英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
both
請問一下買傢俬電器係咪唔包運送?自己要點運有無得畀錢搞掂?
其實又唔係嘅,不過IKEA 真係平同多款,quality 又唔錯
我有啲傢俬都係係local 傢俬舖買,但係可能貴過IKEA 啲
如果要靚料嘅例如實木傢俬唔會係IKEA 搵到
有啲地方過左某個額就free delivery,有啲就照收運費。
我個城市無IKEA ,運費要40 鎊
其實女人好多都係咁著架咋

件褸都係咁上下。只不過會修腰少少咁解

秋冬九成女人都係著短boot多
聽係英國既朋友講, 要睇有無地熱先?
無地熱 : 逼住要用地毯, 如果唔係到天氣凍時個地板會好很凍
有地熱 : 起左地毯佢轉木地板
都係果句

大家黎到settle好之後要發展自己既hobby

男男女女 可以去健身
crossfit
學騎馬
學打golf
玩車
入車會
花藝
園藝

踩單車
入單車隊

做義工識local
i haven't seen any rats here, only mouse.
喺香港毒開
去到應該都本性難移
咁就你諗你

我淨係知坐響屋企上連登係唔會融入到唔會識到local friend

聽好多去外國敗走既都係本身個人性格太毒
又唔玩運動
又唔識飲酒

同人溝通都有困難果班
好難響外國生存

打唔打機丫
打機可以入鬼佬隊
mon hunt rise有無人玩
其實係咪肯飲酒就唔怕冇fd
得啲大城市有IKEA,唔想加埋個factor落去做決定。
第時去COUNCIL問吓有咩義工做先。
Alone is not lonely
咁講啦

識飲酒大家兩杯落肚先易打開話匣子
唔係叫你下下劈到嘔

基本社交酒
一pint半pint真係要識飲

不過就算真係唔識飲酒

都可以響其他嗜好識到人既

但好多嗜好玩完 最尾都係直落去pub繼續傾計吹水
唔該!等我地努力融入先。
唔洗去Council

當地local 已經有d 義工隊

唔洗in唔洗盛

例如執垃圾隊咁
有冇照顧貓貓狗狗義工做
https://www.samuel-windsor.com/shirts/country-shirts

參考下

英國 country cloting 風格
無地毯又無地熱既話,著拖鞋唔知頂唔頂到
著襪唔得咩
略懂咁
波齡尚淺,但去到都會想入場睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞