英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
無正式search 過,但係我覺得會,比起香港我明顯甩多左
方法一係買個filter 裝係水渠或者飲用水嘅水龍頭,一係就買啲特製花灑(唔知work 唔work,未試過),一係就接受現實
重有玻璃
回收唔到又唔係garden waste 嘅一律放入household waste
有無曼城90後gp
黎左2個月
我就係成日諗果邊d天氣成日落雨,應該要買d防水防泥既鞋,原來真係有d 咁野

作為極簡主義既人,諗住只著對皮面波鞋,再帶對跑鞋去就算唔掂到時先再買
清潔就本身都有好多清潔公司,所以未必有
陪月同買餸煮飯其實有得諗,因為無咩聽過英國有呢啲服務,加上黎緊多左人一家大細黎英國移民,如果有識講廣東話嘅香港人做呢啲煮下香港家常菜同做家務,同埋照顧大肚婆/生完仔嘅女人同埋老人家,應該會好撚好搵
識少少野喎呢位巴打
不過可以提埋
就算唔係揸BC既 只係你係正常居住係英國 睇醫生都唔駛錢
因為你簽證時已經俾左IHS
呢個亦都包心理健康方面既
如果輕既會有IAPT可以self-refer
比較嚴重既會meet到高啲tier既threshold
建議搵GP refer/俾意見

不過同埋唔好因為免費就少少傷風之類都去睇
浪費人力 留俾人對香港人既壞印象
所有玻璃同部分膠製品都回收到
膠既留意返上面標籤, 同埋Council既指示
food waste就有自己既bin (=compost)
細細地既food waste caddy\
不過好似唔係個個council都有
住flat好似少有
樓主講既garden waste bin我就未聽過
我估佢係想講compost
剛剛上過吓UK網頁,見有分food and garden waste, recyclable waste同埋general house waste

都基本上有個概念了,不過如果一開始住b&b,問host應該搞得掂
認真求指教
我女人好想移民,但佢想帶埋老母去70歲唔識英文
到時我做full time 做倉
我女人話做保健員之類兼職
兩個細路2歲3歲

我計黎計去都怕入不敷支
因為老人一大,又病,又照顧返佢轉頭
學校都似係我女人跟
變相1個養5個
睇城市啦,我個城係有一個獨立嘅garden waste,compost 就分開
過到黎先買啦

平好多
英國本身都有好多照顧老人家嘅support,如果你伴侶想全職照顧佢呀媽,然佢呀媽因病或者disabled 係需要俾人照顧嘅,可以申請政府津貼
[url]https://www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/support-and-benefits-for-carers/benefits-for-carers/[/url
實際上可唔可行要睇你本身帶幾多錢過黎、住係邊(租金同生活指數)、你份工嘅糧嘅多少影響。
BNO visa 果五年無得扲public funds
有無梅,鍾意浸梅酒
但有講左香港有經濟援助,不過唔知d申請條件同幫到幾多就真…我諗有需要就真係打熱線問左先,一家大細要小心d
租屋我睇好多,一家五口如果zone 3 4,大約幾錢
始終有手有腳想靠自己
我唔知有無計錯
當我帶130萬去,頭一年唔買樓,純租屋觀察
當半年先搵到job
租金hkd 10k
飲食hkd 1.5k
交通1k
雜費2k
小朋友讀書活動1k
計埋好似要比一年個d 證錢(唔記得咩名)好似每人2.5k
平均接近20k 使費 但打份工可能得12,000hkd
我女人好耐無做開野,我唔覺得佢會出黎做
加上外母又唔識英文,即係學校接送都做唔到,日日困係屋企
女人想去白禮頓,巴打熟唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞