澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
講真佢每一年都變政策 5年後風險太高
始終走計分有2手準備好d
依家幾多分都唔收呢個occupation。

難唔難應該係睇你材料夠唔夠。
佢應該唔on priority list㗎
係因為疫情所以唔收 定係可以直情唔洗諗哩個occupation
想問澳洲485係咪唔計skilled ?
姐係係個邊住夠5年過埋background checking 就有pr?
唔係,485係唔駛skill, 但係你apply189,190個d就要
住夠5年就有pr既話, e個post就唔會開到19啦
可能3年後先有分曉. 第一批偏遠地區485夠3年
以我既理解
如果淨係講485 (Graduate Work Stream)
係要讀Skilled Occupation Lists既工種
再加埋skill assessment
先申請到
好似係, 我自膠

由我巴想問多三個問題

1. 而家報master申請Student visa係唔係無受Covid影響? 同埋係唔係都可以都count?(我怕之後apply 485佢唔當)

2. 喺我個情況,考慮到洲名額同埋唔同洲對190/491既要求,讀master of computer science(University of Adelaide),之後申請485,邊返工邊等sa既state sponsorship(189/sa 190/sa 491)或者未出既2+3 香港人路線你有無咩野意見?

3. 考唔考慮讀完Master去做Professional Year好?
由巴,如果我去regional 讀Tafe兩年當之後skill assessment code 係12345,但我宜家eoi ge skill assessment code 係56789,working experience claim ge 都係56789 ge,咁我讀完Tafe之後果5分regional可唔可以加去56789 個eoi到?

簡單d,我去regional 讀construction 兩年後,5分可唔可以contribute to我直家醫護個eoi?

Thanks
由我爸,我會計skill assessment到咗期,但我個skill assessment係喺CA到做,咁我今次可唔可以喺CPA到搞

Thanks
Why not,有齊資料既話 4個7/py+ 會計grad
可以。
可以。
1. 唔受影響。攞左visa之後讀既時間先可以count。

2. 可以,正路。

3. 睇到時情況,有水有時間可以讀個weekend既加多5分打底。
基本上都無咩可能可以直接offshore搞,有無疫情都係。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞