英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
好快到英國 咁多熱錢流入
如果係美國就可能係,咁多high tech 大公司
英國其實就真係無咩科技嘢值得俾中國間諜偷,UK no IT
都岩。
個樓市真係可能會升
但係日常嘅肉類同農作物自己本土有生產,又有係EU 入口,應該唔會升得太緊要
唔知開咩台唔緊要
最尾都會傳送番去world台
英國 rolls royce d engines , 你估大陸唔想偷.
唔會淋紅油,同香港比斯文好多。想知英國追數喺點可以睇Killed by my debt呢套野。
同外國朋友玩定香港/華人多
同外國朋友係咪好難做到好深嘅友誼
Airbus
Rolls Royce
BAE
英國仲有航空
毒撚無朋友
英國人一兩個,香港人三四個,但係一忙就無聯絡
你肯同佢地飲酒落club 會易好多
唔熟engine 嘢,有無多啲嘢分享?
唔係
睇隔離post講“呢度”好似重平d

雖然重未有機會親身體驗
UK都no it?
lidl 梗係平,但係質素無咁好咁解,一分錢一分貨
曼徹斯特好住嗎?
我指嘅No IT 係指平民嘅電腦知識
講緊係hang 機唔識點reboot 部機嗰啲

真係IT 行業就唔清楚
多啲娛樂,多啲中餐日本嘢,但係治安唔好
(聽人講嘅)
仲諗緊it狗去uk定canada好
[其一。續]

想分(中國/香港)嘅英國人自然會識分,唔想分嘅你教佢都唔會分
所以其實連登成日係到嘈呢條問題,我覺得無咩意義。大家倒不如以身作則,教佢地去分。

對於英國人黎講,本土嘅經濟俾武肺重創,本地人都未搵到工,對於一大班BNO 嘅人來英當然係擔心。所幸嘅係大部分都重支持香港同香港人過黎。出於殖民者責任嘅有,出於同理心嘅有,出於欣賞香港人/香港嘢食嘅都有。大家黎緊移民過黎英國,記住大家係代表緊「香港人」呢個身份。你個人嘅行為會影響英國大眾對全部香港人嘅觀感。入鄉最緊要隨俗,去餐廳叫侍應唔好舉手、咩都加個thank you 同please、人地講have a nice day 你答返佢you too,呢啲細微嘅嘢英國人非常非常非常之睇重。你覺得佢地好麻煩懶客氣,掉反轉睇,你只要做得齊,佢開心之餘對你又會好啲,你又會開心,大家其實係win win 雙贏

[完]

如果呢個post 有人睇嘅話,我會講多啲同英國人打交道嘅基本注意事項,俾大家黎到英國有個smooth transition

唔舉手咁應該點叫? 坐係位 excuse me?
都冇計
到時我哋過到嚟搵唔番香港個人工就要慳得就慳
唔似而家喺香港百幾兩百一舊都係咁買嚟食
拎住個menu 再用眼神或者等侍應經過時excuse me
唔好問我點解,我唔知。我問過英國friend 點解,佢都話唔知
Lidl 其實quality 都幾好㗎,只係M&S 係好撚好咁解
英國人工係低啲,但係租樓/供樓壓力低好多,嗰到先慳得多
全世界, 有能力, 知識同技術出飛機引擎, 得幾個國家UK, USA, Russia, 法國.....唔係太多.

英國都有自己發明, 不過唔出名, 唔係太多人留意 https://www.theguardian.com/world/2016/oct/10/mysterious-factory-break-in-raises-suspicions-about-chinese-visit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞