英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
pub 係例外....英國係要自己走埋去檯面果度叫野食
你坐係度係唔會有人 serve 你的
重有搭 lift 唔好按關門制...由得佢自然關門就得
Sorry/ Excuse me
極度同意
真係需要正常速度同接收,請愛用EE
等佢行埋黎講excuse me 但就唔好舉手
咁樣?
英格蘭醉駕標準係香港兩倍....(蘇格蘭同香港一樣)
所以就咁飲一 pint 係唔會超標的...唔係搵鬼有人楂車去 pub 咩

另外可以去 retail park 賣車零件的....
有一支單次用可以驗自己有無超標的試劑...咁就無有怕啦
EE O2 Vod 3UK都有
16 至 33 Quid
但千萬唔好幻想有香港速度
請睇#160
講錯,係#158
其實諗緊會唔會係屋企都用手機 plan 用就算?
因為家用寬頻都幾貴下
巴打 Fyi 一下
你諗Iondon tube / train tunnel 入面都係收唔到
Tube 埋站某d台有wifi .
唔少地方High rises signal 都比較差
開data 係燒電
機不埋手係london 唔係咁易
不過大部份情況下。其實你同佢有眼神交流 你洗舉手佢自動自覺會行埋黎

真係好少情況我要出聲嗌人黎

所以一坐低未睇menu我會即刻嗌杯酒先。到佢拎得杯酒黎。我都已經睇完menu
可以點埋餸架喇
唔該樓主 好詳細
學到野
唔該哂
校區真係答你唔到
我自己問過英國人點揀學校,佢地都係話係自己住嘅城市附近揀,小學就無咩所謂,中學就會上網check 下好唔好。成個風氣唔同香港要誇區讀名校。
Giffgaff 有wificalling 未?
你指data? 唔打電腦game 唔用smart TV 睇Netflix BBC 嗰啲嘅話都得嘅

前幾日影
Giffgaff 有unlimited plan
but have fair usage policy
80GB 會限速
https://www.giffgaff.com/terms#giffgaff-fair-usage-policy

我睇返自己router 既traffic analyzer
每個禮拜平均已經~ 130GB
Youtube and Netflix via Smart TV
加埋自己mobile 同打機

咁你自己諗諗啦
EE個隻200GB Plan 無限應該夠做
想問女仔無專業嘅話除左餐廳超市仲可以做啲咩工?

如果去讀書讀咩會殺食啲容易啲搵份白領工
嘩屌,好嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞