澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
想問下如果之前係其他國家住過,申請485或者190嘅時候係咪要無犯罪紀錄?要提供埋之前住過嘅國家?
仲想問埋係咪冇得一早申請定份無犯罪紀錄?
感謝
借位:幫幫手填下問卷同share,有關澳洲避風港政策港人意見研究

澳洲多個香港人組織現正合作進行網上意見調查,收集港人移民澳洲意向及對「澳洲香港人避風港政策」的意見,希望透過問卷調查了解港人移民澳洲面對的困難及阻礙,作深入分析。
各組織將會參考問卷調查所得的數據及分析結果,製訂報告及建議書,日後交予澳洲國會議員及政府相關部門參考,作遊說擴大目前香港人避風港政策的用途。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HpKNlB3U6-UKikhYhvUpBhb7xeKOS-0KCFSL2JNx_uXW8g/viewform
[member但係有個bug 如果俾人炒左 咁就fulfil 唔到491個requirement[/member]
你好由我巴 有野想請教

我2017年開始做enrolled nurse,2020年轉左rn,degree holder。想問以下幾個問題:

1. Skilled employment experience 係由17年開始計定20年開始計?

2. PTE接受combined cert? Validity 幾耐?

3. 想同女朋友一齊去,佢使唔使申請visa? 如要,邊種?

4. 而家申請visa 190成功機會大唔大?定係遲d會好d?

無限感激 好人一世平安
1 如果你既nominated occupation係RN的話,從20年開始。

2 PTE唔接受combined cert,三年有效期。

3 一齊去係咩意思先?黎澳洲就要申請簽證,如果你地結婚/同居一年就可以你申請簽證時帶埋佢一齊。

4 大唔大係睇你有幾分同埋乜occupation有無state可以擔保,肯定唔容易。
485唔使,190要。

有d國家可以提早申請,有d一定要等遞交申請後移民局出信先可以申請。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞