英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
屌唔好覆佢。佢係五毛嚟 睇吓佢啲往績
係英國,好多人搵工都經係linkedin打躉嘅 recruitment agents。 你要聯絡佢哋問下呢度英國對LA嘅需求。
我估需求應該大嘅,始終英國咁多House 有自己花園,又有咁多政府公園
我自己就無轉過,不過我估未必得
我返左黎英國一排無開個香港電話理財app,佢log out 左我要我用香港電話sms 認證
mean d我都要咁講,驚就真係唔好去留係香港
一係你搵到uk既工先去

自己無決心離開comfort zone又無信心去克服困難既話,就算係搵到野做最尾都係會返香港
我覺得分批去最好,減低風險
真係好想問下,如果一年稅前搵16-18k,一個人生唔生存到...結婚生仔係咪無可能...
一個人就睇你住邊頭,租幾貴?結婚如果有兩個人嘅人工又會好啲嘅,生仔就真係唔清楚,未有仔女答唔到你
應該都係收你sms 錢?真唔係清楚
我見有人係呢個原因將個香港no 轉落張香港英國兩地sim card
喺英國就收到香港sms
[其三。四] 急症?111?999?定睇GP 街症?

如果係英國突然之間唔舒服嘅話點算?係英國其實有幾個做法。首先,如果係緊急嘅嘢例如中風同心臟病發等,就一定唔駛諗,直接打999 call 白車送院。順帶一提所有醫院服務包括Call 白車係唔駛錢,睇完就走得。

如果係相對無咁urgent 嘅,又或者唔知應該點做,就可以打111。111 接線生聽完你講之後,就會俾建議你下一步,例如幫你call 白車、自己搭車去醫院walk in、睇自己GP 等。英國嘅醫院除左有A&E(或者Emergency department ),重有所謂嘅Urgent care centre(或者minor injuries unit、urgent treatment centre etc.,唔同醫院可以有唔同嘅名),可以睇啲非緊急嘅嘢,例如切傷手指之類。

如果係相對小事嘅(例如頭痛之類),可以好似香港咁去睇左診所GP 先。有啲GP 會有walk-in 時間,但係並唔係間間都有。如果你去book appointment,聽到你某啲症狀,receptionist 可能會幫你打尖即日睇。如果睇完發現係嚴重嘢,GP 可能會轉介你去醫院睇急症。

如果怕講英文,英國有個網叫做www.nhs.uk,上面基本上有齊所有嘅醫療資訊。大家search 左自己嘅病徵之後,就會教你幾時應該睇GP、幾時打111、幾時打999。

急症基本上就完啦。黎緊講住院同身體檢查其實都無咩講,應該會一併講曬,拿拿淋講返啲有趣啲嘅topic,多謝大家支持。

仲等緊你講搭巴士
多謝支持
果到啲文化係自己比自己杯酒
定係最尾條數除翻人頭?
好擔心會揾唔到工 兩公婆希望冇文職都揾到做倉 超市仔
自己俾自己,因為係自己去counter 俾完錢先,唔係之後埋單
係咪只可以揀share house?
thanks
5年前食Wetherspoon 10鎊左右食到rump steak + 一大杯apple cider
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞