澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
我交咗幾個月都仲係submitted
冇變過

下一步係咪有case officer?
有咗case officer就應該唔使等好耐?
唔該晒由我巴

另外自己簡略睇過 The University of Adelaide
除左 3年制 bachelor of nursing 外
都有 2年制 master of clinical nursing

想知如符合條件讀 master 係咪都建議可以直接讀 master 呢?
由於自己本科非 nursing
都擔心當地醫療機構對護士資歷會唔會好大 concern 而影響就業
e.g. bachelor 係3年制 涵蓋範圍應該比2年制多之類

唔好意思
自己啱啱開始了解澳洲移民
希望冇問太多弱智問題
Hi由我巴,想請問下
36歲,考完PTE over 50
想讀TAFE cook /motor mechanic
再用491 申請移民可唔可行?
因為本身得中五學歷
出嚟做咗十幾年野
主要都係做司機
再申請返讀書驚佢唔收
同埋上佢網計咗分
個機會好似都不大咁
班人吋77
原來visa 都未有
讀書唔睇年齡,但技術移民睇
純粹移民計分黎講無乜機會
第一 你無相關工作經驗無分加
第二英文唔好又無分加
你只能夠拎年齡+Australia study + regional study (假設唔係三大城市)既分

可能行僱主擔保?
但我唔知COOK/MOTOR MECHANIC 既僱主擔保多唔多人做
多謝巴打解答先
照你咁講
如果要由冇乜機會
去到有啲機會

第一 讀完書好好彩搵到相關嘅工,有工作經驗
第二 英文再考好啲去到Proficient以上級數

係咪就ok?
如果真係想靠讀書拎pr,可能去加拿大會更好
澳洲愈鬥愈高分,讀完出黎都可能瀨野
本身冇咩技能
如果去澳洲讀完
叫做有門手藝唔使乞食
同埋去過WH
鍾意個文化同環境

英國就唔使煩
直接申請就掂
但去到真係做咕哩
去過旅行個環境感覺麻麻

我都知唔應該揀擇
不過如果有機會想搏下
加拿大計劃暫時冇我份
上面講緊全世界人行嘅 EE PNP, 唔係香港人 Pathway
讀書個都用得
強烈建議你去加拿大
澳洲移民門檻超高 係比專業/技工嘅人博
加拿大先想收你呢啲非專業嘅普通人
真 如果仲喺香港嘅 建議去加拿大
加拿大 nova Scotia PNP 好似收緊司機
可以睇下
你可能仲未理解
如果要計分機會拎PR會有幾微
或者咁講
好多國家都咁鐘意去澳洲
咁易可以讀書就留到既話
點會無其他人咁做
又或者咁講
十幾年前又真係得既
簡單嚟講 成堆苦工,前線工,厭惡性工作都當技能 搞緊澳洲移民嘅 要仔細考慮轉去加拿大
啱呀 支那同印度人 個個搶住移民 搞到澳洲而家門檻咁高
不如去加拿大 住得偏遠仲可以博 PNP Atlantic immigration pilot
澳洲冇呢啲咁低門檻嘅開荒牛Program
你都係轉去加拿大啦
再唔係就 BNO 做5年苦工,勝在要求超低
加拿大一樣可以學手藝
想問下呢 申請482個陣 老細問我有冇dependent加埋
如果我話加女朋友 如果真係批埋 女朋友要同我一齊過去?定係可以遲下先過 land完又番香港得唔得既呢 唔該
多謝以上咁多位推介加拿大嘅巴打
太想去澳洲完全冇了解過
認真了解下先
限死咗自己攪到有啲大壓力
希望可以搵到多條出路
我上網check過有案底就唔得,想問如果我社運案底係咪都收皮仲有諗緊去澳洲/加拿大讀it degree,如果讀IT會唔會係澳洲易啲攞PR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞