英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
聽講英國比較少蚊/昆蟲,想問下係咪真?
認真?
平野黎架咋
wellies
各大品牌都有賣。平既20鎊有對

你當佢係一對短膠水鞋

防水防入泥

英國居家旅行行山必備一對

成個look執齊都唔貴
簡單黎講﹐件quilted jacket唔要barbour。
有其他副牌都有出類似款
40鎊有件
褲求其得啦10鎊有條
恤衫20鎊內
對desert boot 我上asos.com買 18鎊 粗著
本身bc就唔係移啦,喺香港論壇用返香港中文都有問題?乜都唔介意,好快連登都用哂簡體字
大家會唔會係香港打左 biontech 先過英國?
我五月尾出發, 掙扎緊打唔打好
我唔會打,寧願中招自己康復
所以回教徒都會落酒吧吹水
我會打,已book
移居點會係支那中文
如果你住嘅地方附近有草地或者有自己花園就好撚多昆蟲,但係英國無咬人嘅蚊
英國人係會自己執,重要做埋垃圾分類(紙杯同膠蓋)
佢倒垃圾嗰位有個倒液體嘅sink,倒完啲汽水同冰落去就分開紙杯同膠蓋回收
其他回收唔到嘅就落一般垃圾
一般感冒發燒係唔會睇醫生,有幾個原因:
一。自己會好
二。去到睇GP 都係叫你自己去買必理痛食,唔會好似香港咁開一大堆無用嘅藥
三。GP book appointment 聽到你呢啲非緊急會幫你book 好遲睇,你未睇到已經好返

英國頭7 日sick leave 唔駛假紙,呢樣叫self-certification

英國係咩都睇家庭醫生先,無自己掛牌嘅專科診所

英國睇醫生係學問,我之後會詳細講一次(講埋醫院),stay tuned
明白,唔該哂!
呢個po學到好多野
可唔可以去NHS walk in centre?
佢寫話for小病同輕微受傷
原則上係可以,唔少GP 都有walk in,不過都係嗰句,感冒去睇黎只會俾人打發走,浪費大家時間
出街點睇得出個外國人係有錢人
[其三] 英國點睇醫生?
係英國睇醫生同係香港睇係完全兩回事,大家要忘記香港嘅所有經驗,由頭理解一次NHS 嘅玩法。
呢一篇因為要講嘅嘢太多,所以會分做以下七part:
一。簡介
二。家庭醫生(GP)
三。攞藥
四。急症
五。醫院(住院及out-patient,專科)
六。身體檢查
七。牙醫
英國工作時間長唔長
呢度啲tap water入唔入到口?
謝謝巴打
有追數佬,唔興淋紅油,好似以前有個唔知乜鳩節目有做,講正常追數佬真人SHOW
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞