[quote]我見好似冇乜人講起 Junya Watanabe
希望樓豬唔會介意我分享吓
Junya Watanabe (1961 - )
出生於日本嘅福島縣,Junya 嘅媽媽喺佢細個嘅時侯曾經經營過一間made-to-order嘅小店, 這樣亦都成為咗專登入時裝界嘅其中一個原因。作為日本著名嘅文化服裝學院畢業生,1984年加入由日本時裝大師 Rei Kawakubo (玲姐) 創立嘅 Comme des Garçons 工作。呢件事成為咗佢人生最大嘅轉折點。初頭 Junya 都冇乜受到重視,只係負責做打板呢啲比較普通嘅工作。往後幾年,喺受到玲姐嘅影響下,Junya 嘅天賦開始得到重視,被任命Tricot Comme des Garçons 針織支線嘅設計師。喺1992年,玲姐決定畀佢單飛,創立自己嘅品牌。 一年之後,佢喺巴黎搞咗佢第一場女裝成衣系列。
設計概念上, Junya 表示 Pierre Cardin 同喺佢早期設計畀咗好多嘅影響尤其係輪廓同埋運用幾何學圖像嘅方面。到後來喺時裝雜誌認識到 Issey Miyake嘅時侯,就深深咁改變咗佢嘅設計。Junya 嘅設計亦強調「做物論」(ものづくり),簡單啲嚟講,即係一種將科學,藝術同工藝融合埋一齊咁去創造事物。如果大家有興趣不妨可以去睇吓呢篇 New York Times 嘅訪問:
Junya 係佢少有咩訪問之中
由於我 Fashion 資歷尚淺
同埋冇乜留意佢女裝
所以唔太清楚有邊幾場 Show 最突出
不過都攞少少嚟出嚟講 希望有其他巴絲打可以幫手
呢場係 Junya Watanabe 2000 SS
當時嘅場地佈置好有趣
個 Runway 嘅中間有水不停咁灑落嚟
然後呢兩個model就一左一右咁行出嚟
行到中間折返嘅時侯
驚人嘅事情就發生咗
嗰兩個 Model 各自幫對方反轉件衫
將條裙用膠做嘅一面向外
然後當雨褸咁 一齊穿過咗中間
呢場 Show 除咗展現 Junya 對自己嘅創作啟蒙 Issey Miyake 致敬之外,亦都展現咗 Junya Watanabe 對于不同材質嘅運用以及功能性衣著重視。
時間嚟到 2002 年,喺 Junya 創立自己嘅品牌十年之際,玲姐又出錢幫佢呢位愛徒創立一個新嘅男裝品牌:Junya Watanabe Man。喺往後嘅十年間,Junya 就係靠呢個男裝嘅品牌,打響咗自己嘅名堂。
Junya 嘅男裝非常著重解構再組成嘅概念。與其話佢喺度設計服裝,不如話佢係利用唔同嘅物料進行實驗,睇下可以做啲乜嘢效果出嚟。由 Trench Coat, Biker Jacket 甚至普普通通嘅一件 shirt, 只要經過 Junya Watanabe 嘅加工,就會成為一件糅合唔同物料同功能嘅服裝。每一季你總會見到一啲意想不到嘅作品,令人眼前一亮。
以下係我個人認為最難忘嘅幾季
2015 SS
呢一季 Junya 用咗日本傳統布藝 Boro 在設計靈感創作咗一系列嘅服裝, 將日式嘅傳統布藝技術用喺西式嘅服裝剪裁上面,更加將呢樣嘢伸延到Hervier Production 嘅 workwear 同埋 Levi's 嘅牛仔褸。
2017 FW
就咁睇前面係咪好似冇乜特別咁?
睇埋個後面。
係咪好似個背囊呢
無錯,喺呢一季 Junya 再次用 The North Face 合作,利用循環再造嘅 North Face 嘅袋款 Base Camp Duffel 同唔同嘅衫合成,做出咗驚為天人嘅作品:Deconstructed Jacket。當年連 The North Face 嘅 前副總裁 Peter Valles 都話同 Junya 嘅合作為品牌帶嚟不同嘅可能性,喺打破戶外服裝嘅局限當時亦將呢樣嘢帶入時裝潮流裡面:
“COMME des GARÇONS opened the doors to the future of lifestyle for our brands, we realized there isn’t just one thing it should be, so we found something experimental and new within our brand. "
之後幾年 Junya 都有繼續同 The North Face 合作 好似 呢件 2018 FW 嘅作品就將個背囊加咗喺件衫後面增強件衫嘅功能性:
利申返小弟都係普通理科學生
文筆同睇法都可能冇上面啲巴絲打講得咁好
希望大家體諒
如果有錯 各位巴絲打不妨糾正我