澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
19 February 2016
呢個日子之後已經唔得
或者咁講
如果係呢個日子之前已經係澳洲
就仲可以申請

如果錯左唔好屌咁大力
你岩,所以唔使屌
最驚係讀完書但又 touchwood apply唔到, 到時再apply加拿大又驚佢policy轉左..........咁就真係曬時間曬金錢........
加拿大有兩年拎owp
拎左之後有三年
澳洲呢邊就算點我都會apply左加拿大做backup先
原來係咁, 我冇留意加拿大果面d資料 等我睇下跟你咁做先
但我今年grad 諗住下年過澳洲讀書 但讀完要做野先夠料apply到490/491
果到都冇左幾年, 所以如果要apply加拿大都要等係澳洲讀完書先....
讀書兩年
拎港人5年簽 即係2+5年
之後點轉pr都未知

幾千蚊整個加拿大visa做backup係必需
果邊2023年2月deadline
要搞唔好預咁敏
我同你個情況一樣 defer到下年去澳洲讀書
不過打算用Canada做plan B
其實可唔可以起後年申請住Canada owp先 遲一年先入境
唔急入境架
一來依家武肺
二來個visa係入境開始計3年定批左果日起計3年都未知
我打算下年年底申請
而家加拿大封緊關咩 真係冇跟開ca
巴打準備去澳洲做嘢定讀書?
封緊
有job offer先比入境
過到職評先有資格講去做咩
過到仲要考英文 naati加分
過唔到可以收皮
對OT/PHYSIO有 但冇背景 建唔建議讀monash個short course然後報OT/PHYSIO MASTER? 但係咪最快要7月個SEM?
如果真係有心 (又有能力),其實我會建議入bachelor讀,咁樣讀出黎底子會好D。Otherwise要rush的話master都可以。

但我想問下如果本身已經有bachelor 重可唔可以報番bachelor?
本身考HKALE ,但我見好多大學網站entry requirements得dse成績
想問下有無人有朋友喺澳洲讀vet?
想入unimelb 但有啲貴
想問下如果有science 嘅degree
會唔會難入?
Melb Uni 既 VET 難入 + 十分難出。有朋友係改革前Melb U VET畢業。
可以報,收唔收係學校既事。
加拿大比留學生去 但係 work permit 嘅人要有 job offer 先得
由我巴 is an agent ar
想請教下190同491原則上只要夠65分, 係咪唔洗好似189咁鬥高分?(除左某state nomination可能都會睇埋分之外)

因為睇官網係咁講但坊間有d人又話呢2種visa都係鬥分
要睇埋其他因素

例如武肺期間 occupation 同是否onshore

唔係齋鬥分

之於乜野係其他因素 就要問個 state

係黑箱作業
所以風險都幾大年年都唔知佢會出咩條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞