[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
前言

樓豬背景:喺英國讀緊fashion design 最近收到間唔錯嘅大學嘅offer 覺得呢一科幾適合自己 想以後都繼續讀fashion design 甚至有諗住入名牌做designer同develop自己品牌嘅目標 開po想分享自己鍾意嘅fashion同時想了解得深入啲

事源前日開咗個fashion post諗住話試吓水溫睇吓係咪真係全部連登仔都對fashion無興趣順便分享自己嘅審美 無諗過會有咁多人有興趣 小弟真係好慚愧唔夠功力答你哋嘅問題 同時發覺大概個po有三類人:

本身有留意fashion亦都好欣賞fashion/想認識吓fashion無奈好少人答到佢哋嘅疑惑/覺得fashion好不知所謂或者on9

如果Ching你係第三類人而你見到呢個po覺得好撚不知所謂建議你擺低個負皮去另一個po到先屌9我 我希望呢個po主要係幫到對fashion有興趣嘅人了解吓我哋呢啲可能你覺得「懶係野」嘅人嘅諗法同埋一啲時裝嘅賞識 當然如果你壓力好大又或者睇我唔順眼我都唔介意做你出氣袋

link:https://lihkg.com/thread/2377705/page/1

如果Ching你係本身對fashion有了解同埋有鍾意嘅designer 請千祈唔好介意會洗版 盡情分享甚至講吓你對作品嘅諗法 事關小弟只係noob仔 都想大師教我嘢最緊要係如果我呢個post啲research唔啱嘅話求你哋一定指點我

而如果你係對fashion有興趣但係無乜機會認識到 同時覺得我上個po係0 完全幫助唔到你 我希望今日呢個賞識po會幫助到你了解多啲呢啲衫嘅背景同故事 最好緊係增加你對fashion嘅興趣 事關我個人認為藝術品唔一定要識整/識著/買得起先可以欣賞 希望你會以欣賞車/錶/女/畫/模型/動漫/遊戲/唔同嘅嘢嘅心態去睇呢個post 放低偏見甚至以感性少少嘅態度去睇一件藝術品 btw 我賞識嘅衫大部分都唔會係你返工會著嘅衫 大部分都會係fashion world前衛嘅藝術品 Hope you can enjoy (同埋小弟作文筆工好差 唔好屌咁大粒力)

閲前須知

若果唔太知道fashion show嘅衫同你著嘅衫有咩分別你可以睇下呢位Ching嘅解釋

作品賞識

“I know I’m provocative. You don’t have to like it, but you have to acknowledge it."
先由我覺得大家一定會+要認識嘅fashion designer 開始:
Lee Alexander McQueen (17 March 1969 – 11 February 2010)
英國設計師

於16歲離校 到英國tailoring最出名嘅一條街Savile Row跟裁縫店Anderson & Shepherd做學徒 20歲於Koji Tatsuno工作一段時間後到Milan為Romeo Gigli工作 25歲於英國fashion 名校 Central Saint Martins(想讀 )擔任裁縫教師 2010年被發現於公寓倒斃 被懷疑自殺(

設立個人牌子 Alexander McQueen(1992)
Givenchy首席設計師 (1996-2001)
4* British Designer of the Year awards (1996, 1997, 2001 and 2003)

仲有其他事蹟若有興趣可以再自己research 佢好出名所以好易搵到佢嘅生平資料

最令我震驚嘅一場show大概係 Alexander McQueen SS1999嘅呢場show

Alexander McQueen Spring 1999 Ready-to-Wear - No.13
https://www.youtube.com/watch?v=P13oZsD-t4s 呢條兩分鐘嘅片絕對值得對fashion有興趣嘅你睇 相信呢場亦都係大部分人最喜愛嘅其中一場show Victoria Beckham問過AQ可唔可以出席呢場show 因為唔想台上焦點俾搶走 俾AQ拒絕咗 而係無名人嘅前席 Model Shalom Harlow 企喺木轉盤上面 優雅咁擺動佢嘅雙手於頭上 同時兩部機器向住佢噴射螢光黃色同黑色嘅噴漆 畫面可謂相當淒美同erotic 相當有AQ嘅風格—怪誕 黑暗 卻優美 呢一幕將fashion同performing arts 融合嘅inspiration係裝置藝術家Rebecca Horn 嘅 High Moon (1991)

作為McQueen嘅第13場show 呢場show被命名為No.13 同時呢場show係對英國藝術與工藝運動嘅公開致敬 設計主要係由natural tone 例如tan, beige, ivory等顏色構成 其中有啲設計受到Queen Mary’s Hospital嘅啟發 呢一間醫院係當時製造義肢俾WW1士兵嘅先驅 以下係洗版time

Sam Gainsbury同Anna Whiting兩位製作人提到 “We couldn’t rehearse it. She knew how to keep her center on the turntable because she was a dancer. She didn’t flinch when they came near her face. It was completely spontaneous.”

Camille Saint-Saens’ "The Swan," "it's both disturbing and serene at the same time,"

Ettedgui 講到 "It has this archetypal theme about man or woman against machine."

No.13 係我最鍾意嘅McQueen show 我相信對McQueen個人來講都係 佢提到呢一場係唯一一場令到佢喊嘅show 首先作為一個西裝縷撚對show入面一堆jacket嘅喜愛 雖然係女裝 但係係完全唔介意著 再加上現時fashion越來越中性 男仔著oversized女裝已經唔係稀奇嘅事 我都有件MM嘅女裝西裝縷 講返場show 可以成功咁將performing art呢個咁難predict嘅art放喺一場show入面其實係好大膽嘅一件事 好大程度呢種大膽就係依家時裝界顯得boring嘅其中一個原因 仲有呢場show可以話係充滿AQ嘅style 個荒誕 黑暗呢啲明明好多時候係貶義嘅詞(我認為)俾AQ詮譯為一種高端嘅審美 同時喺場show入面 AQ用到殘奧會冠軍 Aimee Mullins為其中一個model 就好似挑戰緊當時prevailing嘅審美 證明佢嘅完美正係因為佢嘅不完美

"I wouldn’t swap these people I’ve been working with for a supermodel. They’d got so much dignity and there’s not a lot of dignity in high fashion."
樓豬訓教先 失眠先覆你哋
留名
難得真係有人認真討論,想學野
英國邊間?
kingston 希望csm會俾offer我
留名學野
LM
估唔到上個po可以引到咁多人討論
通常開第二個認真post就會無人
LM 學嘢
留名學嘢
LM 支持
唔緊要 本身都無諗過會上到熱門
如果可以變成長期討論ok就好啦
諗住過一排就po類似嘅賞識 本身無人睇就算 有人留名就keep住做啦
個人廢up一下
fashion show上既成品,本身只係Designer 想像既實現化,唔明白點解有人會屌誇張/點樣著出街。
其實我細細個都無咁嘅概念 再加上本身大多數香港人就唔係對fashion好有興趣 有人咁諗都正常嘅
https://www.instagram.com/p/CKWf5heH3zE/?igshid=8evkmn21k13y
post 返啲貼題野
Yohji Yamamoto Pour Homme AW21-22 愈黎愈多扣,好有束縛感
見到呢一兩季真係好想買曬佢哋 btw 下一個賞識做yohji 諗緊揀邊一場show
買哂真係唔掂喎我都係望下啲Shirt/Vest
今季Peaked Double Eye Button Vest 有啲興趣
係呀所以一件都無買到 我反而係大愛西裝褸
西裝褸真係型,但都係買Shirt 多,香港天氣真係無辦法。
上星期先貪平入左件S'YTE 既3 Button Slim Long Jacket, 之後又睇中件Vest, 搵緊日本代購
Vest 都正 其實我應該要試下
自己砌套suit 都幾過癮
Yohji 近代其中一件至愛,你認得出圖中的女子是誰嗎,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞