英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
係,叫soda water飲咪得囉
HSBC uk
當然得,實有可樂之類,唔飲酒無人會笑你
York 好似係咪十大宜居城市,但係應該無咩工作機會
好多巴基同印度人都土生土長,已經係本地人,同其他白人一樣
其實係我社交障礙啫,大家唔駛咁擔心
英文屎 可唔可以係英國生存同搵到工
https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/293459118

貴香港一倍, 我見好多面都幾貴下十幾蚊HKD一個. 定係自己煮先平
開左個英國account 之後係香港telegraphic transfer 去英國account
你張銀行卡上面會有兩個number, 一個叫sort code 一個叫bank number(Sort code 係類似英國間銀行嘅編碼)。你俾呢兩個code 再加其實資料俾香港銀行就得。呢兩個code 就好似寄信嘅收件人同地址咁,千祈唔可以錯。完成之後通常一個星期到就過到錢。
後生鬼妹唔太受Asian 溝,除非你一係好大隻似BBC 咁,一係似泡菜韓星
BTS 係英國都幾紅,所以多左鬼妹接受Asian
有新鮮肉同菜,仲有奶制品可以比,然後你compare營多
買來佬嘢實係貴,我講緊菜同肉嗰啲,自己煮好平
其實我覺得係睇你份新工做人,始終靜啲嘅地方工作機會自然少啲
我會(非專業地)分英國嘅城市做五線
一:London 同Manchester
二:有大學嘅大城市 e.g. Edinburgh, Liverpool, Leeds, Cardiff, Brighton
三:有大學嘅細城市 e.g. York, Brighton
四:其他唔出名嘅城市
五:治安差嘅城市 e.g. Birmingham (聽聞,未去過)
呢個list 一至四線係以工作機會同繁忙程度排,越落就越靜。我覺得香港人要搵工就一至二線,想享受生活嘅就二至三線。四線就真係太靜,五線就不宜居住
你係香港申請左國際車牌就可以係英國揸,
然後係英國住夠一年就可以用你香港個車牌換英國個車牌。以我所知,英國收到你個車牌會交你個車牌俾返香港運輸署,理論上你係無左香港個車牌
英國好少叫soda water,多數叫sparkling water
生存實得,衣食煮行其實依家全部都可以上網搞點
shopping 可以Amazon UK、買餸可以係超市online 買再delivery、出街唔識搭巴士可以搭uber、出街買嘢this this this and this 原則上都無問題
搵工就應該會難啲,就算你唔駛見客都要同同事交流,英文真係最少做到daily conversation,interview 要聽得明個interviewer 同答到佢。
不過日常交流其實過黎英國生活返一年本載就會自己學到,你係中學學嘅英文其實同英國人嘅日常用法好唔同,就算我自問中學英文好,之後過到黎都係由頭學。
可唔可以講多啲例如去餐廳唔好舉手之類既習俗,好驚出醜
酒精敏感唔飲得
次次都係飲alcohol free beer
都市傳說話有M&S既區就係治安比較好既區域, 呢件事真唔真
我想問吓
點解walkers shortbread喺英國反而要專門店先有得賣
超市淨係賣一種佢地自己嘅牌子
食過幾間,啲牛油味都無咁濃
好,下一篇我就寫呢個先
我諗呢個應該係London/Manchester 之類嘅大城市先applicable
英國嘅城市規劃除左London 外,係以City centre/Town centre 為中心,然後就俾住宅區包圍。M&S 始終唔係完全係一個超級市場,所以多數開係市中心。
如果係London/Manchester 嘅話,我估應該都啱嘅。M&S 同Waitrose 都係貴價超市,所以照道理應該開係有錢人區,有錢人區自然治安會好。
大少少嘅超市通常都有Walkers 賣,或者啲呃遊客嘅地方都會有賣
建議試下M&S 自己出嘅shortbread,食過唔會買返walkers
都市傳說話有M&S既區就係治安比較好既區域, 呢件事真唔真
我諗呢個應該係London/Manchester 之類嘅大城市先applicable
英國嘅城市規劃除左London 外,係以City centre/Town centre 為中心,然後就俾住宅區包圍。M&S 始終唔係完全係一個超級市場,所以多數開係市中心。
如果係London/Manchester 嘅話,我估應該都啱嘅。M&S 同Waitrose 都係貴價超市,所以照道理應該開係有錢人區,有錢人區自然治安會好。

ealing有齊M&S 同Waitrose, 又旺中帶靜,勁想住
可惜無錢
Waitrose 諗住高檔啲都無Walkers
都食過Waitrose 但啲味真係唔同

星期一之後一直趕住去買雜物,未有機會慢慢行街
之前啲M&S 閂左好多,都無機會入過一間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞