澳洲移民 你問我答

1001 回覆
45 Like 4 Dislike
有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民中介
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。
Hi 巴打

想問下如果我過黎讀TAFE既冷氣工程會唔會容易搵到工同埋移民

Btw
你開po既時機都幾貼切
Hi 巴打

想問下如果我過黎讀TAFE既冷氣工程會唔會容易搵到工同埋移民

Btw
你開po既時機都幾貼切

最近無咁忙,開個Post幫下大家。

冷氣工程應該算:342111: AIRCONDITIONING AND REFRIGERATION MECHANIC,可以獨立技術移民。

工作機會請refer #1。
如果係冷氣技工(老闆),做到投術移民?
(唔識英文)
如果係冷氣技工(老闆),做到投術移民?
(唔識英文)

你指 投資移民 定 技術移民?

唔識英文既話我相信你指投資移民。

澳洲投資移民分188(臨居)同888(永居),細分5種 (A, B, C, P, E). 要係香港先攞188過黎(係一個臨時居留簽證4年),中間滿足特定要求再遞888申請(永久居留簽證)。

188A(TR)(55歲以下, 持有30%股份並連續管理一間公司至少2財年, 基本要求營業額50萬澳幣(前4財年其中任何2財年), 不少於80萬澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分)

888A(PR)(以188A身份做滿2年生意, 有60萬澳幣資產,其中20萬公司資產加40萬個人資產(例如房產或存款),30萬營業額)
幫手推下,之前巴打幫過我
讀完asso之後有冇得去澳洲繼續升學,同埋點可以移民過去
幫手推下,之前巴打幫過我

唔使客氣,相遇即是朋友。

不如講多D你既背景,要求,興趣major等。
我係一個dental hygienist
呢個職業如果想移民去澳洲有無機會
Hi 巴打

Btw
你開po既時機都幾貼切

冷氣工程應該算:342111: AIRCONDITIONING AND REFRIGERATION MECHANIC,可以獨立技術移民。

咁你熟唔熟澳州tafe 既資訊
救我啊!!!!!點樣移民
三大畢業 IT狗
廿幾歲
我係一個dental hygienist
呢個職業如果想移民去澳洲有無機會

以現時既政策,Dental Hygienist(411211)只能嘗試偏遠地區的僱主擔保(187)。

而家準備讀asso year1,我嗰科讀歷史或者社會學之類,淨係希望讀完asso後可以喺其他地方升學同埋定居,唔想再留喺香港了
Hi 巴打

Btw
你開po既時機都幾貼切

咁你熟唔熟澳州tafe 既資訊

盡力答,你想問D咩?
有個tg gp討論中
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

而家準備讀asso year1,我嗰科讀歷史或者社會學之類,淨係希望讀完asso後可以喺其他地方升學同埋定居,唔想再留喺香港了

你係香港讀歷史或者社會學對移民澳洲一D幫助都無。

建議你考慮黎澳洲讀Bachelor,Social Worker有無興趣?

例子:http://www.deakin.edu.au/course/bachelor-social-work
有個tg gp討論中

三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗
2年前IELTS 6.5 (練習下應該考得返)

但我好窮
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗

但我好窮

上面講左 it acc 好難
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗

但我好窮

講多樣, 數學系
可以轉其他STEM
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗

但我好窮

上面講左 it acc 好難

轉行都得
救救我
It狗
有信心考全8
係咪無問題?
做it security
三大畢業 IT狗
廿幾歲

工作經驗?英語水平?

2年IT狗

但我好窮

IT類專業移民分數要求都唔低,你得2年工作經驗好難湊夠65分或以上。

你真係有心移民的話,我會認真建議你考慮過黎塔斯馬里亞或者南澳等讀個兩年Master,畢業就可以容易有州政府擔保同唔使同其他人斗高分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞