澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
你好由我巴
我今年28, 請問去Mel 讀完master of OT 申請PR係咪都大機會得? thanks
我個crystal ball話我知兩至四年後應該或者都ok。
民政署宣誓既應該都可以算 stat dec 架,做左先然後send去SA BDM問可唔可以接受?
想請教下各位留咗係澳洲嘅巴絲,介唔介意share下當初到埗果陣,係點樣令自己融入當地人嘅文化、生活習慣、思維。始終一個asian去到外國,會同當地人嘅生活方式同話題都會好唔同,例如唔會有人同到你講細個睇宮崎駿,最近睇chill club等等
其實好睇你咩身份過黎,都係群多d locals,多聽local radio stations/多睇澳洲電視台/多留意澳洲新聞,多捧澳洲運動。

建議專追一隊AFL就更容易同local有謁傾,或者打起上黎
咁如果按你講去到2030再review 係咪我2030年前讀完書apply都可以5年485
Technically可以。
可能你去加拿大同其他地方會好啲
我驚你冇教書經驗 喺澳洲搞唔掂喎
家姐已經係澳洲 pr

如果我一家三口想拎澳洲 pr , 係咪用 491 最快?
定係叫佢開定間公司run 一排,用顧主 sponsor 會快d ?

本身想去uk 5+1
想走都係為左個小朋友
但兩老想一家族人都一齊係同一個地方,而本身係mel 有地方住,所以考慮緊Au

另外,如果用 491 / 雇主sponsor
未成為pr 前,個小朋友讀小學要自費?

讀書來講,uk 好定 au 好d ?
491 應該會要去 Tasmania 3 年...

頭都爆...
咪住 頭先睇唔到你夠膽去NT
好有膽色 咁你試下啦
你問呢d問題之前,不如你大概講下你自己既背景情況,你家姐係澳洲pr唔一定代表你就肯定可以申請491/僱主擔保。
我驚你冇教書經驗 喺澳洲搞唔掂喎
咁又唔一定過黎就只能教書既
Sorry
本身係香港做生意,run 得都算順本來無憂
自己33 ,冇degree , 得 hd 學歷仲要非專科
老婆主婦仔小學,身上有3m cash
咁你點過 skill assessment ?
要先去當地讀一個認可既 short course
咁都幾多 uncertainty

不如去英國直接 d
其實係架
本身已經打算去 uk 5+1 唔使煩
但兩老遲下想過埋au ,唔想隔咁開, 想成家一齊
間唔中撚下d 孫...
家姐又好樂意配合
依家搞到頭到大埋...
Thx
想幫朋友問埋 civil engineer 考左牌 加5年工作經驗
Offshore regional NSW 491 / VIC 190 係咪都無咩機
全家去英國囉
做生意唔考慮188?
可以試下去澳洲做生意?澳洲有投資移民㗎喎
未大規模開關應該冇機
開關後可能博下 NSW regional??
我都驚搞唔掂,我預左去係唔做野照顧小朋友。請問你所講既搞唔掂係邊一方面?我驚有D伏位自己係唔知,求教
由我巴呀由我巴~我前日搵左個台灣移民律師"Karl Yxxxxg"(做youtuber果個) 問MINT,點知佢話冇工作經驗係唔會過到教師既skill assessment,但我睇黎睇去都冇呢個要求,唔知條友係咪昆我呢?(上網見到有人話佢俾移民局停左牌)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞