[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
我唔係專業 不過我覺得sales角度嚟講fashion house 出tee hoodie呢啲係成功 反正一定有班人就咁擺brand logo上身就滿意 公司幾時都會諗點樣賺最多嘅 咁樣就win win
利:streetwear撚
細細個學過好多嘢 無樣啱 難得發現啱自己讀嘅嘢唔想曬咗佢

我主要介紹比大家嘅設計師都係偏前期 因為我覺得介紹依家嘅設計師無機會比大家欣賞fashion魅力
咁又太偏激住好嗰方面諗,佢的確要壓制一下炒到癲晒嘅archive市場,俾後來加入嘅fans擁有一下都係好事

同埋都好好賣,joyce首日清得七七八八,講緊係佢而家個價係當日原價嘅三倍,stering ruby嗰件褸14年先賣緊萬幾蚊,而家要3皮幾野

同埋好多人都想知一間時裝店究竟賺幾多,我放埋依依個collection嘅buyer’s guide出嚟
我唔抗拒streetwear 但係tshirt 真係 無見過有品味嘅fd會著嗰啲T
raf simons 你精佢都唔笨,依個collection係生意角度非常成功
著親都係MK
之後會講嘅designer list:

Yohji Yamamoto
John Galliano
Rei Kawakubo
Maison Martin Margiela
Issey Miyake
Thom Browne

如果有Ching你哋特別想我講 而我又覺得我有能力講我會儘量搵research 另外 如果有designer想我優先講而該留言又多人like我會調整個次序
tdlr 有無懶人包?
你應該係指賞析?
哭撚咗 文盲 sorry 打咗咁耐先知自己錯 已經儘量check錯字
ching 而家讀緊foundation?
extended diploma 係csm開嘅course 類似foundation
有興趣講 佢啲haute couture之前睇過真係幾鍾意
前言純粹係啲閒話 scroll去賞析嗰度開始介紹AQ 好難用懶人包同你講aq有幾勁 建議你睇 留言主要討論大家嘅審美同啲show 牌子嘅表現
可以睇圖片再揀自己鍾意嗰啲追post 容易搵到係咩牌子
隨左csm,會唔會都考慮吓
Royal Academy of Fine Arts Antwerp或者new york嘅pearson?
Ching 我都讀antwerp 但係嗰間嘢難讀過csm 佢哋要對我有興趣先俾我讀一年FINE ART跟住如果佢哋鍾意先俾讀fashion

Parsons 係勁 但係美國同英國審美差太多 佢哋會偏commercial 我唔鍾意至於 想入要完成Parsons challenge 類似係一個project 唔單止係fashion 要識玩其他art 然後做一啲好creative嘅嘢

所以未必會興趣 返而對lcf都好有興趣 但係如果唔好彩收唔到lcf同csm 我唔介意讀kingston fashion baf來講kingston都係英國第三
ching 而家讀緊foundation?
extended diploma 係csm開嘅course 類似foundation
隨左csm,會唔會都考慮吓
Royal Academy of Fine Arts Antwerp或者new york嘅pearson?
Ching 我都想讀antwerp 但係嗰間嘢難入過csm 佢哋要對我有興趣先俾我讀一年FINE ART跟住如果佢哋鍾意先俾讀fashion

Parsons 係勁 但係美國同英國審美差太多 佢哋會偏commercial 我唔鍾意至於 想入要完成Parsons challenge 類似係一個project 唔單止係fashion 要識玩其他art 然後做一啲好creative嘅嘢

所以未必會興趣 返而對lcf都好有興趣 但係如果唔好彩收唔到lcf同csm 我唔介意讀kingston fashion baf來講kingston都係英國第三
師兄讀fashion係咪好貴的?

安特惠普果間 d人成日講到神級學校咁
antwerp啊walter好似迫到人跳樓
我覺得係貴喺布料同物料同顏料 同埋讀呢科就會覺得要執靚仔啲 其實antwerp world rating唔係特別高 但係勝在佢訓練同教育好好 出到來嘅學生基礎功好強 同埋呢間學校好鼓勵deconstruction style
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞