澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
理科老師要考到listening/speaking 8 真係好難
請問一下
已經27歲 以前讀hd畢業
想入行做護士移民既話
係咪可以直接過去讀bachelor of nursing?
或者係香港讀左EN先會唔會有幫助?
thanksssss
先要講咩專科
有幾多年工作經驗
搞唔搞得掂 skills assessment
再去官網睇下自己occupation係咪 eligible for 189 190
如果skills assessment 搞唔掂 或者189 190搞唔到 咁就要考慮轉行
當然你要比多啲資料
有冇諗住轉省/住偏遠地方?
澳洲補習係咩模式,單對單?小組定香港英皇咁?
收入如何?
由我巴你好,想請教一下GTI

我本身香港BBA畢業,係香港做咗IT一段長時間 (ICT Buesiness Analyst 到 ICT Project Manager)

兩年前囉住nz silverfern job seaech visa係nz搵工,而家係nz南島canterbury district health board (應該類似au PHN Primary Health Network) 做緊Senior ICT BA,睇醫院入面嘅application

請問如果我用health industry / Digitech 就咁睇有無機會?齋睇人工就一定唔夠,nz都出名人工低,係唔知做緊nz政府Medtech有無少少機會得。

我申請緊nz resident應該無咩問題,但係如果au有機會都會考慮

唔該由我巴
你有無/ (可唔可以吹到有) international achievement ?
普通IT人,呢part唔太吹到

如果au機會唔大留係nz都ok嘅,係賺少啲同無咁多都市娛樂
咁要問下由我巴鳥
may get NZ citizen first
then 444 --> 189 NZ stream
NZ PR 好似可以嚟澳洲住
雖然唔會自動變PR
難搵到僱主擔保
除非你講緊 wh 啦
如果nz PR (兩年) / Citizen (五年) 咗就唔會郁
所以無GTI就唯有由得佢,起碼係呢邊有個鐵飯碗先

應該半年至9個月後就會囉到resident,係轉場就要早
淨係得work right就不了
留係nz買屋,無謂幫人供樓
agger

住得耐就慣
hello 想請教下點睇讀Children's service education? 係香港thru agent報讀定直接搵澳洲嘅admission報會比較好?
點睇讀Children's service education?
老實講,未聽過。如果你話既係Diploma of Childcare的話,我只可以講 good luck。

係香港thru agent報讀定直接搵澳洲嘅admission報會比較好?
一樣。
係啦都係child care嗰類嘅diploma
係咪前景已經唔係咁好?但我見佢重有on list係需要呢方面嘅人咁
189 NZ Stream 唔適用於 19 Feb 2016 之後先黎既 NZ Citizens.
就咁睇你應該唔符合 international achievement。
係咪可以直接過去讀bachelor of nursing?
可以。

或者係香港讀左EN先會唔會有幫助?
會有d幫助,但係最好就直接過黎讀。
仲要個occupation係Tas岩 - i.e. 係 TSOL 上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞