英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
唔識教育行業,但係聽聞教書係英國幾underpaid
你有無打算教咩先?
英國好似唔多IB school
重要多數係考完GCSE upper six唔考A level考IBDP
(不過淨係睇過平均分34以上,同學費唔過£25000一年果堆)
咁一支公就gg了
唔該師兄 我努力下學車 或者努力食腸
Underpaid都ok人生目標係教書
教電腦 stem 中文 都可以
諗緊操返好數學
有得撈補習都好
我IB係教pyp 姐係小學
不過都唔該巴打
可能我都會操返好啲數 或者個邊再讀多個教育文文憑
巴打都係做教育個範?
前面有個巴打想過黎教中文,有無興趣一齊開班
真係係學校教本地學生嘅就好睇你本身英文能力
多謝支持

剪頭髮呢樣嘢就分享唔到
2萬鎊一年就夠?
個個council 唔同
詳情上council 個網睇
有d online book 有d 打電話同呀姐傾
扣左稅 除開 1300鎊左右一個月
幾乎係最低工資級別
一個友住share house 400鎊一個月包水電
(或者兩條友夾 800鎊 中部 2房都有但唔包水電稅,起碼300尺唔係劏房)
你仲有900鎊做其他野
真係肯做係有希望
當然唔容易睇決心啦
今年返黎會唔會好麻煩?
會,所以無打算返
喺連登有人提過,話可以申請返張provisional driving license當身份證明文件用

但本身無諗住考車牌同揸車,都可以申請?

感覺有啲奇怪
係,唔駛證明你真係想學車,話申請就申請
大城市就唔知,但係細城真係未見過中式殯儀,巴打可以研究下
睇黎香港同英國一樣勁難入行咁
唔係
係我個女喺香港某行緊PYP嘅IS讀緊
驚我個女過到英國讀中學state school跟唔到,所以睇定有冇行MYP嘅中學

(結果唔係好搵到之餘,我哋亦都未必負擔到)
雖然我都好buy ib個套
pyp myp 係幾輕鬆但又學到野

不過如果附近真係冇ib school
咁不如轉翻state school 早啲適應
高中黎講其實讀邊個都無所謂 因為都好難
Igcse 同dp既難度都係一樣
而gcse 又同igcse一樣
咁不如揀翻state school
考埋鬼佬中文卷屈佢機都仲得
燒衣實俾人投訴到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞