少啲咁解啫
我覺得首先英文要好,其次性格要陽光外向,同埋最好就夠高同有操大隻。當然,個年齡差距同埋身家都係因素。
我連港女都溝唔到,鬼妹真係諗都無諗過

不過keep住一世單身又ok
雖然咁諗好PK, 但係最快學好當語言就係溝個當地人做女朋友~

(其實都係順其自然....)

(如果讀返個Master貴唔貴呢?)
[其四] 交通篇

係衣食住行四樣嘢入面,唯獨「行」係貴過又複雜過香港。以下係英國除左揸車以外嘅交通模式,嫌too long didn't read 嘅就只需要重點睇巴士同埋火車。事關我未有車牌,所以揸車方面我無咩嘢可以offer 俾大家,要靠其他巴打幫手啦

一。巴士
二。的士及 Uber
三。Tube (London only)
四。火車
五。Coach
六。內陸機
七。單車
八。行路
[其四。一] 巴士

英國嘅巴士分做短途同長途。短途係指城市內之間嘅路線,長途係指你所在城市同鄰近小鎮同城市嘅路線。由於London 內同London 外嘅巴士模式會有唔同,所以我每樣嘢都會分開London 內同外講。

收費方式
收費方式方面,基本上全英國都已經可以用智能手機或者credit/debit 卡係車上俾錢。智能手機就係指Google pay, Apple pay 之類嘅NFC 功能。英國嘅Credit card 同debit 卡可以直接好似八達通咁拍卡俾錢,方便過啲咩支付寶用QR code 慢慢嘟。

London 內就有佢專用嘅Oyster card,即係香港八達通(Octops card)嘅老竇。Oyster card 同八達通嘅唯一分別就係Oyster 真係只用係交通,唔可以做日常交易。Oyster card 可以係地鐵站嘅自動售賣機買到。

最後一個收費方式就係俾錢買車飛。London 內嘅巴士好似唔收cash,你要買車飛就要去返最近嘅Tube 車站買。London 外嘅巴士就多數上車時向車長買,所以搭巴士上車有時候會大排長龍,就係因為前面啲人係到數大餅。如果你夠細心,會留意到我係講「買車飛」唔係「俾車錢」。因為英國搭巴士係會印張車飛俾你。呢張好似收據咁車飛大致上有分single ticket, return ticket 同day ticket。Single ticket 就係單程,張飛落車就可以扔。Return 就係來回,所以你要keep 返張飛,等你回程時嘟返張飛上面嘅QR code,先至可以扔張飛(有時司機會係你回程嘅時候搣爛少少你張飛做record)。Day ticket 就自然係任搭,搭到唔搭就可以扔。

以我所記得,London 內嘅巴士係好似香港咁分段收費,流程上基本上唔駛同司機講嘢,拍完卡就坐底,到站前就禁鐘落車。London 外嘅巴士雖然都係分段收費,但係買車飛係以點到點方式去買。即係你係A 車站上車買車飛時要同車長講「我要買來回飛去B 車站/某地標」,司機就回出張return ticket 俾你,你可以係B 車站或更近嘅車站搭回程巴士返A 車站。回程車同day ticket 唔駛係同一個number 嘅巴士 — day ticket 就只要係同一巴士公司就得,return ticket 嘅話如果係另一個number 嘅巴士(同公司)但係都有B 同A 車站嘅路線都可以上車。

英國嘅巴士車費普遍俾香港貴,我住嘅城市搭返十五分鐘嘅單程車已經要鎊半到兩鎊,所以係幾唔化算。
希望快d register 到
好撚痕
上網睇資料發現唔少人話英國樓隔音比較差,想問下係咪真?差既話係有幾差?日常傾計都會比隔黎屋聽到?
我見terraced house/semi detached house都有人咁講,flat/apartment既話又如何?
唔該哂大家
請問如果用debit card俾錢/買車票,咁點買single ticket/return ticket?上車嘟卡之前同司機講?
係,無錯
[其四。一。續]
注意事項
英國人好講禮貌,如果係London 外嘅城市搭車,上車俾完錢要講thank you/cheers,落車如果會經過車長都要講句thank you/cheers。London 內就無呢個習俗,所以唔駛理。

[完]

搭巴士就講完啦。巴士同火車係比較複雜,所以篇幅會多啲。其他交通工具都幾self-explanatory 所以可能會一次過講曬。大家請stay tuned 同比返個正皮支持。
你買著啲cream 搓著先啦。
去藥房自己買啲大牌子e.g. Aveeno, Diprobase 搽,無藥用成份但係保濕已經好好多,可以幫手止痕。
如果啲濕疹(eczema)發緊炎可以去藥房搵藥劑師買hydrocortisone 類固醇藥膏,佢會教埋你點用。
你用住呢啲先,到你register 到先再睇。不過個GP 都係會叫你做返以上嘅嘢
係,我隔離屋電話響我會聽到
新起嘅flat 可能會好啲,但係舊樓一定係差,唔駛諗
想問下有無英國勞工法班比較應可?
(除左上網自學)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞