英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
多謝你意見

其實睇完之後覺得,既然都係考GCSE,不如讀state school,食老本要慳得就慳
之前又喺第個post,有喺英國做補習嘅巴絲講過,英國就算state school d老師學校同香港傳統好唔同
同埋粗略睇過我想去果頭中學d OFSTED report
發現我哋想去果頭d學校方向同我哋揀學校理念都接近,當然成效有高低
都比較放心俾個女試
巴打加油相信個女過到去都會開心

https://www.facebook.com/349417091930152/posts/1571369449734904/?d=n
香港人會叫肥,英國中等
多謝你

好似唔錯
英國買notebook 係咪都有類似black Friday既日子可以買架?
想問吓做地盤有冇得跟華人做?
好似香港啲巴基斯坦人咁 成班拍住上
因為英文廢
另外想問之前啲東歐人唔識英文咁點考啲工人牌?
上網睇cscs 考工種果啲牌都唔平
萬分感激
其實過到去做咩都得 只要夠食住就得
有諗過Amazon 農場 肉廠 如果肯請
7 年好短時間啦. 最差個一面我諗你應該仲未見到. anyway, 希望你係英國生活愉快.
英國係有Black Friday,但係英式鍵盤同香港鍵盤係有唔同
所以我啲頭髮有時長到H 漫男主角咁
Lm
以前十幾年前都去下地盤, 真係無乜華人樣做工人, 可能英文問題.
如果你因為英文唔好, 唔明安全指示引至出意外, 承建商要停工, 又會被罰好多錢.
你可以係英國一邊做其他工先, 學好英文先.

https://www.building.co.uk/news/the-bigger-picture-how-eastern-european-workers/3036919.article

Of course, the unions' concerns go deeper than just the issue of pay. The construction industry is already killing about 80 people in accidents every year, and the unions believe that the problem will only be exacerbated by the arrival of non-English speaking foreign workers.

At another leading construction firm, the operations director says that employing foreign workers is more problematic than it's worth. "Employers first of all have to go through the procedures of ensuring the workers are legitimate, then they have to make sure they have the right skills and training. But then you have to worry about their English skills and welfare before you can even begin to worry about their competence," he says.
你係讀書定做野?
其實唔係搵唔到工
係有好多工D人故意玩野
其實自從強國強大之後係非常多呢D唔係真正做野嘅工作或職位
無論香港或外地都係咁,香港明做,但外地只係佢地圍內勢力內先夠膽做.
我地呢d真係長時間都係職場工作嘅人
都有人想明屈係個人問題.
新入行或原本唔熟識果d行業嘅人真係唔知點算.
表面扮工時長多野做果種
實際上只係用正當行業外觀
掩蓋內裡犯法行為嘅場所啫
都係果樣野,佢地d組織好流行
捉到我先講啦
多謝代答,好多問題我真係唔識
呢個就唔答了,答左好易俾friend 起底
有一種情況一定唔會搭火車,就係要喺倫敦轉車。如果有行李會想死,一程coach 有位坐。另外,如果有大件行李坐火車又係中途站上,你的行李會冇位放。coach 有行李艙。
Coach 有 national express and maga bus. Coach 一定要早一日前網上買飛。平好多。只是輸入上下車站,人數,日期就可以。十四歲以下不能自己乘車。十六以下半價。同火車一樣出電子飛。千祈唔好買即場或車上飛,貴同隨時唔比你上。
多謝補充
我都唔知有Megabus
買個剷髮機自己剷
5M 積蓄
一家三口
想搵份最低工資工
做倉,超市,揸車都冇乜所謂
想治安好同有普普通通既小學
有冇咩城市好推介?
Orbital/Ring motorway M25以外London 白人小鎮一般治安唔太差.

https://www.huffingtonpost.co.uk/2014/03/14/english-counties-autocomplete_n_4964647.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞