英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
岩岩係 fb 睇到篇文,都幾得意,亦都無諗過有咁既情況,係度分享下,希望樓主唔好介意

「睇樓mannerism 入屋脫鞋的反思

上次講到喺英國賣家親自帶睇樓同地產經紀帶既分別,又講到如果係賣家親自帶要有禮貌 (https://www.bnopathway.com/post/買樓鄰居質素呢件事),其中一樣我覺得可以做的,係入屋前問下需唔需要除鞋。大家覺得喺香港,呢個問題絕對喺多餘,但喺英國呢個問題係好有趣既,可以同大家講下。

先從一般英國人既習慣講一講,畢竟我曾經同過好多人share flat, 大部分20幾30歲,曾經有過既英國人flatmates 數唔清、澳洲人兩個、意大利四個、日本人一個、香港人兩個。喺入屋除鞋呢件事上,我覺得我真係可以講下。首先係,大部分我曾同住過既白人都會唔除鞋,返到屋企,直接上樓梯入房(樓梯同房都有地氈,污糟咗好難清潔) ,包括我老公一開始拍拖時都係,鞋會放在床邊。我覺得大部分香港人都應該幾頂唔到呢點,解釋佢聽咁好污糟,又搞到地氈好污糟,最後有轉化到佢,但其他flatmate 就無辦法了。咁多個flatmates 黎睇過樓,唯有兩個英國人、同日本and 香港人入屋前有問過要不要除鞋,好感大增。

講返睇樓,不論係賣家定estate agent,每個人既做法都唔同。有啲estate agent 直接踩入屋(不管有無地氈), 咁我地會照跟。都有啲會除鞋,當然跟。如果係賣家帶睇樓就要問了,首先大部分英國賣家一開門係會著住鞋的, 呢個我認為係因為個人形像同呢件事有幾重要既問題。要了解呢個有趣文化,就要先記得,第一,喺英國入屋除鞋非必須。

第二,重要節日、宴客時,不會要求客人除鞋。即使我去in law 家平時大家都會除,聖誕節、新年,要著靚衫時絕對不會,衣衫要襯一套,而且啲女士著咁靚嘅裙一定要襯返對靚鞋,啲男士著西裝都要襯返,所以為顯示對宴會同主人既尊重,鞋會著住。

最後,都同呢個人同你既關係有幾親有關。如果係不熟既人,好似我們去睇樓,對業主黎講係陌生人,通常不會要求除鞋,非旦不會,仲會自己著好先開門,保持形象好緊要。咁喺呢個時候,你作為入人屋企既陌生人,你都係應該要問需唔需要除鞋,佢唔要求係一件事,你問唔問又係另一件事。

地氈既清理不容易,有時英國人會喺聖誕宴客前請人用大型機器洗地氈。同樣地,俾人入屋睇樓前至少都會清潔下,而如果即時踩污糟都幾心痛,所以係應該要問。有一次,我地問咗,個屋主都話好呀,if you don’t mind 如果你不介意就除啦,然後佢自己都除鞋🤣大部分人都會話no, you don’t need to, 但你一樣可以堅持(好似飲茶爭俾錢一樣😅) 但去到睇garden,都係要去拎返鞋黎著,草地有泥,所以入屋前記得除返。

講返轉頭,其實英國人對地氈都幾care, 咁點解我啲flatmate 個個都著鞋入房呢,因為唔係自己地方囉。第二,20歲30歲,以前同屋企人住,有阿媽清潔嘛😅 到有自己物業又唔同了,不過整體黎講,英國人對入屋除鞋既重視程度,同我們or日本人完全不在同一level,所以唔好expect人地同我地一樣啦!」

https://www.facebook.com/groups/324408762047512/permalink/500880841066969/
巴打好慘, 完全明白你既感受
或者同老婆傾下可唔可以等你地去到果邊SETTLE好先
外母先自己再申請過去
唔得既話一係過到去成家等乞食
一係就成家都留係HK唔過去
2、4歲
ugrad 垃圾科 做文職
我有諗過佢地過去 我搵錢做太空人
但我無bno , 係跟佢身份去
無得太空人
要全部人都要住夠5年先可以申請入籍
如果唔係只係不停比VISA FEE同IHS
我都係咁同佢解釋
總之佢唔睇數字,話到時一齊做(多數9up,而且有大有細)

我問佢你媽又唔識英文,接放學都做唔到
純粹function 係家務助理,而且房要租多間
所有野都唔同晒
即刻發脾氣

努力考車
英國搵食車 係棍定自動波

諗起euro truck simultor
除咗1 2牌
其他去到英國點都要考過
好似係
蜘蛛多到嘔
我自己覺得最尾你老婆都係要出黎做野
兩個人返工有返3 to 4000英磅慳慳地一定夠生活
你一個打工養晒成家? 唔好玩啦

一係你做3份part time囉早午晚通宵是但揀
通宵更既amazon倉應該有20一個鐘
你覺得你頂唔頂到先?

老實講俾細路既學習同生活環境一定係英國好過香港,state school唔洗學費,唔洗香港咁年年要買新書,唔洗浪費錢日日去補習,唔洗個細路放學去完補習夜晚先返屋企半夜先訓得

bno無資格申請任何benefit,唔洗諗

你外母點都要學下最基本英文單字
到時幫手係屋企煮下飯出去接下細路放學咁都要識兩句啦

大佬你去外國移民就緊係要識果邊既話
唔係既唔好去英國啦 移民去廣州講返廣東話啦
純粹痴一個親近既女
老公死左,覺得世界無人無物
另外d 女嫌佢太煩 好少聯絡
咁就將成個burden 壓哂比你
係,我都覺得4~5人family 最少家庭收入要有3萬hkd 先得
好老實 多謝大家聽我呻
呢排呢倨topic 都搞到自己失眠同瘦左 連平日興趣都無乜
現實都唔知同邊個講
做男人唔撚易
其實要同你老婆傾
同外母移民得
但佢真係要幫手照顧小朋友同家務
起碼簡單買餸都要幫到手

外母年紀幾大?
加油呀巴打,有咩想呻即管,唔好屈住

所以去到3~4年後,佢老人病一出
醫藥費一闊三大

定我諗太遠
巴打
我同你三唔識七mean啲咁講
依家你係帶住一件負累過去
想去英國但又唔識英文
衰啲講句 香港政治咩環境關我撚事
我都65歲 人生都大半世 走黎托咩
最緊要小朋友

依家係你老婆咁想走
要攤開黎講
叫佢幫手勸掂外母幫手湊仔學英文
依家係走難過去捱唔係人地有錢人家過去嘆世界

咁既心態不如留返係香港
我覺得你好大壓力🥲 但都可以一試 香港人慢慢會調節好
俾個參考你: 我朋友40頭今年年頭一家人去左英國 賣左香港層樓得兩球係手都去左
佢1家4口,大仔係傷健人士. 兩個都係小學雞
佢暫時英國都租左樓 同埋買左架車接送同出入
我諗佢個情況同你差唔多 暫時得佢一個男人可以出去做野 (可能差過你) 暫時得老婆照顧兩個細路
如果佢本身無咩病痛
當下年移民
即捱多6-7年先攞到public fund

我覺得全家移民要有共識
特別係外母
唔係去嘆世界
係去開拓生活
而且你小朋友嘅年紀需要照顧時間多
全家都要有覺悟係幫手做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞