你問我答 澳洲移民 (6)

1001 回覆
79 Like 3 Dislike
又爆一個 Post,去到第6個post了。唔覺唔覺原來已經開左呢個post sequence成年幾。
希望大家如果覺得真係有幫助,可以留個 ,鼓勵一下小弟。

利申:澳洲註冊移民代理。

再利申:非HR所以我唔會知道搵工機會,其他巴絲打可以幫忙回復搵工機會。
想問問 9月底收到 189 invite 交哂野 係咪有可能呢個月到拎?
係咪就等佢request要香港果張良民證?
佢問我要果時 交埋係咪好快就下簽?

最近審理週期大概2.5-3個月,所以應該好快request香港無犯罪記錄。
依家香港無犯罪記錄既審理時間從遞交開始計要大概要4-5周,你無犯過罪既話應該係交無犯罪記錄申請後大約6周就可以批。
想問下建議自己搞定係買錢agent 搞,岩岩收到報價,45000/family, 唔知個市價應該幾錢,唔知是否合理,同埋應該搵邊間幫手

咩簽證?你問過邊間?
點解唔比生意我做
Engineer (health care sector)
8year exp
Age 30
Ielts 6
Partner +5

應該申請189,定489定其他?
想住Sydney,regional 應該唔得

樓主請指教一下
就咁睇你既分只有65,189無行架啦。

一係走489,一係考4個7,一係過黎讀書睇下點走州擔保190。
engineer要過skill assessment 無4條7連過都過唔到
4 條 6 啫
4 條 7 係 state nomination 條件for engineer

正解。
依家我覺得其實TAFE課程既都唔好移民。唔怕辛苦既話bricklaying, carpentry, joiner都仲算好D。

一般係學校官網課程內容入面有CRICOS Code既都係認可既。
咁除左tafe 你建議讀咩好??

你果陣都係自簽189?
Bachelor, 例如 teaching, quantity surveying, social worker, nursing。
剛大學畢業
係老師
想再去澳洲讀教育會唔會易搵工同移民?

會。
因為澳洲既教育方法體系等都同香港既唔太一樣。你有海外教書經驗係好事,但係如果唔澳洲教育學歷既話好難搵到澳洲既工作。
另外係澳洲讀書肯定可以多加分,移民機會都大D。
8year exp
Age 30
Ielts 6
Partner +5

樓主請指教一下

一係走489,一係考4個7,一係過黎讀書睇下點走州擔保190。
engineer要過skill assessment 無4條7連過都過唔到

ENGLISH LANGUAGE TEST RESULT:
https://www.engineersaustralia.org.au/For-Migrants/Migration-Skills-Assessment/Migration-Announcements

唔該唔好誤導。
8year exp
Age 30
Ielts 6
Partner +5

樓主請指教一下

英文試邊個最易考呀?

據聞新手上路既話,PTE會容易過IELTS。
但係如果已經練左一排IELTS既話,就繼續IELTS啦。
可唔可以講多d 讀cookery移民的pathway?
點解要畢業後3~7年先有機申請pr?
依家廚師(Cook)無可能直接走獨立技術移民或者僱主擔保黎攞PR。

另外,Cook一定要係畢業後申請485留底做1年ft先可以通過職業評估。然後攞住職業評估同最少4個6黎湊分申請489(例如NSW偏遠地區/TAS)等,攞左489之後再2年先可以申請PR。整個過程最少3-4年。

另外有可能係畢業後湊夠5年工作經驗(海外/澳洲均可)黎走維州190州擔保。咁就最多6-7年。

或者你會想問Chef,但係一般黎講初畢業都無可能馬上做Chef,所以不討論。
可唔可以過澳洲讀?

讀咩?
Cookery既話當然可以。
講講自己Case
現年 24
Ielts 全7無難度
澳洲Grad讀Hotel Management
但係香港做工程(水電有牌但無Degree/HD)

會唔會係南澳讀水電相關Bachelor再做移民會最快?

水電係指咩,plumber?
不過你既情況,最好都係過黎讀個相關學歷最好(如果你真係有相關工作經驗既話,可以試下apply Master,有D大學recognise工作經驗既話唔使從bachelor開始讀起)。
想問問行190 vic需唔需要有job offer?
我可能回到搵工情況, 想知再講
有請
非維州本地畢業生一般都要。
巴打,想問下你覺得護士定中學教師好啲
唻緊會報翻u讀,想之後技術移民,邊樣會好搞啲又或者變數冇咁大
利申;人在昆洲
我想問吓媽媽算唔算係我嘅直系親屬?
同埋我想問下如果要即刻移民攞本澳洲護照嘅話係咪要投資5,000,000aud?
我想問吓嫲嫲算唔算係我嘅直系親屬?
同埋我想問下如果要即刻移民攞本澳洲護照嘅話係咪要投資5,000,000aud?
個人認為teaching會比nursing好景d。
For 489 既話,算。

5m投資移民要入籍最少5年,係最簡單。
想問下如果黎緊下年去Tasmania讀master兩年,建築呢行易唔易留低搵工 係香港有幾年工作經驗

想讀完就直接留低
明白,但係teaching ietls 要7788 永遠都差少小
Btw 點解teaching 好啲既?我睇SBS啲移民新聞好少提teaching 有關既技術移民
無提既係低調,代表政府唔會搞住

認真係因為政府仲會有計畫地一直起學校(維州),醫院都有但係就少很多,反映番teaching既勞動需求應該會稍高。
應該唔難,Tasmania人口增長幾快,有建築需求。
係咪有話唔同state有唔同規矩排唔同隊?

女友就grad想留低 (accounting)

感激樓主
巴打開到6, 真係好有心,我代咁多想移民既人多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞