[長氣多圖][無限期] 香港staycation之旅(2)

1001 回覆
137 Like 14 Dislike
DAY45.2 Top Blade Steak Lab Tiffin

番番去新城市就食野
其實都係睇完張優惠券先見到有top blade steak lab呢間餐廳
原來新城市廣場唔只得一間黃店
呢間top blade steal其實一早就係我個list入面
再加上肉dee介紹得幾吸引
只專注做一種部位既肉
果個部份就叫做flat iron
應該都唔會差得去邊掛
之前去英國
都食過一間叫做flat iron既連續店
果間算係又平又好食
都幾出名
雖然我就聽完都唔知flat iron其實係邊個部位
不過對呢間野專賣flat iron就真係有期待既

餐廳係新城市廣場地下

係近巴士站果一邊

都有少量座位可以book檯
其餘都係for walk in既
十一點半果時黎到入面就大把位
之後行完博物館再番黎已經一點鐘
都full左八九成
但都仲可以唔洗等入得到
可能價錢要差唔多兩舊水起跳
對比隔離舖頭明顯係少人d既

呢間黃店同之前食果間mimila一樣都算唔大間
座位都幾迫
要同格離share一張四人檯
中間隔左塊膠板

如果有book檯既好似可以坐得寬落D

有提供口罩紙袋

餐牌

主菜其實得五樣
五樣有其中三款係flat iron
一款豬鞍
同埋一款burger
小二會問有無黎過然後介紹餐牌
感覺係專業少少既
都有講頭兩款係用同一種牛
所以就揀左最貴prime果款
另外睇過肉dee段片都想試下美國熊本赤牛
但小二話得節日先會有供應
另外女朋友唔食牛所以揀左豬
其他睇落都唔吸引就無叫到
另外紹完餐牌會即刻幫你落人數份量既薯條
呢度既薯條係任食既
食完可以再落單
用個qr code落就得

一開始黎既係兩份薯條

呢份淋淋地
後尾再叫左一份果份就比較脆同熱

先黎既係豬鞍

好大份
仲要兩大舊
睇落好吸引
但食落就好麻麻
無乜調味不特止仲好大舊膏好膩
呢pet野真係食一舊都嫌多

另外係美國農業部出口prime級別既flat iron

今次叫左佢地推薦既medium rare
餐牌話係牛隻第二嫩既flat iron
同想像中既畫面有d出入
因為之前係英國食既係鋸好晒一塊塊
呢件就比較厚身

但都係比較韌
一樣無乜味
稱唔上好食

呢間黃店都on list左一段時間
真係有期待架
講真係失望既
因為豬同牛都唔好食
唔知如果去番何文田會唔會唔同d

埋單連加一471

減番上次果張優惠卷就371
平均唔洗兩舊水一位以鋸扒黎講係唔貴既
不過就無得到任何滿足
味道普普通通
而家新城市廣場對我黎講好似變左劣食天堂咁
唔係好敢再黎食野
唯一係服務以商場店黎講算唔錯
不過都有個別小二係例外既
係餐廳無點到野飲
之後去左一芳

佢門口擺左個易拉架話西米露限定
但竟然話無紅豆
其實點解唔收番埋
見好多人都中伏
最後買左杯益力多茶

去埋MCL睇戲

我就on99揀左套不日成婚黎睇

內容我真係無研究
只係見到男女配角都好吸引
有談善言
又有岑珈其同朱柏康
成套戲都好玩好笑
唯一計漏左就係套戲講結婚
今次真係捉蟲
其實結婚真係順其自然
係咁迫黎迫去邊有意思
以前我就唔明白呢d野既
但呢排我日日都面對呢種問題
真係好煩

原來新城市廣場仲有間pici

一直想食都未食到
唔知呢間分店會唔會又有伏呢
總之我對呢個商場印像真係好差
感覺好似所有野都係劣食咁

新城市

好似有line既宣傳

商場出面仲有個snoopy's world

入去一樣要填紙仔
其實一直寫都真係好煩
用番個回家apps仲方便

入面都係細路仔野

但竟然係咁細個地方整到條河出黎玩

都幾勁

又上番去七樓

呢度望落去正正就係當日睇立場live既畫面

七樓外面有平台

同噴水池

觀塘果五千萬用左兩日就話玩撚壞左
堅係on99
當時區議會選舉完左換晒班垃圾之後都有叫停左
結果政府死都要整呢個垃圾噴水池
而家仲話要搵人黎告
荒謬既事就一日離譜既一日
而家仲搵埋7婆上港台做主持
原來做特首係咁撚得閒既
真係on9無極限
咁再之前
其實就去左君悅酒店
不過只係同屋企人慶祝生日食左個自助餐
並無入住到
一直都無黎到主要係覺得呢間酒店staycation都算係福布斯四五星入面最唔值果間
都未去到套房
講緊普通既行政客房包三餐已經要去到差唔多6k
更唔好講同上年比
淨係同年頭比都已經貴左成千蚊
全香港應該得君悅可以做到逆市加價加到咁離譜
所以無論佢點樣被吹奏法
呢個價位我真係唔會去住

去君悅既方法同去萬麗都係差唔多
不過去到會展商場就要轉左

因為武漢肺炎
好耐都無入過會展入面了
職員教話要出番去外面

停車場呢個入口位因為要量度溫度亦都封左

最後要行番地面消防局再過去

君悅個外型基本同萬麗係一模一樣

君悅扒房the steak house入口原來係酒店外面

感覺君悅個正門都有少少複雜
仲有行斜路上
不過大門職員都幾客氣

君悅酒店一共有三間自助餐餐廳
一間係係地下既grand cafe
係最普通果種多國菜既自助餐
第二間係M樓既tiffin
呢間係西式自助餐
無中日式之類既食物
而第三間係11樓泳池既the grill
主要食BBQ烤肉既
而我今日就揀左去茶園食
因為聽唔少人講呢間係最高質既自助餐
亦都有諗過去hotel icon既the market
不過果邊完全無折扣就真係太貴
今次係okibook訂位都叫做有個85折既優惠
另外如果係book staycation食自助餐
grand hyatt既住客係每人只有限時90分鐘
真係痴撚線公司
而我地比正價既就可以由六點半食到十點
叫做有三個半鐘坐

酒店大堂有個幾靚既噴水池

經樓梯上就係M層閣樓

樓底都真係幾高

差唔多六點時間好多人排隊放飯

當時仲可以填紙仔
而家就唔清楚ABCD乜餐

tiffin門口係糕品店糖果屋

呢邊相比就好冷清

另外tiffin比較出名既係八婆下午茶
同埋佢地既自家製雪糕
好似連外賣都訂到full晒

所以環境都算係比較舒服
檯同檯既距離都幾開

我地五個人
分開左兩張檯坐
但一張係三個人坐既六人檯

另一張係好普通既二人檯

個分配係完全唔平均
兩者對比真係好大

六點幾太陽仲未落山
都叫做有個落地玻璃景

係唔明君悅同萬麗兩間都算係海景酒店
但兩間酒店既餐廳都起係低層
基本只有港灣壹號算係有海景
真係好浪費

口罩套亦都普通

其實件事就好搞笑既
話說staycation住客就要限食個半鐘
咁我格離張二人檯係我入座之後就一直都空既
直到八點半就真係有人坐左落黎
而再格離本身有人坐果張二人檯
佢地就真係食到八點鐘就消失左
之後亦都無人再坐
即係話雖然時間係分左兩輪
但係並唔代表會有兩輪人黎食野既
咁成件事都幾on9
自助餐區其實只有餐廳中心一個小小既位置
一樣有劃分出入口

有放酒精可以消毒
近出口呢邊有個沙津吧
掂都無掂過

最近入口就係煙燻三文魚

都幾厚切

格離就係凍海鮮
就只有一個counter仔

有長腳蟹
青口
海螺同蝦
兩款生蠔都係即開再擺上去
無間斷咁供應
但係size就勁細隻

cold cut檯

仲有芝士檯

兩樣都唔岩食又係無乜掂過

另外熱食都係得一張檯

有雞有牛有魚
雖然只得四碟
不過算係唔錯

基本上就只有呢三張檯
無日式刺身
亦都無中式粉麵飯

呢度其中一個賣點就係威靈頓牛

另一邊仲有燒豬肉

就要留意番時間
因為岩岩出爐既威靈頓牛切出黎真係會好食好多
擺得耐就會搞到又淋又散
而豬我就覺得唔好食

係威靈頓牛既兩側仲有四款食物

炸魚薯條
焗田螺

另一邊仲有鴨肝同乳鴿
煎鴨肝好厚勁大舊

其實大部份食物都OK
唯獨係個蘑菇湯真係唔好飲

而且睇得出同以往相比係都少左野食既

咁除左威靈頓牛係賣點
tiffin仲有跟每一人隻即係開邊兩件龍蝦
總共有三種口味可以揀
女朋友太貪心想要晒結果小二好好人比晒三份我地
芝士有少少漏

另外香草同凍食都唔錯

其實咁樣食完1.5隻都真係飽晒
再出去補刀補番幾件鵝肝都夠
連威頓牛都食唔落
每人只跟一杯野飲
我要左凍檸茶

女朋友要熱檸茶

成碗茶比你慢慢斟
呢度d茶幾好飲
係比較香
但都係後尾睇番alfred先記得揀西茶係有好多茶葉揀

無試到呢個體驗

最後甜品都唔多
不過佢地自家制雪糕就好出名

有十款口味
當中有幾款係好特別但又未必會想試
好似咸蛋肉鬆雪糕咁
不過我都試左芒果糯米飯味

其實同芒果味差唔多
之後再試埋個雲妮拿

就比較正常
唔算好特別

蛋糕就只得幾樣

另外仲有D馬卡龍

有即整窩夫同pancake

係okibook預約果時就有寫話係慶祝生日
所以都有個蛋糕仔送番

雖然就無寫任何名字
但都算係個少少既驚喜
不過其實周圍好多都係黎慶祝
一直都見到有好多呢款生日蛋糕送出黎

去到後尾海鮮個擺位已經唔靚仔
不過都仲見到keep住有生蠔慢慢開

另外個夜景都叫做望到IFC同摩天輪

同埋呢度入夜之後環境都算幾黑下

洗手間係餐廳外面
仲要過埋salon
都幾遠下

dinner buffet食足三個半鐘
正價758蚊位
無長者優惠
係okibook訂位有85折
另外原價加一

埋單三千六
平均每位七百二
我都係第一次食呢個價位既自助餐
總結黎講素質係比普通自助餐高既
不過款式唔係好少
係真係好撚少
老母有怨言話無野食
如果帶廢老應該都係落番樓下grand cafe食好過
我自己就覺得唔算太特別
可能真係其他自助餐太差先顯得呢度特別好
就一定未去到fine dining級數
始終威靈頓牛放耐左就唔好食
不過呢度小二好有禮貌
入場果時有提屋企廢老小心梯級
收碟亦都好快手
唔係鳩流流果種
同埋仲有鋼琴伴奏
成個環境幾舒服
唯一唔滿意係張二人檯真係唔夠大
放幾碟龍蝦已經唔係好放得落
港香Cafe too張檯真係屌打全香港

飯後參觀下酒店

君悅樓高三十六層
地下係扒房steakhouse同自助餐grand cafe
M樓係岩岩食完既tiffin同日本餐廳鹿悅
二樓係意大利餐廳grissini
之後已經係八樓中菜廳港灣壹號
十一樓係同萬麗共用既泳池層
有waterfall bar同bbq自助餐the grill

同之前萬麗住果時睇過既景都一模一樣

唯一唔同既係the grill職員話而家已經唔通萬麗
唔知萬麗班人要點樣黎游水呢

DAY45 完

本身諗住下個月去marcopolo住埋同食個sunday brunch
但佢而家又話果日有特別野唔開
都唔知仲住唔住好
但星期一紅日又可以六點checkout又幾吸引
同埋都想住下過千尺既海景套房

仲有之後都無課交了
應該就只係得番餐廳可以寫
唔好睇mcl啦
睇百老匯 冇咁紅
去邊間食brunch
唔好睇mcl啦
睇百老匯 冇咁紅

睇戲同去酒店一樣都無乜點可以揀
我都成日去電影中心

Book左食cucina 個 sunday brunch ja
諗緊轉唔轉夜晚定唔住算
樓下Grand Cafe多選擇好多喎
性價比黎講茶園食個下午茶都夠皮
Tiffin afternoon tea 真係無得輸
上個星期去afternoon tea
話已經冇咗嗰個tea selection tray box
唔知堅定流

不過Tiffin 整體係出色嘅
食得開心又滿意
Canelés 呢個冇又真係有少少過份嘅
不過點都好過ISL cafe too
係咁出discount 然後將貨就價
樓上引用果時唔該del晒d圖先
諗住茶園連alfred都好評嘛
其實佢唔差既
不過就無吹到咁好姐

另外個夜景都叫做望到IFC同摩天輪
https://1.bp.blogspot.com/-t6QXSAymP3s/YJ0uxyqKbRI/AAAAAAAAgg0/zwdqRN28p1kYlF-uXEvWx9Uek2UAy5JlACLcBGAsYHQ/s5472/DSC06512.JPG
同埋呢度入夜之後環境都算幾黑下

洗手間係餐廳外面
仲要過埋salon
都幾遠下
https://1.bp.blogspot.com/-Jd4tfvfeoTc/YJ0q10u2atI/AAAAAAAAggQ/GhZ0DzTlkrcerwx8hhjJaDtzwIX5m1D4ACLcBGAsYHQ/s2048/IMG_8839.JPEG

dinner buffet食足三個半鐘
正價758蚊位
無長者優惠
係okibook訂位有85折
另外原價加一
https://1.bp.blogspot.com/-7dbxMecrxU4/YJvZ2-RggTI/AAAAAAAAgdY/MrOR47ND9HQuayCNAJ6iSoY98W-CbEgcQCLcBGAsYHQ/s6000/DSC04953.JPG
埋單三千六
平均每位七百二
我都係第一次食呢個價位既自助餐
總結黎講素質係比普通自助餐高既
不過款式唔係好少
係真係好撚少
老母有怨言話無野食
如果帶廢老應該都係落番樓下grand cafe食好過
我自己就覺得唔算太特別
可能真係其他自助餐太差先顯得呢度特別好
就一定未去到fine dining級數
始終威靈頓牛放耐左就唔好食
不過呢度小二好有禮貌
入場果時有提屋企廢老小心梯級
收碟亦都好快手
唔係鳩流流果種
同埋仲有鋼琴伴奏
成個環境幾舒服
唯一唔滿意係張二人檯真係唔夠大
放幾碟龍蝦已經唔係好放得落
港香Cafe too張檯真係屌打全香港

飯後參觀下酒店
https://1.bp.blogspot.com/-Kg6hsJ4S9HQ/YJvZ36g0CKI/AAAAAAAAgdo/b50F73cvcvIUMdCx5_BgMo1EHk3Gd-a8ACLcBGAsYHQ/s6000/DSC04977.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-s9zlR7hOIb0/YJvZ3eX5fbI/AAAAAAAAgdg/_aFhcEddrdswAGAF6n_DQMrs7s-ZdL5DwCLcBGAsYHQ/s6000/DSC04975.JPG
君悅樓高三十六層
地下係扒房steakhouse同自助餐grand cafe
M樓係岩岩食完既tiffin同日本餐廳鹿悅
二樓係意大利餐廳grissini
之後已經係八樓中菜廳港灣壹號
十一樓係同萬麗共用既泳池層
有waterfall bar同bbq自助餐the grill

同之前萬麗住果時睇過既景都一模一樣
https://1.bp.blogspot.com/-32jmge8CIek/YJvZ4zNNUGI/AAAAAAAAgd4/moJtvn9jr1AY3Da6AzDVhtavA-up74TrQCLcBGAsYHQ/s6000/DSC04983.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-DItPYtLRBHU/YJvZ4V1loOI/AAAAAAAAgd0/TdxySXzz1CsmuKZeaNdci3IXYFbk1WdpACLcBGAsYHQ/s6000/DSC04979.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-AF2rGWSVAOY/YJvZ4XZnrVI/AAAAAAAAgdw/euqbYdzCTYgzkHUGeAXtdSt2Pa0fDnHpQCLcBGAsYHQ/s6000/DSC04981.JPG
唯一唔同既係the grill職員話而家已經唔通萬麗
唔知萬麗班人要點樣黎游水呢

DAY45 完

本身諗住下個月去marcopolo住埋同食個sunday brunch
但佢而家又話果日有特別野唔開
都唔知仲住唔住好
但星期一紅日又可以六點checkout又幾吸引
同埋都想住下過千尺既海景套房

仲有之後都無課交了
應該就只係得番餐廳可以寫
上個星期去afternoon tea
話已經冇咗嗰個tea selection tray box
唔知堅定流

不過Tiffin 整體係出色嘅
食得開心又滿意

但GH服務超好,齋房有埋Globalist入Lounge直頭超值,個體驗又好,絕對係我心目中既五星級標準

重有萬麗係泳池入口閂左咋,但可以經遊樂場嗰邊過去
lm
即係泳池左面果座野?
無入過去
間房唔吸引lor
食野應該ok既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞