英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
而家有2年 grad visa, 同埋 sponsorship 要求放寛少少,係易搞少少
其實英國時薪算高
不過工時人短啲
多咗私人時間
我估佢想問你隻貓係咪叫蕭貓貓
uk
唔識 原來燒山有隻貓
加拿大好撚凍咁
樓豬點睇London
係咪真係成日落雨定係純粹陰天嘅日子多?
治安差,好多人偷嘢搶嘢,唔敢出夜街
癲人多
洗費貴,交通費貴
好大塵,條街好污糟
買餸貴過英國其他啲城市
有齊香港嘅缺點,但係無香港嘅優點
同「英國真正嘅生活」好唔同,比較似住香港深水埗咁

好處係交通方便,外賣多選擇

我問住過London 嘅friend
why
英國冬天係雨季,係真係成日落雨,唔落雨就多數陰天
Summer 其實幾多晴天
不過英國天氣可以變得好快,上幾分鐘明明落大雨,幾分鐘後就萬里無雲
返工幾多日假
點睇威爾斯
好似 Cardiff / Swansea 嗰啲大少少嘅城市
我覺得Wales 嘅人無England 咁friendly
Cardiff 我個人原因好唔鍾意,我嘅答案實好biased,所以唔答太多
雖然近海個Cardiff Bay 同Cardiff Castle 係幾靚嘅

Swansea 就唔清楚
謝巴打分享,
咁建唔建議第一站過去落腳
我諗起碼唔好住apartment,住返house 先
得閒剪下草,係花園搞下園藝,買餸揸車去啲超大型嘅supermarket 咁掛
我無正式住過London 答你唔到,但係自己住緊二三線城市幾寫意
啲撚樣就係咁自私
叫你自己自爆又唔放自己TG
彩呢啲撚樣都有味
其實我諗應該睇你想係邊到搵工/返工?如果我自己就應該會揀返England
Wales 嗰邊嘅英文口音幾重,我自問英文幾好,啱啱黎到英國,去Cardiff 嗰陣都聽到一舊雲
呀,Cardiff 有個Rugby 場,我最深刻嘅就係一有Rugby 打嗰個weekend 條街就好多人發曬癲,醉到周圍痾尿 不過相信有足球球會嘅地方e.g. Manchester 應該都係差唔多
自己住啲二三線城市,身邊都唔識人做engine 相關工作,學到嘢
算啦,大家都怕俾人起底,明嘅
返工就真係未有打算
只係有Auntie 喺Swansea 邀請我過去
想了解吓大約係咩一回事先
感謝巴打你!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞