[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
其實時裝同好多野都脫離唔到關係嘅

淨係細個睇Hedi Slimane啲Dior homme 天橋我都唔知認識左幾多隊band

尤其是呢個資本主義社會
時裝產業都係奢侈品生意
大把商業考量

喺度討論埋Kering LVMH啲股票都唔意外啦
我諗唔洗講到時裝友
一個會肯試嘅人
應該open minded啲
唔洗講咁多man 唔man 嘅 鍾意咪買件返來試吓
啱呀 一齊買埋lvmh股票
我自己唔是太深入認識fashion 但都會係fashion news聽過哩個名 好似好型都好有影響力 想認識下 但我都真係唔係搵到好多資料
唔知幾多𡃁仔因為raf去聽joy division Kraftwerk Sonic Youth

Even 啊Ann dem都話自己啟發自patti smith
我自己睇 其實而家著緊嘅野 某程度係好多年前嘅產物演變
你講呢啲樂隊野
之前Lemaire出左啲CAN嘅衫我爭啲買左

最離譜係舊年有supreme x my bloody valentine
我真係無諗到我至愛嘅shoegaze野都有比潮童認識嘅一日
香港潮人腫傷會,是你嗎?

我有時覺得現實中我地見過面

[生活隨筆]

話說Supreme 琴日發佈同另類樂隊My Bloody Valentine 合作嘅聯乘系列。

我第一個感覺係:正喎!幾可有牌子會出My Bloody Valentine 嘅衫。

某些樂迷喺網絡話:真MBV fan 屎點會買呢啲野,又話買果啲只會係潮童c9,搞到隊band cheap 哂,云云。齊心圍踩。

谷住谷住,請教時裝僧人 - 美孚白先勇。出一出火,頓時豁然:

Supreme 咁能多fan屎,假設當中5% 會去搵下隊band d歌嚟聽,一萬個都有五百個吖。真心樂迷唔係應該想隊band 更多人認識咩?

屌你老母,其實根本班indie 仔心底果句就係自命清高,我鍾意嘅嘢你班俗人冇資格認識,自己嘅嗜好比你高級。

我鍾意嘅嘢唔可以比我鄙視嘅人觸摸到。Dnlmcfh,你估你係大劉呀? 個artist 鍾意同邊個合作都得,使咪問過你班友?

你話啲衫肉酸都叫有得討論吓,一嚟就睇唔起人就真係on99。

網絡世界大家都好鍾意發表意見。靜靜地唔得嘅。唔鍾意,唔買唔提唔聽就是了。

老母是女人,萬物運作背後就是錢。有品牌出衫賺錢會出MBV、Velvet Underground、Morrissey、Dead Kennedys、Public Enemy、HR Giger,點都有趣過d 悶9 牌子collab 來來去去都係Andy Warhol、Basquiat、草間彌生、村上隆,聽到都打十個喊露。

成日屌個世界好悶好commercial,開正你果範果陣你又喺度嫌三嫌四。

我諗好多人唔知鍾意Supreme 啲乜;亦有好多人都唔知討厭Supreme 啲乜。

其實最討厭嘅係啲柒頭潮人同indie糞青。圍威喂心態可恥!
所以咪開po釣曬你班高手出來學嘢
我舊年睇呢篇野嗰陣都覺得係心聲來

至於現實生活中
I guess not
I bet we've never met before
觀鳥家好鬼正,好抵死
我都係喺london讀緊fashion
極級期待樓主嘅issey miyake篇
另外仲想聽樓主講dilara findikoglu或者noir kei ninomiya
三月你會排simone rocha h&m嗎?
你讀邊間 nkn只會遲唔會唔講 dilara 呢啲比較新時代嘅可能你要俾啲耐性先會有
好吸引!但係我好怕排隊同多人 同埋我一買就停唔到手
幾耐都等
唔識Fashion但睇睇下又覺得幾有趣Gchi
個宣傳話會有男裝,希望唔好hea我啦,有返一兩滴精華已經收貨
女裝一收到消息已經sent曬俾朋友,睇人著都係樂事
另外,呢個post太多版,我費時quote
白露眉ching話想有一日可以試到chanel高訂
其實係遙不可及嘅事嚟唔係肯俾錢就得
學到野 多謝Ching分享
你覺得有趣就得
啱 男裝我都收貨
依度果然臥虎藏龍,你成功約到啲人上嚟了

我9 up吓今次真係囉爆
留名了解下!完全冇fashion/art底,但對呢方面好有興趣,希望了解多啲,同識多啲途徑去欣賞下!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞