英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
有時會問成枱有冇人要加order酒
就會去bartender 度嗌晒咁多杯畀晒
當嗰round我嘅
Pub 食嘢真係平
不過為左fair comparison,都要用返啲好啲嘅餐廳比較e.g. Cote
你要住Manchester 同London 可能就真係要shared house
英國咁大 預自己搵最低工資咪去2 3線城市住
租間1房或者無房 500-800鎊已經有 睇地區
上right move 禁下盤睇下
都係治安同讀書果d
曼城好大,校網唔清楚。但例如M20個d就好區,多白人。不過就好貴。我住緊呢區好係移民去穆斯林咁,但相對就平d
想係media city 果邊
[其三。五] 醫院
醫院呢part 其實都無咩嘢講,因為基本上都同香港差唔多。住院嘅話,除左可能會因應唔同嘅需要transfer 你去其他城市嘅醫院同埋出院唔駛俾錢之外都無咩特別。英國嘅醫院餐係有張menu 俾你自己tick,我見過有啲地方有雪糕。住完院之後,佢地就會send 返啲資料俾你嘅GP follow-up,呢樣香港應該就唔common。

英國嘅專科醫生基本上都係曬醫院,所以有時GP 話轉介你去睇專科,就係refer 你去醫院日間門診。Refer 左之後就多數會由醫院打電話同出信俾你confirm,到時拎住張信去醫院就得。

[其三。六] 身體檢查
英國人唔興好似香港人咁每年用份保險去自己做身體檢查(因為英國嘅醫療唔駛錢,所以其實唔多人會自己買醫療保險)。英國嘅NHS 會係你到左某個歲數就會同你安排做免費嘅特別疾病嘅檢查(screening)。基本上除左女人嘅子宮抹片之外(25 歲以上)同糖尿眼(12 歲以上嘅糖尿病患者),其他嘅檢查都係俾啲中年至老年人。到左咁上下,你就會收到NHS 俾你嘅資料,你自己可以選擇做唔做。詳細嘅screening list 請自己參考 https://www.nhs.uk/conditions/nhs-screening/

[其三。七] 牙醫
英國嘅牙醫同醫生以我所知嘅一大分別就係牙醫嘅market 係私營大過公營。除左啲嚴重嘢NHS 有提供,一般嘅定期洗牙(Scale and polish)要自己俾錢做。搵牙醫都係靠Google 搵附近嘅診所,但係我聽聞有啲城市因為啲牙醫唔再收新客,所以啲人睇牙醫要去另一個城市睇。呢個情況相信唔common,但係我都唔係太熟,大家要靠自己上網Google 返自己城市嘅availability 啦。

[完]

一連七章嘅醫療編終於完結啦,希望大家無悶死。未移民黎嘅巴打相信未用得著呢一篇著,但係希望大家bookmark 返個post,未來到埗嘅時候再攞返黎用。
黎緊我會優先講返唔少巴打關心嘅交通問題,大家請stay tuned 同比個正皮推下post。
已bookmark加正皮
巴打加油
多謝支持
巴打好好人 打咁多字
我早排岩岩applied BNO visa
交左NHS 5years fee service
係咪即係當買保險咁
簡單d講我黎緊咩冬瓜豆腐:咬柴斷手盲腸炎胃痛
睇醫生你係咪唔洗錢 配藥就要比少少錢
thx
多謝
以我理解嘅IHS 就係正如你所講
我買左mooink plus
touch screen 加實體制

啲有錢同學可以好從容不迫地面對任何事
因為佢地真係無乜野要浪費精神去顧慮
最簡單例子
可以中學每年參加學校歐洲遊學團
去見識下世界
我黎左英國一排
唔驚講英文
係比較怕聽唔明店員既口音
例如印度個啲
聽唔明搞到自己好蠢咁
(雖然佢哋都唔會介意)
好多謝樓主既付出打咁多字
學到好多野
「冇父幹移民既話,
要有仲辛苦過喺hk 先生存到既心理準備」

有時真係諗計劃諗到好意志消沉
巴打加油,實捱得過
想問下英國生皮膚病係咪啫係等死
我仲未register 到GP
睇得GP再Tran去皮膚科會唔會就咁先
同埋西醫醫皮膚係咪差幾皮,係咁開類固醇比你
Yes ,IHS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞