澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
所有關於搵工 / 行業工作情況,一律唔清楚,唔好意思本人唔係HR,最多只能分享朋友同我分享過既經歷 / 經驗。
請教巴大,plan緊會去canberra 讀IT, 想行regional
但canberra啲IT工大部分都係接政府job ,所以applicant 一定要有citizen /pr

想問下巴大呢條路係咪冇咩機會成功??定轉去大城市讀好啲?

many thanks🙏🏻
讀IT點解唔去SA/NSW regional?
順手問,建唔建議WA讀IT?

OK,但係建議睇返WA個graduate occupation list揀番係上面既IT related occupations,例如 cyber security, software engineering。
行188如果啱啱收到洲invitation 之後大唔大機拎到visa移民過黎?

Invitiation好prelimiary,攞唔攞到簽證要取決你生意情況,資產總值,資金來源等等等等。所以答案係,我唔清楚你咩背景情況,所以唔知道。
由我巴 想請教下 如果apply construction manager 行491 州政府擔保條路,計埋nomination 果15分有 85分total. 申請去TAS/SA 大唔大機會比人抽到? 或者最少要幾分先會大機會抽到?
按依家政策,Offshore的話機會等於零,Onshore的話Tas都係零,SA的話要係南澳工作6-12個月先滿足要求。
咁想問下 其實TAS/SA 係收緊幾分? 定係幾高分都好 只要offshore 就一定唔會揀?

你個occupation,只要 offshore 就一定唔會揀。
新post lm
lm
想問下呢個list
唔影響485 / skills assessment
但影響佢申請190
因為485同skills assessment係跟mltssl
請問我咁樣理解正唔正確
lm
資產夠2.25m ,大約3m左右,投資就靠買賣收租樓、基金同債券賺返黎,有短炒又有部份長揸,profit 都夠1.5m,之前無諗過有invitation, 依家收到開心之餘就變左好期待可以移過黎澳洲。
請教巴打,我有個英國degree,之前見澳洲話香港人喺澳洲大學畢業後有5年working visa之後有special pathway to pr,本來就打算今年報下年嘅澳洲幼教master(因為見幼教老師喺澳洲幾demanding同埋本身都有啲想轉行),但依家結果冇special pathway,純粹係比多啲時間你湊分, 巴打覺得幼教澳洲移民黎講safe唔safe,好怕過差唔多8年之後唔再係移民工種,哂錢哂時間
同埋喺英國讀過三年degree係咪可以免IELTS
但依家結果冇special pathway
唔一定,又未finalise。

巴打覺得幼教澳洲移民黎講safe唔safe
Overall其實係OK,就算唔靠個pathway都可以去SA/QLD/NT讀幼教然後畢業後以州擔保搞移民。
聽起上黎好似ok,當然所有數字係你既計法,最後移民局認唔認或者你有無計錯就另一回事。
都算正確。

除左485只有graduate stream係跟MLTSSL,PSW stream係唔跟既。
明白,唔該曬你先。
由我巴
我本身黎緊6月就係香港做野滿3年
但係我個online master course就啱啱開學
想問下如果我繼續做野,兼住讀書
然後7月開關,辭職飛入去(樂觀估計)
之後玩計分可唔可以計足3年海外工作經驗?
由我巴
請教下你, 而家我嚟緊會經agent申請student visa, 我會帶埋老婆同個仔過澳洲, 想睇下邊個成功率會大d
1. 單人申請student visa 再隔一陣先申請dependent visa
2. Student visa + dependent visa 一齊做
唔該哂
1 > 2
可以。
唔該由我巴🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
垃圾爸
本人係Adelaide讀緊Light Vehicle Mechanic,仲有半年,但前日南澳政府宣布321211 Motor Mechanic(General)喺洲擔保清單上除名,係咪代表唔可以再申請190/491?同埋你認為之後加上去既機會大唔大?🙏🏽🙏🏽
點解叫人做垃圾?
垃圾巴,我都有同樣嘅問題,accountant general係南澳洲擔保冇左,唔知會唔會再加返上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞