澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
由巴

想請問讀Cookery好定讀Pastry好?
sa啱啱將廚remove咗
SA唔係只係REMOVE左餐廳經理咩?
仆街 係喎 得翻cook
Chef / Cook 都可以,不過 Chef 要經 Talent & Innovators Program,Cook 就要去 Outer Regional SA 做3-6個月先可以申請 state nomination。
當然係Cookery,PastryCook申請唔到485。
暫時黎睇好似係Tas > SA。
是的。
Talent & Innovators Program難到hihi但我見sa居住滿三年有一年工作經驗就可以申請491又好似好易姐係我讀完兩年cookery再做一年cook就可以申請491但又怕佢未讀完就改
由我巴你好, 想再請教一個關於student visa -> visa 190既問題. 想問下visa 190算唔算substantive visa?

因為我見Student visa (subclass 500)既conditions入面有 "8534 - No further stay: While you are in Australia, we will not grant you a new substantive visa, other than: a Subclass 485 (Temporary Graduate) visa, or a Subclass 590 (Student Guardian) visa, or a Protection visa" 同埋 "8535 - No further stay: While you are in Australia, we will not grant you a new substantive visa other than: a Student (Temporary) (Class TU) visa we grant you because you have support from the Commonwealth or a foreign government, or a protection visa"
我而家拎緊student visa準備apply 485visa,想問下保險個到其實要買d咩類別?我見Allianz個OVHC有分485visa同bridging visa,兩個都好似唔適合我而家持有既簽證用,咁我要買邊個先啱?
請問如果2年master,第2年trans u去regional 讀,有冇機會2+3?

唔該巴打
由我巴 你好
想問下如果我同我老婆就黎30 有一個小朋友 老婆係RN
報regional uni 讀health related master2年 考好pte79+ 同ccl 佢亦盡可能搵part time做
畢業後衝189/onshore 190有冇前景?
係咪一畢業可以申請 定讀緊都可以 定要485先?

P.S.會一家過黎 老婆讀書我part time兼湊女 謝謝🙏🏻
你諗住讀咩health related master?
我都係rn諗緊讀nursing master定public health
如果WA呢?
以前UOA 畢業 而家讀緊香港jd 就畢業 可以點過去? 想技術移民果類
最直接係讀完JD後過黎讀個LLM,然後行485 5年pathway。

就咁睇你既依家既情況,應該無辦法直接係香港搞技術移民。
依家Early Childhood Teacher係西澳list上係closed左。
畢業後衝189/onshore 190有冇前景?
當然有。

係咪一畢業可以申請 定讀緊都可以 定要485先?
睇你地去邊個州,同以邊個occupations黎搞,有D州 (例如南澳) 如果一落地搵到工做6-12個月,又夠分,係可以申請州擔保,咁就唔一定要讀完先可以申請。
唔可以,一定要最少2年都係regional讀。
485 visa戈個OVHC就可以。
呢兩個conditions一般唔會apply到500 visa度。

同埋睇你咁問應該連500 visa都未有。唔好諗住500簽證畢業後馬上可以駁190 PR,無咩可能。現實少少以485畢業生簽證過渡左先。
岩岩Chef & Cook係南澳既要求又update左,你睇下。
仆街又改雖然改翻好左但都要屌 移民澳洲真係變幻原是永恆
暫時睇過 可能讀public health 因為我地有target去VIC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞