澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
預2023有350-400萬港紙

到時我兩公婆都33歲

我長期自僱人士, u grad

另一半有Marketing skill set 5年, u Grad

想玩Franchise令經營簽證

大唔大難度
咩叫 “想玩Franchise令經營簽證”?
巴打點睇53900嘅要求?
正常,合理。

海外收入計唔計?
我估會唔計。

同埋打完指紋/身體檢查 等幾耐先要做良民證?
你預大概9-12個月左右。

對於做良民證有冇啲咩特別貼士可以加快進度
無。

同埋知唔知宜家491 processing time係幾耐??
你預大概9-12個月左右。
特許經營權
我有冇睇錯 189 係65分有invitation?
由我巴,如果UWA M Arch 同MelbU M Construction Management 應該點揀?2+3定VIC擔保政策會好啲?thanks
如果喺Melb U讀nursing,會唔會影響190申請?
另外,想知多啲有關subclass 114/838,係咪年過65嘅單身兄弟姊妹都得?
Thanks
Solicitor 271311
186 - Employer Nomination Scheme visa (subclass 186)
189 - Skilled Independent (subclass 189) - Points-Tested
190 - Skilled Nominated (subclass 190)
407 - Training visa (subclass 407)
485 - Temporary Graduate (subclass 485) - Graduate Work
489 - Skilled Regional (Provisional) visa (subclass 489) - Family sponsored
489 - Skilled Regional (Provisional) visa (subclass 489) - State or Territory nominated
482 - Temporary Skill Shortage (subclass 482) – Medium Term Stream
187 - Regional Sponsor Migration Scheme (subclass 187)
494 - Skilled Employer Sponsored Regional (provisional) (subclass 494) - Employer sponsored stream
491 - Skilled Work Regional (provisional) visa (subclass 491) State or Territory nominated
491 - Skilled Work Regional (provisional) visa (subclass 491) Family Sponsored
MLT

我見有上面咁多項, 但又唔係好識睇, 想知邊一項係門檻最低架?
岩岩再爬左文, 見189唔駛任何人擔保, 而律師又係中長期LIST
即係可以隨時申請永居? 唔係好明個步驟係點, 係要過黎考左律師牌先定點樣?
想問下巴打覺得以下邊個方案最好
ANZSCO 261312

482 做三年 -> 轉186 申請PR(需唔需要僱主再比一舊錢出黎?)
482 keep 住 -> 自己申請排190 / 491
直接186 direct entry (offshore 申請會唔會難搞,假設僱主ok)

2 > 1 > 3.

1 僱主要比兩次SAF Levy。
3 會,因為要證明點解唔請local先。
189 quota少,依家只會3個月出一次invitiation,兼且invite既只係Prioirity Occupations。

你要admit左先可以申請技術移民。
如果喺Melb U讀nursing,會唔會影響190申請?
無頭無尾,所以唔清楚。

想知多啲有關subclass 114/838,係咪年過65嘅單身兄弟姊妹都得?
可以,但係建議唔好考慮,因為要等30+年。
係完全兩個唔同專業黎架喎。

你提到既兩個pathway都要搵到工,咁Melb大城市機會多D競爭大D,Perth就細D但係競爭無咁大。
好似只係上round invite onshore MLS 先係65,don't be fooled.
都係唔係好知你想講咩。

技術 or 投資 (188定888)?
但482唔係本身都要解釋點解唔請local?
都要,但係相對黎講無咁高要求,畢竟482係Temproary,但係186係Permanent。
咁就需要講清楚係香港搞定想以後係澳洲搞。
有冇人知澳洲啲regional area 基建,水電上網呢啲配套點樣?
悶唔悶?
例如 TAS NT SA
TAS基建麻麻,冇火車、巴士唔係city或者近大學嘅話,都好疏下

有Coles, Woolie, Kmart, Target, BigW , 有幾間亞超咁

利申: Hobart
珀斯真心唔差,乜都有
聽落都算係咁
如果加拿大嗰邊個 pathway GG 咗,可能過嚟Hobart 讀書都唔出奇
多唔多年輕香港人喺 TAS? 好驚自己一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞