澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
萬事小心
無坐過監超過1年都OK。

女朋友要同我一齊過去?
Not necessarily.

定係可以遲下先過 land完又番香港得唔得既呢
可以。
想知如符合條件讀 master 係咪都建議可以直接讀 master 呢?
當然可以,你符合入學要求佢地又收你的話。

e.g. bachelor 係3年制 涵蓋範圍應該比2年制多之類
Bachelor就係比無底子既人 (例如你) 去讀,底子都會打好d。
下一步係咪有case officer? 有咗case officer就應該唔使等好耐?
下一步應該就係通知你去interview,正常需要等10-12個月。
但唔知有冇講過呢個Extension 會去到幾時
我可以話你聽,無。
雖然小弟係做澳洲移民,但係憑良心講,依家既澳洲移民政策的確比起其他移民熱門國家都要黎得uncompetitive,唔單只HK 5年簽證之後既安排,其實全球性既技術或投資移民政策都係一樣咁唔清唔楚同慢人一拍。

所以真係除非對澳洲有愛,有感情,有親戚,如果唔係真係可以考慮UK/Canada。好多人問完我覺得移民澳洲難都會老實同我講決定去UK/Canada,講真唔會有hard-feeling。

姑勿論係由於政治,外交,定本土情況所限,我覺得ScoMo政府單單係移民政策呢一項已經曝露出短視無遠見既弊病。疫情總會有完結既一日 (應該係),之後好有可能會係經濟反彈期,到時先係最需要人/移民/專才/外來投資,但係澳洲係呢個時候已經起步比其他大國要慢的話真係擔心未來會係咩情況。
無坐多過一年都ok 係mean 唔計案底/都會計同會減分?
點睇如果下年工黨上場同自由黨喺移民嘅分別?

自由黨經過強姦案、疫苗又亂咁嚟,都有六七成輸
interview 係早過良民證?

interview 好似要睇全部文件original
我仲諗緊點搵人攞張出世紙過嚟
想問下多唔多香港人讀teaching
有,但係好似唔多 (比起大陸人)
如果你攞到pr後無番香港超過一年的話,唔使做多次良民證。

寄過黎,我當年都係咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞