英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
小弟已移居英國七年有多,打算係休息時間分享下自己嘅個人經歷同睇法
大家有咩可以問,答到嘅可以試下答,但係唔擔保一定啱,大家有咩唔同意請指正,亦都歡迎大家代答
同埋有關個人私隱嘅一概唔講

唔知開咩台好,所以是但放創意台算
[其一]英國人係咪真係識分香港人同中國人?
tldr: 受過基本教育嘅大機率睇得出有分別,但係未必噏得出你係香港人。低下階層嘅racist 就唔會分。

小弟住過英國幾個二三四線城市,有大學區有非大學區
大學區嘅人生活上見得多中國人同非中國人,自然係舉手投足之間睇到有分別。但係要佢地分得出係咩國籍就有難度。不過係反送中之後,多左英國人係BBC 睇到關於香港嘅新聞,所以都多左人估中我係香港人。

根據我係鄰居、同事、侍應、街市檔口老闆、的士司機等嘅講法,佢地係從以下兩樣嘢睇得出分別:
一。禮貌:佢地認為香港人多數有禮貌啲,會講please, thank you etc。香港人雖然閪客多,但係唔少中國嗰班出到國嘅二世祖會更加閪。
二。英文嘅口音同流利程度:佢地當然唔識分香港人同中國人嘅口音,但係多數指中國人嘅口音令英國人更難聽得明。
試過最誇張係有次係間幾多遊客嘅高級餐廳食飯,侍應問我地係邊到黎,我地答係香港之後,個侍應即刻好開心咁同我地全家傾左幾分鐘計,見到我地走嘅時候重特登走過黎同我地道別,have a nice trip 之類 (同我屋企人講)。但係圍住隔離幾枱嘅中國人就好冷淡,面都黑埋又嘢都無咩講。

講左咁耐,雖然多左英國人識分,但係歧視係仍然存在。Racist 嘅人多數本身都係無受過教育嘅低下階層。你問佢Asia 有咩國家都未必答到你,更加唔駛旨意對方識分中國同香港。佢地對著所有Asian 都會ching chong fucking Chinese,所以你同呢班人講I'm Hongkonger 只係曬鳩氣。
鍾意去邊間超市
其實係咪好多人搵唔到工要回流返香港?
做咩要燒貓
Tesco 同M&S
邊間電話上台好d?

其實有冇香港人組織?
我唔多識啲新過黎嘅香港人,所以答唔到你。但係我識嘅唔少本地大學非專業科grad 嘅人,最後都係回流返左香港,不過佢地係多數自己想返香港先返(例如屋企人係香港、唔鍾意英國生活等)。我自己識嘅人當中,留係英國嘅多數都係醫療科e.g. 醫生、護士。
非英國/EU 大學生grad 左之後搵工嘅window 得好短,好似得半年到,依家好似extend 左。所以學生Tier 4 visa 搵工本身係幾難。
有,不過我唔放上黎了,除非你有啲好私隱嘅嘢想問,你可以放個tg 上黎,如果唔係就不如活用呢個討論區,話唔定大家都有同你一樣嘅問題
我都想有佢咁rich
Giffgaff 唔錯,唔駛簽約。我用緊10 鎊(一舊水港紙),有10G 5G ready
英國有3 UK,可以繼續幫誠哥打工
Between 英國同台打電話係唔駛錢,唔少台e.g. giffgaff, 3 去EU 重可以唔駛加錢用漫遊data,去旅行好方便
想問吓英國會唔會好難買到中文書?
weekend有咩做好消遣?
其實我想問工作嘅野

一向我都覺得外國生活指數係比香港高
所以人工方面點都係外國多一節

但爛考慮走佬又或者想拎BC,
我發現indeed uk 睇到嘅同field 工作(manager or Senior manager grade)
份人工仲少我一大節(我仲係主任仔)

咁其實去到UK 生活,好彩先會搵到同行黎做
但低一節人工個生活會唔會成為問題呢

(我估好大機會去到要一個養全家)
咁你放tg 上黎,我試下答?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞