澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
request 到 letter of completion 就要盡快入紙
我哥哥係澳洲讀IT
我一直好想過去讀木工同佢哋一齊生活
但近排澳洲刪咗好多e.g chef, cook, restaurant manager 啲職業係長期清單
令到我好擔心木工都隨時俾人刪

加上我想去南澳讀
但聽返我哥去問當地agent 講(Adelaide)
當地以讀木工移民嘅成功例子好少
同埋 州政府就算知你完成哂job assessment 都極少派invitation 俾你
因為如果priority 要俾都俾IT同護士
但我真心無錢(4、5十萬)去讀master, 同埋對個行業無乜興趣

想讀吓巴打有冇咩見解
由我巴 請問如果用189移民洗唔洗要job offer?

1)見到 190/491都需要你做野做左一段時間,或者有contract employment先會比洲norm..

2)189只係一個鬥高分遊戲?

澳洲移民局見你高分個norminated occupation又未到ceiling就invite你一個月內比文件佢地對 之後就direct grant pr 比你?
唔洗 job offer 係鬥高分 但係依家優先俾 priority list 同埋 onshore

交完資料等一兩年叫你做 CNCC 之後 grant
你要specifc下你個問題。

如果你擔心木工移唔到民的話,我相信Ade個agent既claim既根據係因為疫情關係所有先會有所謂priority比IT同護士。但係你講緊讀完搞掂skills assessment即係三年後,所以有時諗太長遠有D自尋煩惱。
點解唔依家一齊
佢屋企有d事 去唔到住
依家加都唔一定要馬上一齊過黎。

但係你話 "遲下可以既話我申報190個陣會加女朋友落de facto 咁依家話冇個陣變有會唔會怪呢" 會有D欺騙隱瞞既成分係入面,所以唔會建議。
知道 唔該
一家三口小朋友4歲,諗住過去讀書之後行485,學生簽可以全家一齊過到澳洲嗎?
要睇年齡
如果你拎住學簽,小朋友讀書唔平喎
兩公婆都三十頭
如果淨係睇occupation ,行邊個pathway會易啲?thanks
你好,我搞緊skills assessment , 收到對家叫我俾個 syllabus ( detailing the content of the subject outlines abs course description) 佢地, 但我由於畢業都有5年以上, 上網都搵唔到。 請問呢個情況我應該點做?
另外佢要求既 syllabus 其實係幾詳細 咩程度?

萬分感謝🙏
可以,全家一齊申請reject個機會會比單人申請大,agent建議單人申請先, 成功左再隔幾個月再申請dependent visa
冇問題 最後前後腳申請 同埋預頭一年到兩年要靠儲蓄
前後腳申請即係先搞student visa之後再申請dependent visa?但係米可以用旅遊簽入境一齊過去先?
旅遊簽冇必要 睇返開學時間過去就得,其中一個家長唔想讀書可以陪讀。
同我case 有d似, 有親戚係澳洲好想過去

我仲要40,自己讀書又要俾錢,小朋友又要俾錢, 又要讀啲自己唔想讀嘅嘢,如果冇特別pathway又轉唔到 PR

等緊奇蹟
去英國頂住先
暑假去到嘅會去睇下。。。。 但要等七婆放寬嗰21日隔離。。dklmch
應該到英國100%打晒都唔會放,就係等你哋去咗無得返香港
直接同學校申請出 syllabus,學校有責任出比你。

學校可以有幾詳細就盡量出幾詳細。
移民角度黎講,Arch會容易D,因為CSM通過skills assessment需要額外一年工作經驗,但係Arch唔需要 (accredited course畢業就直接可以pass skills assessment)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞