澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
TAFE會問你點解要讀呢科,費事啲人純粹為移民而讀,讀完唔做返呢行
點解冇教書經驗都可以過到skilled assessment咁好?
Teachers既職業評估只需要有對等學歷 + 英文成績就ok,唔需要相關工作經驗。
(1) 如果想去WA,咁既條件同分(75+15),用491親戚擔保機會大唔大?
機會不大。已經好耐無出Teachers既491邀請 (差唔多1年)。

491轉191個入息要求,可唔可要由做自僱人士,之後"計到"有足夠taxable income去滿足?又可唔可以由伴侶去滿足呢個要求?(有agent話得有人話唔得)
Technially可以,但係需要額外文件證明係full-time工作,即係一個禮拜最少38個鐘。可以用配偶黎滿足要求 (假設191同依家既887一樣)。

你覺得用491去WA好,定190 MINT去Darwin 比較著數?個人擔心491好難轉PR,但又怕Darwin太落後。
有能力一下攞PR就肯定先190,行MINT攞190之後都只係去戈邊住幾年過渡下再去大城市。
睇occupation,唔係priority occupations的話唔會審。
正路丫,打完無用同無打有咩分別,咁仲點會放人入黎。
同時聽人講過tafe 好大機會唔收比較高學歴既學生 係咪真有其事?
真。但係如果有相關背景都未必唔係唔得。

同埋想問下我應唔應該直接申請190
呢個時勢offshore的話就唔好考慮直接 190 了,無咩可能。
咁佢會叫我比良民證先interview?
應該會。

你可以打電話去問下: 131880
係呀,只要喺香港full time讀一年pgde(包實習),同英文考到8778就過到assessment。當年冇教到書,去左做公營機構做admin,依家咩skill都冇..
thanks由我巴!
本身對MINT 190唔係好清楚,請問係咪一定要經agent申請?係咪需要相關工作經驗/創業經驗?我見一年好似得50個位,咁咪好難爭?投資同住果兩年需唔需要同時進行(定係5年內先投資2年,之後先去住2年?)?
我只係路過過Darwin一次,聽老移民講果度治安好差,周街土著,適唔適合一家大細生活?
Sorry, 有好多問題, 求指引
Thanks 由巴
sorry, 更正返, check到MINT投資係要10年咁耐......
搵個揸澳洲passport既人一齊 咪即刻有PR

本身對MINT 190唔係好清楚,請問係咪一定要經agent申請?
Yes。

係咪需要相關工作經驗/創業經驗?
唔係compulsory,但係有會更加好。

我見一年好似得50個位,咁咪好難爭?
係competitive,但係個難度唔係話over the moon咁。

投資同住果兩年需唔需要同時進行(定係5年內先投資2年,之後先去住2年?)?
要一齊。

我只係路過過Darwin一次,聽老移民講果度治安好差,周街土著,適唔適合一家大細生活?
老實講無係個邊長期生活過所以比唔到客觀既comment。
唔好意思由我巴,想問少少野
而家我申請緊同女朋友係sa嘅domestic relationship,有份野要做statutory declaration,係香港做嘅話係咪唔可以搵民政署宣誓,要搵返notary public?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞