[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
心血來潮想分享吓自己覺得好正嘅大師作品 小弟先拋磚引玉

Yhoji Yamamoto AW 1991

Issey Miyake SS 1995

Martin Margiela SS 1997

Madeleine Vionnet 1925

John Galliano 2007

John Galliano FW 2020

John Galliano SS 2020
雖然好愛依家嘅maison margiela 但係又好想睇返john galliano 用以前嘅style 好可惜
唔太識欣賞
樓主出街着咩Style?
認真想知點解呢啲fashion show嘅大師設計同普通人嘅style可以咁大差別?
見親絕大部分嘅設計都唔係著得出街見人嘅款式黎
究竟有咩驅使大家嘅審美觀咁唔同?係啲大師覺得自己走在潮流尖端?定還是本身整出黎唔預人著?
話著左返唔到工既人
可以睇下原宿, 巴黎有d區域簡直係潮流特區
根本嘥鳩氣 成班人活係自己世界仲要甘於訴諸佢哋自己認為既權威
其實一pat屎咁唔知似咩
有時見到fashion show啲model著都鬼五馬六咁會覺得好慘
但講真咁大個仔次次睇親都係呢啲睇唔明嘅服飾 分分鐘仲難明過畢加索啲話 同時台下有好多攝影師同好多人鼓掌
所以我真心好想知應該點樣欣賞 或者理解啲衫嘅特色
去慈善ball著架wor
唔通會搭地鐵俾你見到咩
Btw 香港ball場都收收地皮 d人返哂大陸
人哋目標又唔係想一街嘅人都着
更加唔係諗住要人日日着
設計出嚟覺得靚,然後有個別有品味嘅人着就已經好okay啦
Mm
連登講fashion嘥氣
High end Fashion brand分好多唔同產品線架
Ready to wear 成衣 就係最普通既產品
另外有Haute Couture 高級訂製服 姐係樓主d 圖
係for特別用途 可能係結婚 金像獎etc.

唔係d大師覺得自己走上潮流尖端
而係佢地真係潮流尖端
依家興既簡約 oversize都係high end brand帶出黎

想著衫特別既咪會鑽研囉
想普通出到街既咪 hoodie 牛仔衫囉

依d brand都係serve有錢人架姐
攞蕉條友自己都藝術家啦
講真 佢咁用duct tape痴上牆 其實都靚幾creative
只係覺得第一件靚
舊時香港街頭Fachion
好似jojo啲角色
唔想撞衫
亦唔會周街走俾你見到
可唔可以用時裝角度解釋下樓主d圖 想學野
連登剩係識去U記
John Galliano FW 2020 藍色果件幾靚
藝術家痾篤屎都係藝術品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞