英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
megabus 好似平啲
有時仲有d 1鎊特價飛
(利申十幾年前,而家唔知仲係咪
如果本身香港係qualified teacher
可以係果邊state school教4年但人工係unqualified grade
如果一開始就想係qualified teacher既grade或者4年後如果想繼續,就要拎到QTS
拎QTS有兩個途徑
1)讀teacher training course/pgce:類似hk既pgde,要交paper同過到實習
2)Assessment only route:搵到學校係請你,再申請搵人睇你堂,如果qualified就會比QTS你

共勉之
Waitrose 菜多選擇
貴價,你當marketplace 咁?
英國首置5% 首期
政府幫你出3成 到約干年後先開始還
其他搵mortgage

仲有政府儲蓄計劃比你買樓既
每年你供幾多 佢比多20%你 最多1000鎊

當然有好多限制啦
有好多野要自己留意啦
最低工資買樓梗係難
係咪100%掂? 唔係囉
M&S有好多靚食材 鴨胸 halibut tuna steak
我意思係 英國最低工資買樓係做到
但要努力 要為自己打算
唔係一去到英國就會自動發達

香港最低工資買樓? 0.000001%都無
多謝清
第一次知道原來可以做unqualified teacher
之前睇過Qts 個second option
好似係要係hk最少2間學校教過幾年書
我岀年先grad應該都難搞啲

我諗我都係pgce/ TA / unqualified teacher
咁樣做著先

清有冇咩打算
係呀
有次想慳錢
無搭coach
拎行李重到想死
痴線師奶
唔好意思
想問你老婆係咪好低學歷個類
有無批判思考能力
有唔同size 揀啊
7.5吋還可以
再細部好難睇漫畫
MEd唔會比到QTS你
都係上面果兩條路pgce/teacher training for QTS or Assessment only route
Pgce好處係在於如果你第時想讀MEd係可以trans credit過去,當讀左1/3咁

如果你係Canada/NZ qualified teacher好似係另一條路容易好多
但我冇詳細睇
Google search uk get into teaching可以有更多資訊
係official野黎
揀讀書條路,其他野唔自爆啦
容易build up connection同有一年時間去適應下當地
始終唔係當地長大唔知果邊小朋友成長環境
就算香港教過
我覺得都係值得用一年準備好晒自己先落場教
你可以查下你自己讀既master包唔包QTS
唔包即係都唔算做到uk qualified teacher
Sor 睇漏你tesol呢句
呢樣唔熟
請問吓樓主

如果租share room,咁日用品(如洗潔精,洗衣粉...)通常係同roommate夾錢買,定係各顧各,自己搞掂?

同埋上面講過嘅垃圾分類,住shareroom的話會點安排?

thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞