[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅(2)

1001 回覆
137 Like 14 Dislike
聖誕餐係mirage?
Grand Hyatt 全港第一?真心咩
咁事實果班人係咁吹
次次投票都排第一
雖然今年係百樂
呢間我覺得好麻麻
聖誕節去左君悅酒店
咁我覺得係住得幾舒服既
唯一唔好既係優惠plan lounge要去5樓
但係福布斯四星入面都算係超晒班果隻
而價錢都真係追得上五星果堆
無星港灣壹號茶錢收成四十蚊位
但整體都真係唔錯既
水平絕對係大部份一星之上
唯獨意大利餐廳就真係一般般
咁都覺得可以當呢間酒間屬於係四星半既

DAY63.1 鹽田梓 白鬚

毒自上路既第二個星期
最初既諗法就係每星期去出走下
結果之前就行左去紅燈山
今個星期有諗過去東霸
不過見好似要行好遠路
所以就轉左去鹽田梓
呢個曾經都係我地約定會去既地方
之前因為話借鑑日本瀨戶內海藝術祭活化而吸引左我
但最終一直都無成行到
咁而家就去補完當時既遺憾

去鹽田梓既方法就係西貢坐船
有分官方同非官方既船可以到達
官方船就叫做包晒島內景點既入場費
所以一般都建議買官方船飛
星期日十點幾黎到西貢就發覺好多呢D賣船飛既地方

我自己就好少入西貢
所以咁多轉換下心情都算唔錯

官方船就係呢個鹽光保育中心

係洪記海鮮酒店對出

十點半黎到佢就話十一點鐘既船已經full

話十一點半會有加班船
叫我出去行陣先再番黎
但真係好在無走開
因為轉個頭就多左好多人黎問飛
佢即刻叫晒班人去排隊
結果最後又可以搭得到十一點果班船
d安排我覺得就好混亂
總之行開左就隨時會錯失好多野

船飛來回六十蚊

佢聲稱包晒島上所有既入場費
只要貼上貼紙就可以視為官方乘客
同埋附送地圖一張

其實鹽田梓就好細
基本上慢慢行晒全島所有景點都係兩三個鐘搞掂

街渡就唔算大架

坐滿晒都有d迫

船程只需要十五分鐘就到
雖然藝術節已經完左
但其實藝術品好似locker咁周圍都係
一上島離開碼頭已經見到個

呢舊叫流波行雲
用島上受山竹吹冧既三棵老樹整成
代表左初心不滅既精神
但而家既香港就只有更黑暗

流波行雲格離係接侍處

入面有鹽田梓既簡介同模型

格離係一間叫做小島大廚既餐廳

曾經上過飲食男女
等我仲以為係黃有make低到
但原來有接待荷蘭叻違反限聚令等既活動
所以都係不了
入面每個餐都過百蚊
餐牌我都有影到
不過唔幫佢宣傳啦

荷蘭叻當時就係坐係呢度公然犯法

路就好似得一條
只係得沿住藍店一直行
上完斜路會見到棵百年樟樹

呢度真係基本每一樣重要物資都會有個簡介牌係度

大樹對住係全島唯二餐廳之一

鄉誼茶座
都係食下公仔麵之類既士多
最特別已經算係唔同口味既茶果

客家村屋

村上面基本都係呢種已經荒廢晒既屋
入夜之後應該幾恐怖

再前少少呢間餐廳就無名既

我見都係入鄉誼茶座數
所以都當係同一間餐廳
呢間就係食土窯雞出名既
仲好似要訂檯先食到
而我就得一個人
所以就無緣啦

係呢個位就有分叉路

左面就上教堂

而右面就係落鹽田
本身我就想順序上左教堂果邊先既
但陳列館d人話鹽田就黎夠鐘十一點半開放
而過左呢一段係食飯時間
要隔兩個鐘之後先再有
所以都係落左去鹽田果一邊

呢個島都算人多
而且地方都細
基本周圍都有人
但好處係完全唔會蕩失路
而島上面係收得到電話既
基本都無乜問題
比起上次去東平州方便
鹽田每小時既三十分鐘開放參觀

每節大約三十分鐘左右
疫情雖然反覆
但鹽田其實已經有番專人講解
唔洗自己係度鳩睇大塊田
而鹽田星期一就係休息既

咁鹽田就需要入場費既

二十蚊就作為保養之用
但好似我地呢d買官方船飛既就會有貼紙可以免費入場
見佢仲有其他貼紙
可能都係仲有其他船客係可以免費入場掛

鹽田梓以鹽田黎命名
全盛時期足夠供應比全西貢之用
係04年開始修復部份鹽田
項目令得到2015年聯合國教科文組織亞太區既文化遺產保護傑出獎
而之前去過藍屋同大館就得到過最高級既卓越大獎
大澳文物酒店同南豐紗廠亦都有得過獎
最近好似荔枝窩都有得獎
下次可以行下

入面就有少少圖解香港鹽田既歷史

職員未到果時可以係鹽田周圍行下
\

山水人

用獨特既外形配合環境
提供天然既曬鹽場所

有專人講解係深刻好多

雖然都唔係記得到幾多

但可以睇到d鹽結晶

入面仲有個鹽光之所

展示左好多唔同形態既鹽結晶
個傻佬係唔關事既

參觀完鹽田又番番去教堂果邊

鹽田梓文物陳列室

前身係一間叫做澄波學校既小學
係一百年前建成
停辦之後將課室改建成陳列室

信興班仆街捐左廿五萬

陳列室其實就只係得一間課室大

細個上堂睇教育電視真係無可取代既回憶

陳列室出面都有件藝術品

叫做鹽光折射
係由不銹鋼鏡面堆成
模擬番鹽結晶既唔同折射面
學校上面就係教堂

上去條樓梯都有一幅畫
叫做善牧
大概就係一個左膠既故事

聖若瑟小堂

係屬於二級歷史建築
1890年建成
已經有成百幾年歷史
經過修葺先成了而家呢個模樣

岩岩好d走清光可影得晒

教堂側邊有個荒廢左既籃球場

中圈畫成左個迷宮
叫做默步向心
最後慢慢走向天主同內心的家

連隻鐘都有名堂

叫做昇域
象徵以銅鐘連結住天主鹽田梓村民三者天地人

而島上周圍都充斥住呢種十字架經文
繼續周圍都係廢屋

思念人之屋

代表住村民雖然已經離開小島
但每一家都仲係互相相連住

垃圾軍訓學校

育養之舍

以荒廢左既雞屋做藍本
重演當日村民既日常
咁到底係有雞先定有強先呢

神父既故居

成聖之牆

一樣都係用不銹鋼造成

成個鹽田梓最吸引我既並唔係玉帶橋
而係位於島比較中心既7R

當日睇相第一次見到呢條木棧道
以為係去左戰場原

呢個係成個鹽田梓最驚靘既地方
7R其實唔係木道同平台
仲有既周圍鋼柱同好多既反光物
成大片草地都係
活泉井

曾經供水比全村使用
而家依然仲有井水
佢聲稱話係香港僅存既供水井

格離呢件淨就包實左無開放

然後就有少少山路

岩岩入島果時見到好似話上涼亭既路封左
但而家去到就見到圍欄就推跌晒

唔知搞乜

開始上山
入面有山墳

如果女朋友仲係度一定屌我到我仆街

到最後會上左小圓亭

可能周圍都少休息場所
所以涼亭都比較多人
呢D太陽能裝置是唔知搞乜的
咁呢度貌似都算係高地
但其他周圍風景都睇唔清楚

對面係滘西洲
島上面有成一半係哥爾夫球場

另一個涼亭
叫做雙子亭

聲稱係全島最高既地方

一邊係望滘西洲

另一邊望番去係馬鞍山

我地九龍人就不嬲都係望住獅子山大+
但原來走到新界東呢邊
就真係周圍都見到既係馬鞍山

島既尾聲需要由雙子亭落斜

再落樓梯
就係玉帶橋

話當時係用盡全島既人力物力去起
睇片就覺得好似四萬十川
但真實我就仲未去過

少人既話係度坐下應該幾寫意
尤其係咁好既天氣
好好好舒服

但好多叔叔嬸嬸係度放飛機唔係為咩
見佢地好似一隊人咁

橋既對面就係滘西洲哥爾夫球場

所以要原路折返
鹽田仔既藝術品

係指三隻稻草人

守護呢個小島

最後一個分叉口

叫做生之禮頌

話係一個用竹紮出黎既matrix
蘊含大地孕育萬物

原路就應該係番去鹽田
但分叉路仲有一邊就係去海邊既

大自然小故事
一個個玻璃樽入面載住唔同既背景同故事
作為鹽田梓既結尾我覺得好好好靚

呢邊其實就無路
只有沙灘
就見唔到人玩獨木舟係度上岸

仲有唔少番歸既船

另一邊係紅樹林
好似真係第一次可以行到咁近

d支那人就好鍾意摸蜆

可以就咁係海邊行番去碼頭

不過就要小心地下凹凸不平

最後番左去茶座

買左兩件茶粿
每件十蚊
其實佢就有好多配搭
但一黎無寫出黎
二黎講完都係唔知up乜
就求其揀左兩隻

其實就無乜特別
有少少餓又過下口癮

走船既班次係有既
不過通常都係不定期
咁岩去到有就有
如果無就要等下
始終都唔係乜野大島
而且太多唔同公司既街渡
所以就有呢個風險

咁呢個島雖然好細
但算好多景點
比起好多外島淨係為左去一兩個地方就算多野睇好多
雖然只係行左兩三個鐘
都覺得好充實
但始終都係一個人
點都係覺得有d遺憾既

7婆又搞到無左晚市
今晚開始又要罰停十四日
原本book左jw cafe同港香間灘萬都唔洗食
睇怕又要再排多三個月先食得到
咁岩有朋友擺酒都搞唔成
所有野都番番去一年前
但就係無wfh
DAY1 蒲台島->Beef & Liberty->赤柱 #2 & #55
DAY2 天際100->每日->Ozone #60
DAY3 太平山->大富翁夢想世界->凌霄閣摩天台428->楚撚記大排檔 #81 & #95
DAY4 玄鮨->Epure->觀塘海濱花園->平山 #109
DAY5 Sukiya->梅窩->銀鑛灣瀑布->La Pizzeria->逸東軒->普慶餐廳 #119
DAY6 Aaharn->大館 #132
DAY7 龍逸軒->1881 Heritage->嘉頓山->素年 #157 & #167
DAY8 昂坪市集->Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria->天壇大佛 #188 & #196
DAY9 鮨樂->香港文華東方酒店(上)->Cafe Causette #213
DAY10 香港文華東方酒店(下)->文華廳->香港摩天輪 #244
DAY11 九龍海逸君綽酒店(上) ->炉端燒 #268
DAY12 九龍海逸君綽酒店(下)->The Promenade #297
DAY13 Mamaday->香港四季酒店(上)->龍景軒 #323
DAY14 香港四季酒店(下)->The Lounge->Caprice #396
DAY15 香港朗廷酒店(上)->朗廷會->唐閣 #448
DAY16 香港朗廷酒店(下)->The Food Gallery->Bostonian Seafood & Grill #473
DAY17 香港海洋公園萬豪酒店(上)->萬豪貴賓廊->Marina Kitchen #516
DAY18 香港海洋公園萬豪酒店(下)->Pier Lounge & Pier Bar->香港海洋公園->1仔冰室 #570
DAY19 香港鐵路博物館->大埔海濱公園->Fat Belly Butcher & Gin House #599 & #608
DAY20 香港萬麗海景酒店(上)->Club Lounge->滿福樓 #619
DAY21 香港萬麗海景酒店(下)->萬麗咖啡室->Mirage Bar & Restaurant->金紫荆廣場 #648
DAY22 Kitchen->香港W酒店(上) #665
DAY23 香港W酒店(下)->Kitchen->星宴中餐廳->WooBar->西九文化區 #695
DAY24 Cafe Gray Deluxe->奕居(上) #714
DAY25 奕居(下)->Cafe Gray Deluxe->燈籠滷味 #746
DAY26 大澳->香港大澳文物酒店(上) #758 & #778
DAY27 香港大澳文物酒店(下)->Tai O Lookout->大澳->蘇廬 #803
DAY28 香港麗思卡爾頓酒店(上)->Tosca di Angelo #823
DAY29 香港麗思卡爾頓酒店(下)->The Lounge & Bar->天龍軒 #847
DAY30 嚐囍煲仔小菜->心經簡林->Involtini Italian Cuisine #857
DAY31 香港美利酒店(上)->Murray Lane->Popinjays #878
DAY32 香港美利酒店(下)->Garden Lounge->香港公園->四季常餐 #891
DAY33 香港瑞吉酒店(上)->潤 #909
DAY34 香港瑞吉酒店(下)->潤->L'Envol #937
DAY35 南豐紗廠->韓閣 #955
DAY36 南丫島->牧羊少年咖啡館 #964
DAY37 東平洲->好湯好麵 #6
DAY38 香港半島酒店(上)->吉地士->Lady Nara #25
DAY39 香港半島酒店(下)->露台餐廳->嘉麟樓 #58
DAY40 ○de▽鯛白湯らーめん->海山樓->Dough Kitchen->Bistro Bon #88
DAY41 九龍香格里拉大酒店(上)->灘萬日本料理->豪華閣->香宮 #108
DAY42 九龍香格里拉大酒店(下)->Cafe Kool->Angelini #139
DAY43 港島香港里拉大酒店(上)->豪華閣貴賓廊->天窗廳->夏宮 #165
DAY44 港島香格里拉大酒店(下)->Cafe Too->珀翠餐廳->香港公園 #183
DAY45 金所->mimila->香港文化博物館->Top Blade Steak Lab->Tiffin #220 & #252
DAY46 馬哥孛羅咖啡廳->馬哥孛羅香港酒店(上)->貴賓樓層雅座 #309
DAY47 馬哥孛羅香港酒店(下)->貴賓樓層雅座->Cucina->合味道紀念館香港 #337
DAY48 Attic Handmade Pasta->Pici->Da Filippo Trattoria #348
DAY49 蒸廬->老馮茶居->豪隍點心工房->徐記廚房點心 #352
DAY50 The Place->香港康得思酒店(上)->貴賓會->明閣 #358
DAY51 香港康得思酒店(下)->Alibi - Wine Dine Be Social #382
DAY52 拉麵天王->泓一拉麵->麵鮮醬油房周月->麵屋福->多賀野->雞Soba座銀 #391
DAY53 Sabatini意大利餐廳->香港帝苑酒店(上)->Crown Club #400
DAY54 香港帝苑酒店(下)->雅苑座->東來順 #408
DAY55 炭家->定食doyara->元創方->吃什麼->段純貞->九分飽->阿木台灣麵->程班長台灣美食 #418 & #441
DAY56 阿元菜市場->卑路乍灣海濱長廊->中西區海濱長廊>彩麵 #467
DAY57 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ->南昌公園->深水步公園->荔枝角公園->海老名沾麵 #494
DAY58 香港太空館->Untitled Cafe & Bar->JEP by Involtini->FooDo #505
DAY59 粥麵館->川流->藍屋建築群->景賢里->寶雲道健步行徑->鬼金棒 #520 & #531
DAY60 木戶->名代宇奈とと->金鶴拉麵->香港歷史博物館 #552
DAY61 Cafe Revol->HeySoNuts->BYOB->盤子工房->班戟館->悠->Be with years #561
DAY62 鐵路便當->木玥巷->海心公園->牛棚藝術公園->牛棚藝術村->紅燈山->鳩砌->屯門牛->鬍鬚仔->Casa Blu->The Butchers Club #576 & #588
DAY63 鹽田梓->白鬚旗艦店->香港聯合國教科文組織世界地質公園火山探知館 #607
DAY64 帝逸酒店(上)->源峰
DAY65 帝逸酒店(下)->Alva House->Alva House
DAY66 Cafe Idea->LE Cafe->樂洋食屋->中環街市->LE Jardin a Soho->Shari Shari
DAY67 名館->虎豹別墅->勵德邨
DAY68 千島湖觀景台->大棠->天浮橋拉麵
DAY69 慈山寺->Homeland Kitchen
DAY70 香港迪士尼公園
DAY71 港灣壹號->香港君悅酒店(上)->嘉賓軒貴賓廳->特首廳
DAY72 香港君悅酒店(下)->咖啡廳->Grissini意大利餐廳
DAY73 Gia Trattoria Italiana->分域碼頭
除咗朗廷 太平洋同埋馬哥孛羅
仲有邊間有30小時staycation
Jw岩岩零房價有30小時
DAY63.2 白鬚 香港聯合國教科文組織世界地質公園火山探知館 蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室 古月 蝦麵店

坐番船出番黎西貢仲多人左

錨形石

如果去到萬宜東壩就會有好多呢d樣既防波堤
但就仲未去得成
而家好似已經係好熱門既郊遊地點

再行前就係海鮮街

呢頭真係遊客區

基本上全日淨係食左兩個茶粿
出到黎已經兩點幾
原本bookmark左間漢堡包既
不過見佢又黑又無人都係走先
黎西貢之前都bookmark左唔少野
有印度菜仲有間麵包店
最後我都係決定左去食黃店

係灣景街有間叫做白鬚既餐廳

上網睇寫話係印尼菜
我自己印象就好似無乜食過呢種菜系
不過見佢評價都唔錯就試下
話店主好鍾意峇里
就想將佢地d小食帶番黎香港
就同幾個志同道合既朋友開左呢一間白鬚

星期日三點左右唔洗等直入
餐廳有兩層
小二就帶左我上面
一望有成三張檯係榻榻米

另一邊仲有梳化位
好似話呢一層會用黎做放影會
成個feel就係勁優閒

lunch set其實只得六款

平日有得以優惠價加小食
假期就要比正價

用qr code自助落單

樓上全程都係由個鬼妹仔接待
見佢成日踩到榻榻米客除低d鞋
幾搞笑

先黎既係墨魚餅

係香口既
個辣椒醬話係自家制
但又唔係好特別

主菜叫左豬頸肉湯飯

後面先知原來牛骨湯飯先係最招牌
但已經太遲
碗湯都大碗既
不過算係幾稀下
唔似得叻沙或者咖哩咁香濃
豬頸肉份量亦都算少
感覺都係普普通通

假期要加一
埋單都過百蚊

其實都算貴
不過可能開係西貢既原因都係為左慢活
如果係度hea既話都算係幾舒服幾chill既
我就唔會太討厭
再有機會黎既話應該會揀番牛骨湯或者牛丸
餐廳出面就係籃頭場

睇番飲食男女d片幾位白鬚老闆都好鍾意係度玩滑板

西貢比我想像中更為屋邨

無左遊客既遊客街都仲係咁多人

西貢海濱公園

一個人就唔係幾想行呢d咁多人既地方
不過見呢度都算係幾歡樂既

仲有隻完全無視其他人既主子
係呢度仲有個博物館
叫做香港聯合國教科文組織世界地質公園火山探知館

個名長到hi
原本呢
我係想去東壩果時先順便去埋既
不過今日經過見佢仲未山門就入埋去睇下

呢個博物館其實好細個
幾分鐘都行得完

但都叫做有D野睇下
曾經未有武漢肺炎果時
我有諗過去制霸全個地質公園
但到而家都只係去左東平洲同鹽田梓
連最大路既東壩都仲未去得到

博物館裡面有好多唔同火山岩

以前玩開無人島其實都只係識幾種

火山探知館仲有提供導賞團
亦都有東壩半日遊
下次再諗下去唔去好
而家因為濕鳩疫情關係又唔再開門
導賞團應該都無埋
有賴果班唔守法既官商支持
咁印尼菜就真係只食過一間
不過係印尼格離既星馬都有食過幾間
發覺呢個菜系都一樣有好多黃店
所以都可以講下

蘇媽蘇媽係其中一間幾出名既黃店

今次我地去既係深水埗舖
當日平日十二點左右可以直入
位置係基隆街
格離泰基隆同蕃茄師兄一樣都係知名黃店
另外蘇媽蘇媽仲有四間分店分別係旺角荃灣銅鑼灣同尖沙咀

蘇媽蘇媽係由香港人同馬來西亞拍檔開既
裝修其實就只有牆身綠色瓦片
同埋牆上面既馬拉相

座位就唔算好坐

都係同格離share四人檯分隔
不過檯面都算大張

自助餐牌

基本lunch都有齊晒所有餐
揀飯麵餐都可以用優惠價加野飲

另外有詳細有圖既餐牌

肉骨茶直頭有教學
不過我就麻麻地藥材野

仲有個鴛鴦包

馬拉茶跟餐加八蚊

我就覺得普普通通
朋友果杯白咖啡都係差唔多

share食既咖央多士

簡簡單單都唔錯

其實辣死你媽呢個名都幾吸引
仲有叻沙都想食
但最後都係揀左佢寫住必食既老鼠粉

砂煲上
上檯果時熱辣辣
小二仲有話要盡快撈暈隻強
本身我就唔知咩係老鼠粉
食落去先知其實即係銀針粉
成個粉撈埋強幾有層次
而且都幾多料
份量好夠

朋友個麵無試下評價唔到

無加一

平均每人99蚊
呢個價位都唔係平
不過佢份量都叫做公道
味道亦唔錯
起碼真係有異國風味
唔係鳩流流港式外國菜
可以encore下次試下其他麵或者飯
係北角有間黃色星馬菜叫做古月

地址話係北角錦屏街
但其實要過格離書局街先入到
第一次去就行到錯晒
係全港唯一必比登推介既星馬菜
由本地80後老闆開舖
已經開業七年
由16年開始連續六年既必比登推介餐廳
而家都未有一間可以摘到星
平日十二點頭去到已經見到門口好多人
咁岩有毒撚位可以直入

餐廳座位就麻麻地
而牆上面畫左好多公仔
餐紙係手畫既食物圖

大概都係餐廳招標

lunch餐牌

由最平53蚊到最貴都係88蚊
都真係平民價位

細既凍檸茶又真係幾細杯

平時我諗唔到食咩多數都係揀最貴果幾樣
因為唔係幾好肉骨茶所以就揀左蝦麵

賣相好似唔錯

滲滲要再加兩蚊
即係唔知係咪食過好湯好麵個海龍皇
好似對拉麵以外既湯全部都免疫晒咁
成個湯好似無乜味
好淡好淡
料只係話係一般般
虎蝦都係細細隻

個快麵上得快
料唔多又快清
成個lunch就食左半個鐘都無

無加一
埋單89蚊
可能真係揀錯野無叫到佢地招牌
蝦麵感覺只係一般般
唔值呢個價
感覺係食番平廿蚊既板麵會更好
而小二感覺好似樣樣都好趕好快咁
就唔係太舒服
整體我都係覺得一般般
不過都可以比機會再試下佢地既招牌既
亦都有見佢地開左間叫做t2p第二人生既拉麵店
望落去就唔係正宗果類
但反而又會有少少興趣想試
而且都有沾麵供應
下次經過開港島東會去左呢一間先
最後一間係荃灣蝦麵店
前身叫做檳城蝦麵店
但見佢fb都係沿用番檳城呢個名

開係荃新天地一期1樓
總店係灣仔
本身都有十幾年歷史
由而家老闆ricky接手
再開左鰂魚涌同粉嶺分店
之前米紙就有介紹過
三間入面以呢一間最黃

餐廳無乜裝修

不過座位比起古月舒服

掃qr code電話落單
不過餐牌都幾複雜
假日有一人餐或者二人餐

因為佢話會員迎新可以換領小食

所以我都係揀左一人餐

跟餐加24蚊有飲品同小食

要左凍菜蜜
size一般
不過個杯就有裂紋

迎新送既雞串

有四串
淋淋地
味道亦都麻麻
不過免費就無咩所謂

主餐叫左咖哩叻沙湯既蝦肉魷魚麵

之前食過古月蝦麵有少少驚
所以都係揀番咖哩湯底
呢個咖哩叻沙湯算係幾香濃
不過食材都一樣係好普通
麵都係揀左滲滲
整體算係OK唔伏既

另外女朋友單點既菜麵

唔識欣賞

最後一人餐既小食揀左甜品

桔子香茅凍
又係第一次食既野
酸酸地又有啫喱妹下妹下咁
不過賣相就麻麻地

三間星馬野都唔洗單一

埋單130
平均每人65蚊
而且有野飲有小食
呢間係最抵食
仲係最黃
有連豬
收據亦都有字眼
會再幫襯
最後係西貢出番歸

咁就望下巴士apps

屌佢老味原本十至十五分鐘一班既92要等成半粒鐘先有
佢地就係咁叫人搭另一架92R一樣落到彩虹

但個價就係原本既兩倍幾
估唔到九巴都咁撚黑

DAY63 完

岩岩新出左必比登推介名單
新入圍有幾間都係見到都唔想入既餐廳
但重要係又有黃店入到圍
見屌總理話大圍小館叉燒都好食
下次去排下隊先

仲有想講呢排7婆禁晚市
咁本身都book左jw cafe同港香間灘萬
估唔到係兩間都完全唔會打番比我話無得食同埋會唔會轉lunch
前一年果時明明連w間the kitchen都會做呢樣野
酒店餐廳d質素真係越黎越低
但個價就月月係咁升好似唔識停咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞