英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
其實不論IELTS 定香港學嘅所有英文基本上係英國日常溝通都係用唔著,大家過到黎嗰起步點唔會差得遠,唔駛咁擔心

我近排係YouTube 廣告見到有人開網上單對單教中文。黎緊英國多左香港人,其實有機會,網上教更加唔駛諗邊個城市多啲華人
學到嘢,謝謝樓主先

另外,想問下樓主英國睇醫生係點?普通傷風感冒點搞?急病又點搞(d人成日話排成日都睇唔到急症)?
我覺得係會俾外國人個種鍾意吹水交既性格感染到
唔多唔少都會傾到幾句
睇醫生依家講到三。二(置頂)。用追故模式可以睇返之前講過嘅topic
急症應該後日會講到
其實我都去過北歐exchange 半年
應該都應付到嘅

啱啱search 咗下online learning
好多大陸人
感覺都係for外國人學second language 多

其實有得揀會想教返香港人子弟
承傳下廣東話文化,教佢哋學中文
認真覺得market幾大
但係咁好似變咁移民+創業 雙重風險
我major就係translate
但都驚搵唔到相關工作
如果中英對譯應該都有掛
不過好可能要成日對住大陸公司

樂觀啲諗讀translate起碼易搵工過中文系
屌天氣 冬天就屌早天黑 夏天就屌遲天黑
Hows your day/weekend/holiday
Fb marketplace
我兩樣都有 如果睇幾頁IPAD都得
但係睇得耐既話mooink係舒服好多 同埋輕身方便拎住黎睇
其實買左mooink 有少少後悔
因為佢個接觸真係好delay
重有落雨屌British weather,晴天就話想出街散步
移民 唔等如烏托幫
叫佢FF少陣

點解成日見啲人移民都係住大屋 揸靚車 好chill 咁
係因為人哋本身有錢 有知識 所以先移民 去到可以享受生活
並唔係因為移民而令佢哋發咗達

不如掟你老婆同外母去英國住幾個月體驗下
要限制住佢哋用嘅錢

我諗你老婆好快打消移民英國嘅幻想
對外漢語?
係?你係touch screen定襟旁邊個掣?
[其三。三] 攞藥/買藥

NHS England 係2021 年4 月嘅藥費係£9.35 per item,金額每年都會微調。Per item 係指不論係平藥定貴藥都劃一收同一個價,原理係拎賣平藥賺到嘅錢去補貼入貴藥同埋其他人免費攞藥。所以如果醫生叫你自己去藥房配藥,並唔係因為個醫生hea 你,而係想幫你慳錢,因為你自己去藥房買啲藥會重平

英國嘅藥分三種。第一種係Prescription-only medicine,即係要醫生開藥單嘅藥。第二類係Pharmacy medicine,即係唔駛醫生開藥,但係藥劑師俾你買先準買。英國所有藥房都會有個藥劑師坐鎮。有時有啲藥係貨架係無得直接拎,佢只會show 個牌俾你,叫你拎個牌去櫃檯問。呢啲藥就好大機會係Pharmacy medicine,藥劑師會問左你係咪真係需要先賣俾你,賣俾你之前都會教你點用。第三類就係Over-the-counter medicine(OTC drug),即係一般必理痛、胃藥之類嘅安全啲嘅藥,唔駛醫生又唔駛藥劑師開藥。呢啲藥係超級市場都買到,唔駛特登去藥房買。

英國人講藥名會叫返隻藥嘅成份名。例如必理痛(牌子名)大家會叫返學名paracetamol,大家講panadol 反而未必個個知你講咩。所以如果醫生叫你自己去藥房買藥,但係佢講完啲藥名你唔知講咩,記住叫醫生寫張紙仔你去藥房照單執藥,咁就唔怕買錯。講學名重有另外一個好處就係大牌子例如必理痛其實係唔合理地貴。同樣嘅paracetamol,藥房或者超市自己出嘅牌子其實重平(幾蚊港紙就有一盒),但係功效係一模一樣。所以大家唔駛怕見到貨架上嘅OTC drug 咁平就唔敢買,無啦啦挨貴藥。

NHS England 雖然係有收藥費,但係唔係個個都要俾錢。詳細嘅list 係到可以搵到https://www.nhs.uk/nhs-services/prescriptions-and-pharmacies/who-can-get-free-prescriptions/,GP 亦都會提你或者幫你申請。基本上18 歲以下同60 歲以上、某啲病例如cancer 藥費係全免。如果唔合資格,但係又要長期食好多藥,可以買三個月或者十二個月嘅 prescription prepayment certificate (PPC)。簡單啲講PPC 就係食藥放題,只要係醫生開嘅藥就任食唔嬲。2021 年嘅 3-month 嘅 PPC 係 £30.25,12-month 嘅PPC 係 £108.10,如果大家有長期病嘅可以參考下,同時考慮下會唔會去住Scotland 同Wales 等藥費全免嘅country。

好啦,攞藥就大致係咁多。呢個post 就黎突破100 正皮,多謝大家支持
我想問下香港電單單NCB轉唔轉到英國私家車嘅NCB?
香港嘅電單車同私家車NCB就唔通嘅,但上網睇英國嘅電單車同私家車嘅ncb好似冇特別分?同埋好似係二年內有嘅NCB都可以用?(香港1年)
答你唔到,要等其他巴打代答
都多謝你
過左100 正皮
邊個外國人或者bbc會想俾錢學廣東話
你講事實出黎
會令好多fg 失望

好多fg 真係覺得hk hard mode
外國係easy mode
而唔知單講搵錢,hk 已經係easy mode
啱呀
學second language 都學普通話啦
但你又咁講,香港你有少少父幹就好d,幫你俾到首期,否則香港要靠自己買樓都唔係易事,邊有咁多人真係搵到四五皮一個月,英國你住d二三線城市你靠自己都可以買番個磚頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞