英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
沿著M4 直到 Bristol
本新都諗過呢度,但最尾都係放棄,租太貴,盤又少
支人一定少。
英國都係會針對考牌嚟教,但會帶你上下A路試下。問過啲師傅,好少人考完補鐘。
同香港唔同,只要掛住個學神牌,搵到個有三年牌嘅朋友帶住就可以揸出街。咁點都考到啩!
而家英國牌係唔係到七十歲?
口音係一個問題,你睇電視,收音機啲英文已經相對標準化咗,當有同唔同人交談時會難好多,好多時都係估估下。試過有 south England 啲人問我知唔知條蘇格蘭佬講乜,你係鬼都唔知,我鬼知咩!
但佢哋有一様技巧係分得出乜人乜口音。例如 Norfolk, Kent, 甚至東西 London 人啲音都分到。
我試過喺英國上一個advance English speaking lesson, 第一堂就係分口音,差唔多全錯。
400 萬?可以買兩間千五呎 house 。前一排啲人吹曼城啲 house 都係一百萬左右(當然唔係靚區)啦!
唔會㗎!可能佢會教埋你。試過同人去藥房買雙氧水(冇讀過chem, 所以同佢講H two O two)個藥劑師教埋我講,寫埋喺紙度,仲同我講唔好亂用。
啲鬼幾好人嘅!
唔一定,我識有個廚房佬,又肥又矮:花名肥仔x ,溝到幾條女,broken English ,就係夠膽。
想問下 advance English speaking lesson 邊度有得上?
唔係讀H2O2咩?
定要講返hydrogen peroxide?
(有讀過chem)
係英國鼻敏感會唔會好左
太複雜啦
香港人習慣講H2O2, Na+ 之類
英國習慣叫返hydrogen peroxide, sodium 全名
以前讀書轉channel 好辛苦
英國搭巴士一向唔著數,又麻煩
多人搭call 的士或者uber 會重平重方便
原來係咁
london 買巴士車飛要去地鐵站到買?
想問下如果想一個城市去另一個城市,可能比較長途,如果要係另一個城市過夜可以點算?
唔係好明你條問題,可唔可以elaborate 最後個句?
香港買平好多
如果要係另一個城市過一晚,係咪得abnb?
哦,我明啦
都可以book 酒店,Airbnb 會平啲咁解。一般 BnB 或者YHA hostel 都係一個選擇。
依家lockdown 逐步開放,England 最快5 月17 號開放酒店。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞