[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
劉鳴
啱啱喺電話搵到,條前季wyman嘅評論,串到virgil一棟都冇 
你老友prada忠粉嚟
如果係作品嘅表面基本上就你講嗰啲再加上cutting, fabrics, silhouette 嘅shapes

深層次啲就會係歷史背景對嗰件衫嘅影響 同埋當時設計師對呢個設計嘅諗法 仲有啲專業嘅commentator點睇
Agger 呢啲designer都真係偏commerical 同比較玩marketing
唔係唔買呀
我睇下夠唔夠搵得夠唔夠佢哋嘅research先 好耐之前search 見到唔係話特別多interview 等陣再check吓
咁多人叫我加咁我加囉
問題係香港從來無乜人普及畀大眾知究竟HIGH END FASHION係點演化做日常服裝OR點樣IMPACT到大眾潮流服飾
一般人睇啲Fashion Show好難聯繫到日常身邊嘅衣服
我本身都好想知個脈絡係點
HIGH END FASHION點樣一層一層APPLY落日常生活
支持
但係啲料唔得呢,係joyce 4折都冇人要,慘
到今日都覺得stefano pilati唔抵,俾YSL請食無情雞去Zegna又因為唔係太潮冇人賞識
希望其他Ching都講吓佢哋睇法

我會係咁輪流欣賞: 場景佈置 音樂 design

如果知道咗個show嘅主題 先會由場景佈置入手 跟著再睇吓音樂合唔合適 因為一段好嘅音樂可以即係令你sense要用咩感覺去睇一場show 之後就開始欣賞佢哋嘅design 除咗留意design我會睇吓designer會唔會有特別安排 就係咁樣

因為我覺得其實呢一場最特別嘅地方係佢講婚禮同fashion show合一 喺設計婚紗嘅同時 你可以見到男同女翹住手一齊著住vest 但係睇落並唔會話好奇怪 反而幾smooth 可以話yohji將雌雄同體呢個主意放喺婚禮做得好好 就係好似話緊愛情無分你我/男女咁樣
高質LM
利申: 搵唔到工嘅Fashion仔
強烈譴責你個貪心撚 不過我見到尋日反應唔係特別多 我如果去到後期仲係有人有興趣我會extend個list講埋現代designer
其實好簡單嘅一個例子 h&m同zara都抄名牌啲版 可能一般人覺得high end 唔關佢事嘅同時係著緊佢哋嘅by product
料真係好重要
lemaire非常高質,可惜太貴,uniqlo U直情唔得,因為款式越簡單,對用料cutting要求越高,uniqlo明顯做唔到lemaire嗰個細節

依幾年咁努力搵錢,就係希望老左可以著hermes/Loro piana過世,佢哋先極簡之王

Hermès 21s/s

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞