英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
當地人例如係返倫敦工嘅
如果火車加地鐵每程唔超級兩個鐘的話都其實大多數都寧願住返自己家鄉
一嚟肯定平好多
如果同家人同住就更加慳好多
但照計你冇家人喺英國小鎮住嘛
呢個就係我哋外來人同佢哋本土人住屋開支嘅分別
我大把同事每日來回4粒鐘以上都係咁返工放工

利申:喺英國做咗十幾年嘢
我冇父母幹,公屋出身,銀行it architect點睇,不過身邊10個公屋細過玩開既人,有9個都係搵萬零蚊,少數聽父母講仔女讀護士脱貧。

利申:捱得好辛苦先上位。
公屋翻身例子一定有,但更多嘅係,就算入到U,讀埋PhD,都係擺脫唔到
其實係社會問題
不過係呢度,公屋就係原罪
咁係你叻仔,事實上搵到錢既人真係唔多,搵兩三萬已經算唔錯
無計,窮人唔靠it, 工程,護士好難脫離公屋階層,肚餓過,廿幾年冇旅行,冇本地遊,冇錢買零食就知道個種感覺。
No pain no gain. Never compromise.
That's main reason I left 3 yrs ago.
IT nerd here
4個,4個都做緊野,我大佬黎,排第二。
2個護士(apn, 專科) ,2個IT

如果4個收入加埋收入未去廿萬,但我地都唔係一路升到順利入ugc, 中間都repeat過,呢個就係窮人死英文,或者唔夠人叻既事實。
有幾多個30歲以下年青人可以搵到40k up
仲要兩公婆or情侶一齊搵70-80k先叫鬆d
你接受到英國二三線城市,點解接受唔到大西北要駁輕鐵既舊樓
而家一樣四百萬四百呎有交易

我知實唔啱聽,但我想表達既係
唔好諗住hk hard mode
去外國生活會易啲
Sorry, 真係唔係
冇父幹移民既話,要有仲辛苦過喺hk 先生存到既心理準備
移民既第一代係通常要捱,係第二代變local 先有機會向上流動
Qe 令social mobility 減低係全球通用,唔好誤以為係hk 先難上車
其他地方一樣唔易,計返take home pay, maintenance, tax, 所有雜費,其實外國一樣唔易,可能hk 100 分難,外國都80分咁難

再者,uk 都講緊local後生仔離開自己town向london 搵工,寧願每日commute 3,4 個鐘返工,同返兩老同住。。
二三線城市平係一定有原因
簡單經濟學都知,demand 咁細一定有佢原因

唔好諗住移民係panacea, 可以解決現實一切問題
你用hk 人工去諗4m 係唔多既
同埋英國樓唔係貴係樓價到,係喺啲recurrent costs 到
你用uk take home pay 去計
再計一次uk mortgage rate (你估好似hk 咁1.5%咁低咩)
再計下tax
再計下maintenance (唔係hk 屋苑式,每個月幾舊水mgt fee 咁易搞)
你就知負擔一樣唔係咁細

我初頭都好似你咁諗
覺得uk 樓平
Uk 樓價係平啲,但呢d additional costs少數怕長計
仲要係uk 人工又低一截
Uk 樓又冇resale value
真係唔好俾d uk 樓AA 水到
依加又唔係話UK LOCAL買樓
講緊香港過去買樓嘛, 分分鐘香港做按揭添

不過唔好未睇樓就買樓就真
巴打,香港同UK政治經濟穩定度相差好大
香港政策好唔穩定,依加放寛晒樓市政策,同歐美熱門地區比,樓價既升幅少好多,多倫多果邊升左50%,香港得上車盤升。對資金吸引力同另他國際城市比差左

另外香港政府已經慢慢係唔同層面加稅,前排股市交易稅,傳加薪俸稅。
如果地產市道唔掂一定要開源,將來仲有明日大傻,同國安,保安局,其他基建支出。以往政府係開源節流,今次完全無節流,每年預算仲用多左,而且支出項目對經濟無幫助。
但開源呢?地產市度咁差,啟德地賣晒,黎緊無地王,暫時靠二手私樓交投頂住,一手樓都無晒熱搶潮。

加上中資大舉佔領香港各行業市場,講都請國內人,香港人根本唔識內地文化,唔會同佢地合作到,好位唔會預本地人份。

香港以前的確搵錢容易,稅少,營商天堂,但未來太多不確定性,為搵錢留係度同個城市同生共死真係唔吸引,贏少少輸間廠

移民係任何年代都係困難既事,要幾年時間慢慢融入當地社會。但同時香港都變緊,都要學習大陸文化。

仲未計封網,大陸醫護,港幣轉用人民幣到數碼人民幣
比唔比離境依d問題

黎緊香港搵錢都未,同埋搵100K樓下去到外國,勤力少少,肯變通學習下,幾年唔難搵一半收入。有上進心世上所有一線國際城市都好搵錢

但香港慢慢由一線去到二線三線,暗然失色了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞