澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
482 都有
RN 真好
有料的話呢邊醫院願意擔保。
無英文基本無咩可能。
Not necessarily,只能夠話係其中一個比較好搞移民既職業。
唉同埋好似會斷埋485
呢個所謂香港人優待嘅plan....因為476就唔可以再apply 485 不過依家情況好似都唔明朗
叫你個fd 去其他州啦, 暫時最易我估係NT 同SA??
同埋 list 成日變,下年可能上番 list
特別係190 491,因為要睇州政府呢排想收咩人,可以讀住廚搵住工先嘅
得張high dip
如果考埋ielts?
你好由我巴
小弟黎緊6月Master畢業,將會申請485,有幾條問題想問:

1. 申請485要事前準備嘅資料: Letter of completion, Australian Police Check, IELTS minimum 6分, OVHC, 仲有冇其他?

2. 我同女朋友一齊6月master畢業,佢會用我485嘅subsequent entrant申請 (佢唔係香港人)。我想問subsequent entrant係要我個485批左,佢先可以申請,定係可以同時申請? (我地個500visa都係8月尾到期)

3. Subsequent entrant申請方面,係唔係要去NSW gov做個relationship registration黎證明de facto partner關係? 我見visa application證明de facto關係要俾joint bank account statement, utility bills之類,但我地兩樣都冇,淨係得lease agreement (一齊住多過一年)

4. 我自己對申請485暫時都一定嘅了解,係de facto果邊我未太清楚。如果到時我搞唔掂,可唔可以搵由我巴你幫手搞?(小弟係Syd)
你好,由我巴
想請問ACS Skill Assessment個邊,對於文件file size同dpi嘅要求有幾嚴格?按照guideline,要求文件要超過300dpi,又只可以1份pdf。
但online submit嘅時候,又可以upload唔超過5MB嘅文件,其實係唔係比架?

我有幾份文件大概都係3.x MB到 4.x MB之間,唔知點樣可以唔降低dpi而又減到size🙈🙈
不過,值得注意的是政府並無增加移民人數,只是將移民名額保持在160,000人,包括79,600個技術移民名額同77,300個家庭名額。至於以人道主義方式申請移民的名額亦與往年一樣,維持在13750個名額。一些支持難民的人士對政府這個決定感到失望,因為他們認為移民對澳洲的經濟復甦是十分重要。不過,財長就表示,由明年年中開始,政府會逐步恢復讓永居及臨時移民回澳。至於其他措施和各界對財案的看法,請大家留意今天的「財案專輯」。

移民名額不變
要等4年先有褔利
2022 年年中先可能比人移民
無記錯係upload唔到太大既file。3-4mb唔係5mb以下?
1. Pretty much.

2. 可以同時申請。

3. 有個registration relationship certifiate係比較好。

4. 可以,到時候可以加我TG。
最少4個7.
因為476就唔可以再apply 485

Source?
如果本身係澳洲讀construction management
之後返左香港做quantity surveyor

可以用咩途徑移民?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞