英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
即係上車,然後同司機講:one single ticket to xxx, please, 等司機set好價錢再嘟卡?

sorry,咁都要問好似好白痴
係,'Hi, may I get a single ticket to XXX please?' 咁。
一啲都唔白痴,我當初黎英國都係問人或者觀察其他人點做。我開得呢個post 就係想大家係到問,唔駛大家好似我當初自己過黎嗰陣咁咩都要自己黎自己學
仲有落車習慣多謝司機
唔熟呢範,要等其他巴打答
係London ge 巴士車費正確d講以個operation係唔係最終由transport for London負責. 以 TfL 名義行 ge 巴士應該唔係分段收費.

https://tfl.gov.uk/fares/find-fares/bus-and-tram-fares
多謝補充,London 真係唔熟
呢個我都唔清楚
其實我咁多年都係返香港搭親時順便洗埋牙,所以無試過係英國睇牙醫
LM, 可以考慮下講住house嘅家居保安同防盜 , 感謝樓主慷慨分享
家居保安呢個topic 唔錯,咁啱我自己都有啲研究,可以分享下自己嘅心得
多數巴打支持
啱呀 真係可以靠自己供得起層樓 本身已經係賣點
未必 外國職業多元化啲 做基層工都唔會睇唔起你
同埋部分半乞食科可以有機會喺外國翻身

同埋難聽都要講句
IT 工程狗唔移民 抵你一世做狗
你係唔係年年返香港?
啱呀 部分藍領一樣移到民
窮人應該學外語 學技能 學英文 學識點樣扮中產
基本上係呀
我通常兩至三年先返一次 每次就留喺香港一個月
真,你係香港除左個comfort zone
跟父母幾兄姊妹一齊住
往後10年又會點?
衰d講句,上次寶達村火災都一口六口一齊住...
3代同堂再加個未嫁女

Others case成家係幾個仔就仲慘...睇怕將來幾個仔結咗婚都痴返黎住...
我想知讀完bsc/msc搵工啲公司大唔大機會sponsor你攞work visa?定係會嫌麻煩所以唔請?如果講nhs/私家醫療行業

想移民但遲左出世無bnothanks
我屋企人都係曬香港,英國得自己一條友,放假咪返去探親
NHS 永遠都唔夠人,同埋本身都多非local 人做,所以應該ok 嘅。唔知唔同profession 有無影響就真

香港真係長線窮撚必輸
買左d cream頂住先。希望有效。唔該巴打
真係工作機遇多先揀london
但買樓未來生活實唔揀london
3 仔九十鎊三個月。
使費拍得住london zone 3. 英國全年唔會熟,但八九月日頭可以上到30度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞