澳洲移民 你問我答 (7)

1001 回覆
42 Like 7 Dislike
已經開到第7個post啦,多謝大家支持,歡迎大家繼續發問。

覺得呢個系列post有幫到你既話,可以留個鼓勵一下小弟。

利申:澳洲註冊移民代理,法律本科在讀。
有冇common 既q and a
我以為無人睇Common Q&A添

可以參考住之前整理過既先,有咩額外問題再發問。
https://lih.kg/453064

不過有D信息要更新,例如依家會計已經邀請到80-85分,法定基本分唔再係60而係65,而依家標準收邀分係70。
IT 呢
可以搞,你係咩情況?
情況係公司好多junior過我5年以上既都走咗
有D去加拿大 有D去澳洲
咁你又唔走?
有僱主擔保係唔係唔理做咩工/ 有咩技能都移到?
定都係要計分
當然唔係。

依家只有係中長期短缺職業清單MLTSSL上既職業先可以靠雇主擔保移民。

https://archive.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl
65 分一定冇機會?
65裸分既話,睇下州擔保啦。
nsw 70 分 裸分夠嗎……5 分配偶職業只在STSSL
Depending on occupation, most likely yes.
Chef 係咪仲係要求考六分ielts?
來緊呢年移民法有無咩勁爆新消息?
巴打你好
行會計NSW 190得裸70仲有冇機?
同埋諗過遞完EOI過嚟working holiday搵會計工做,好奇一問,嗰邊攞到sponsor成數大唔大?

唔該巴打
Chef要攞PR基本要求依然係IELTS 4個6。

遲下估計會加強推新移民先到偏遠地區居住,換句話說489偏遠地區擔保會有可能成為主流。
無記錯NSW 190 Accountant要裸分75先有幾。

會計既話,對僱主sponsor既要求非常高(營業額不低於1mil pa, 最少5個員工,普通bookkeeper不計),所以都係算吧啦。

不過可以靠WHV黎澳洲做會計加技術移民既工作經驗分既,會probable好多,當然前提係要搵到相關工作。
有冇關於偏遠地區 187 會唔會降低要求既消息
降低要求?應該唔會啦,無耐前先收緊左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞