英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
唔該想問吓嗰啲filter 有冇話邊啲舖頭有得買定要上網訂?
睇movingsocks
佢哋有推薦點整
唔該曼區巴打
State school唔會多華人啦
所謂嘅書蟲或者衣魚,鍾意係潮濕同陰暗嘅地方,好多時會係條渠到爬出黎。一有左一隻就好難完全殺曬
衣魚
耐唔耐走條出嚟好討厭
我個女又好多書應該冇得搞

btw,英國多唔多曱甴?
英國本身都有好多照顧老人家嘅support,如果你伴侶想全職照顧佢呀媽,然佢呀媽因病或者disabled 係需要俾人照顧嘅,可以申請政府津貼
[url]https://www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/support-and-benefits-for-carers/benefits-for-carers/[/url
實際上可唔可行要睇你本身帶幾多錢過黎、住係邊(租金同生活指數)、你份工嘅糧嘅多少影響。
BNO visa 果五年無得扲public funds
但有講左香港有經濟援助,不過唔知d申請條件同幫到幾多就真…我諗有需要就真係打熱線問左先,一家大細要小心d
始終有手有腳想靠自己
我唔知有無計錯
當我帶130萬去,頭一年唔買樓,純租屋觀察
當半年先搵到job
租金hkd 10k
飲食hkd 1.5k

交通1k
雜費2k
小朋友讀書活動1k
計埋好似要比一年個d 證錢(唔記得咩名)好似每人2.5k
平均接近20k 使費 但打份工可能得12,000hkd
我女人好耐無做開野,我唔覺得佢會出黎做
加上外母又唔識英文,即係學校接送都做唔到,日日困係屋企

如果5個人,我覺得租金唔只HKD10k,飲食亦唔只1.5k咁少(即係每人每月平均食300蚊港紙?)
Search過下,可以考慮裝water softener,我都唔熟 提出嚟俾大家一齊研究
我見Brita呢個牌子比較常見,Sainsbury見過,Amazon都有得買
英國唔多甲由,我住左咁耐無見過。
反而英國真係多老鼠,會咬斷電線同食你啲嘢食,好撚麻煩
London/近郊3房連council tax 水電煤
10k一定唔得
去其他大城市啦

我有兩隻貓會帶埋過嚟
不過佢哋未見過老鼠唔知幫唔幫到手
一般飲用水filter 同water softener 應該有分別
我用過Brita 嘅水壺filter,佢啲filter 用幾日就會開始有啲好似碳粉咁嘅黑點漏出黎,所以都唔敢用。我女朋友買左Doulton,不過應該都只係filter 唔係softener。
捕獵始終係本能黎,應該ok

Between 英國人住近郊嘅話養貓多數放養,個人經驗放養嘅貓可以周圍放電,情緒會穩定過家貓,無家貓咁神經質同埋咁大破壞力。大部分係街到見到嘅貓都係公廁黎,會主動黎hi 你討摸
但係之前睇my cat from hell講貓放養其實係好危險
出面有車,又有野貓野狗同其他動物
Sor 係我講得唔清楚
冇錯,飲用水filter同water softener係唔同

因為聽人講用硬水沖涼對皮膚頭髮唔好 (利申冇fc)
所以會用water softener將全屋供水變軟水
飲水煮飯沖涼全部用軟水
英國人比較鍾意動物,so far 無咩聽過啲虐待動物嘅case。同埋諗諗下真係無見過流浪狗,流浪貓就真係好多。
車就的確係個威脅,不過我見我條街啲貓都識跑過馬路,然後再係行人路慢慢行
不過你兩隻貓如果係室內養開就未必識呢啲嘢啦,可能放係自己花園玩就算
我兩個大人基本生活費一個月都要萬7港紙(完全無額外出街消費娛樂),今日先岩岩計完住倫敦外圍,flat
建議睇多啲YouTuber開支分享參考
同埋5個人英國有法例規定一定要幾多間房

租:950
Council tax : 150
水:28
上網:40
電:56
Tv license :14
電話費2人:12
糧油雜貨:350

平均1600鎊一個月
如果一家搵少過£30k 一年
交埋稅/NI
真係唔建議喺倫敦住
交通費呢?每日返工交通費都好似幾甘
Water softener買完可以自己裝定要搵人搞?
試過有次同幾個台灣朋友一齊去餐廳食野
我地就問下個經理有咩推介
淨係個menu都同佢吹左幾分鐘水
跟住食到一半個陣經理埋黎問我地食物點樣
之後就主動問我地係未台灣或者香港人
我地都好驚喜佢竟然無估我地係未中國人
跟住個經理就話中國人唔會咁主動同佢吹水交流
同埋會好木口木面
跟住就係咁 同經理又吹左幾分鐘我地同中國人既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞