英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
多數中間價千五鎊左右, 睇地區
成份糧無左
一家四口有P2同S1
考慮緊Bristol
無London咁城市化同物價高
但係有文化同歷史
又處於英國中心四通八達

我自己就唔太介意校網
Target係cat.2 state school
怕cat.1 太多華人
想小朋友真係融入當地
況且cat.2都好過曬香港啲填鴨教育
反而住嗰區啲鄰居有冇教養先係重點
1養5係唔係無可能

做IT係咪去雷丁好?
如果非專業人士一個人得幾十萬過黎會有幾辛苦, 始終香港不宜久留.... 但係我又連去邊個城市都唔知,定係咩都唔識最好都係搵移民公司?
一條友有幾十萬驚西,最緊要肯放低身段
Brighton租唔平 拍得住London外圍
你有老人家有細路
跟法例最少要租3間房既樓,兩個細路如果大左到10歲左右要一人一間房添
自己去rightmove睇下幾錢租先啦

得罪講句你一個人養5個人係無可能,租屋都無人肯租俾你
正常人工係要屋租既2.5倍, 因為英國好保護租客,租客交唔起租業主都唔趕得走
所以怕左租俾租霸會要求有合理人工先肯租
thanks 巴打
無見過,可能日本超市會有
其實真正嘅困難我諗會係搵工,呢樣移民公司就唔知幫唔幫到手,實際嘅日常生活反而唔係難事。
邊個城市嘅話,其實一個人真係無咩所謂,工作機會邊到多就去邊,前面嘅post 都有巴打淺談過,可以參考下。
想問寵物方面嘅野
有冇巴打分享下,

多唔多獸醫?
貴唔貴?
有冇寵物剪毛 沖涼做護理嘅舖?
多謝樓主分享

想問依家英國經濟係米真係好差
因為有master offer 但唔係一定搵到工嘅專業科(係香港嘅乞食科)
好想走但驚一年後畢業都難搵工
我係student visa所以要番黎咁就白白浪費左學費
如果我一個人未有車牌,會唔會頭1年住曼市d輕鐵附近好d先?

揾曼市既apartment易入口d會唔會係最合理既選擇?
無養動物,不過英國幾乎個個都有養狗,所以一定有好多相關嘅服務
經濟係幾差,但係依家開始逐步放寬lock down,希望會改善
唔知你講嘅係咩科,所以好難評論。但係你點解唔直接用BNO visa 過黎讀?咁可以縮短一年apply BC。
我遲左少少出世
未有車牌就交通方便好緊要,返工無咁辛苦同貴(e.g. 要轉車要多一筆錢)
未住過Manchester,但係對香港人的確係易入口啲。去邊到落腳就我諗你黎到英國再親身去嗰個城市先至最清楚。
97 後原來已經讀master,時光飛逝
關於你份工嘅行情,我諗你係連登問應該都會有人答到你。
講下點樣防啲蜘蛛入屋啦
我係98年頭啱啱遲咗少少
好 唔該晒你!
無,防不勝防,完
蜘蛛其實無咩嘢,大家河水不犯井水
Silverfish 先係最仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞