澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
唔一定。

Citizen就肯定唔需要。

PR的話就要睇佢以前有幾耐係澳洲定居過。
呢個我又真係可以答到

1. Freshgrad入職大概都係40-55k上下一年 (華人firm肯定低D)。工時你預都要OT,就算local firm據聞都幾chur (不過好在會補水)。
2. 睇你英文水平,我有律師朋友 (細firm老闆) 話好多黎 in 既freshgrad - 尤其是近年既JD grad既overseas students - 既英文都唔多掂,就算IELTS 4個8好似好勁咁其實practically都唔掂。當然local students另計。
邊個省多工作機會唔清楚。
3. 一般黎講State by State係互通,不過interstate relocation的話要通知返個board。
岩岩答左,其實最主要係英文,同埋最好盡快開始入行,做PA又好paralegal又好。咁畢業後一般間firm都可以吸收你繼續做。
下?無喎
有無咩好推介,自己本身讀Aviation Management 😩
成個curriculum 同unsw個科差唔多
由巴,見有人咁問又想clarify 返一d之前問過ge野 :0)

1. 我planning 下年二月NSW Tafe intake,當我到左ge第一日,就可以將EOI NSW 190轉做onshore,係唔係?
2. 如果係, 咁我係移民局系統上係點定位?我意思係正常排緊onshore 190 ge typical case 會係有個人係澳洲返緊一份本地工la, 佢會知我係用緊student visa 排定點?又會唔會有case係有人同我所有分,code都一樣ga la,分別係果個人係local 返工中,而我係student visa holder,而比invitation 佢先呢係咁ge情況?
3. 我兩年讀書期間,可以期間一路排NSW190,如果lee段時間內有邀請,我係可以接受同process ge係咪(以student visa holder ge 身分)?
4. 問多一樣,如果我granted左190,係咪立即退學都可以?咁可以以PR身分揾工了?
唔該哂你解答
如果本身香港有牌已經執業左4-5年, 要點樣先可以轉到澳洲牌? 同埋一般點搵工? 都係9 SEND CV? 駛唔駛由頭做過TRAINEE?
貪心想問多樣, 如果過黎讀個LLM, 經大學career office搵工會唔會易d呢??
其實而家律師仲係唔係技術移民list 上面??? 邊度可以搵到相關資料??
痴撚線㗎,份份要讀大學又叫得專業嘅工都over-supply,唔想讀商科唔通真係剩返PT/OT/nurse可以揀?
點樣3年FINANCE工拎技術移民.唔係會計 3年前8大GRAD
由我巴你好
IT 人 其實我經一間agent 搞左3年到 但IELTS 又上唔到全7...
而家反而plan 緊同老婆個仔去英國...但唔係好甘心諗住keep 住application.
想問下你有乜高見...Degree 係澳洲 ,本身諗住vic 但太難,agent 前呢一兩年都叫我轉去SA...
試下考PTE?
試過PTE 兩次先既其實 但真心覺得IELTS 仲有信心 DD
由我巴,麻煩你
小弟33歲收到Monash 同Deakin既master of cybersecurity offer想問下點揀
1. Monash 出名d, ranking高(it科排全球55)學費貴d, 但唔係regional
2. Deakin 係geelong讀, regional(加5分),但係唔出名又ranking低(201-255 worldwide)
如果我以畢業搵工加移民角度睇應該點揀?
Ps 諗住一家三口移民
你點溫 PTE
可能要暫時放棄澳洲啦, 澳洲嘅英文要求係高嘅
+1 真心CLS
連英國都有唔少冇BNO 巴絲有sponsporship , 5眼入邊最難揾工應該係澳洲
oh sorry 唔記得美國H1B 超難攞
不過澳洲真係迫人做藍領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞