英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
多謝巴打解答~~
之前去過英國見M&S D野其實都唔算貴, 估唔到係英國已經算係比較貴價既超市, 香港物價真係好貴
另外想八掛下, Morrisons又係屬於咩價位既超市? 唔該巴~
Tesco saintsbary 同level囉
咁單身後生仔過去點算?
又要溝返港女?
繼續單身,由佢
之前去英國玩,個 frd 介紹飲 orange juice with lemonade
[其二] 英國生活嘅幾個dos and don'ts
見幾多人問呢樣嘢,等我分享幾個暫時諗到嘅,將來諗到會再update

Dos
一:守時。香港人普遍覺得英國人好懶,但係英國人其實意外地守時,約左個時間多數會早十至十五分鐘到達,唔同唔少香港人會準時到。所以如果出發時發現可能會遲幾分鐘都好,一定要事先send 個message 俾對方解釋加道歉。試過有次約左senior 但係無巴士(英國巴士多數唔準時),遲左一分鐘都俾人屌到甩肺

二:禮養。英國人好講風度,因為風度反映出一個人嘅教養。好多日常小事香港人覺得唔重要,但係英國人會放得好大,認為係見微知著。我講下諗到嘅例子:入一道門嘅時候要Hold 著門俾身邊同行嘅人或者老弱婦孺行先再加句after you,如果你俾人after you 左先就要加句thank you 先再穿過道門。入見到有人行緊埋黎要hold 著道門等埋對方。

Don'ts
一。係餐廳叫侍應落order 或者埋單唔好舉高隻手。想召換個waiter,你要等侍應經過時excuse me 咁,最好就等佢唔係拎著杯碟嗰陣叫。第二個方法就係隻手拎著道具(可以輕輕舉高)再用眼神話俾對方知。咩係道具?你想落單就係張menu,你想埋單就係張credit/debit card。唔好問我點解舉高隻手就係無禮貌,我唔知。我問過英國friend 點解,佢都話唔知,總之就係啦初初黎英國,試過同枱有人舉手嗰陣俾個侍應屌,要佢放返低隻手

二。係一般餐廳特別係非煩忙時段可能無人企係門口帶你埋位。千祈唔好自己見到有空枱就坐底。正確做法係企係門口等,侍應見到有人等位自然會埋黎serve 你。
冇車牌去北部地區搵工/住是咪食得屎
[其二。離題] 出街食
流程
係英國餐廳食嘢係有個流程。侍應帶你埋位之後會俾drinks menu 同food menu 你,然後就會行開俾時間你睇。隔左一陣就會先過黎問你想飲啲咩。你落完嘢飲之後就問你叫得嘢食未。你答得就會同你落埋,未得就會行開俾時間你再睇。有時未決定好嘅唔駛怕有壓力,直接同佢講未ready,可唔可以俾你睇多陣就得。

Drinks
Drinks menu 上面有alcoholic 有non-alcoholic drinks,如果兩樣都唔想飲可以就咁叫tap water,唔駛收錢嘅。

Food
Food menu 特別係意式餐廳會啲嘢食名好多好複雜又唔係英文。件item 下面多數會有英文解釋講入面有咩材料。記得初初黎英國,出街食係要用Google translate 樣樣睇下係咩黎所以大家黎到英國唔好俾個menu 嚇親,慢慢search 就得,無人會趕你走

英國餐廳食嘢多數有三part (course),分別係appetizers 前菜, mains 主菜同desserts 甜品。不過其實無規定你一定要叫曬,小弟胃口唔大所以我都係多數叫個mains 就算。Set menus 有分2 course 同3 course,2 course 就係前菜加主菜,3 course 就加埋dessert。Appetiser 就唔駛個個人都叫,但係mains 就最好要一人叫返一個,唔會預你3 個人share 兩個mains.

Tips
英國無tips 文化,除左高級啲嘅餐廳會有optional 嘅加一之外,大部分餐廳都無服務費。如果你想俾tips,多數俾50p 到一鎊就得。(100p/便士 = 1 pound/鎊)
Sainsbury 貴Tesco 少少,但係quality 無分別
因為walkers 根本唔係咩高檔嘢,係愛黎呃遊客
所以咩英國物價指數高係藍絲呃人用
識人會去大學啲Hong Kong society 溝女
不過當然係年齡差唔多啦
[quote]入車立見到有人行緊埋黎要hold 著道門等埋對方。
[其二] 英國生活嘅幾個dos and don'ts
二:禮養。入車立見到有人行緊埋黎要hold 著道門等埋對方
佢哋羅餐廳價錢比 香港人工唔值錢梗係賣得平
點睇Leeds?
本身係hk nurse
樓主可摸以分享下small talk技巧?
Mix北韓就有你份
買車係咪一定上Auto trader揀?
有無其他choice?
28car
留名,多謝樓主分享

好人一生平安
諗住去Glasgow 有冇聽聞過啲好/壞既嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞