澳洲移民 你問我答 (19)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
要睇下777係咪同新加坡傾掂數
香港爆成咁 點會同你傾
仲未計全世界當hong kong is china
LM
巴打 想請教
考好ielts未
是的。
睇你讀得上邊個。
可以。

我有朋友就係靠PY internship transition 到一份唔錯既工。
可以,但係你係SA既工作一定要同你既nominated occupation相關 (唔係同你讀既課程)。
可以自己做,唔一定要agent。
有無話邊個職業吃香d ?
Thx !!!
兩個其實差唔多。
巴打你好
我本身有個top up finance degree ,之前asso 理科底
已家打算去澳洲讀書。本身想報個整車dip 讀,但有人話降lv讀可能未必批。咁第二個plan係想報個 engineerings 既master 。呢度就有幾個問題。1: 本身唔係engine 底但報master係咪易入難出?2:假設我完成喇咁搵工會否好難?因為我唔係pr 同埋係香港又冇相關engine 工作經驗。3:如果整車個度收既話係咪會好過報master?
Thank you
其實測量都ok有興趣
有料有運就會搵到工 畢業只係基本 好多人都係過嚟轉major讀master 有心自然畢到
個人覺得搵工就冇咁樂觀 澳洲好多公司都只請 pr or citizen 網上好多印度佬讀完 n 展,搵工好辛苦,搵好耐
網上甚至好多印度佬話工程喺澳洲已經飽和,樓上都有人推測啲人讀完 PY 再轉藍領
建議樓主讀QS/nursing (比唔比咁樣轉行?)/藍領 Dip
呢道有人話自己有香港 degree ,比心機寫完文,都批到Dip
不過詳情比番由我巴
我由畢業到搵到一份commercial 既full time用左一年 呢一年做左4個月intern,發覺主要真係睇運氣同睇科

利申 會計2019 grad 讀書期間無做過intern 只做過waiter/ cafe
1 睇人。
2 睇人 / 睇運。
3 整車係咪好過master - 唔知點答你因為唔知道個標準係咩。
485個審批期變左6-12個月 分分鐘要bridging 成年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞