[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
Ks high end有分ready to wear同埋haute couture. 前者係commercial d,更wearable. 但後者同常係for上流社會,有錢人or明星出event,好少可會係日常生活中著到。
唔係呀 我喺英國讀 我有香港讀fashion嘅fd 我0建議香港讀 佢淨係教你基本 illustration 唔會話特別去鼓勵你做啲creative嘅嘢 我喺英國基本上啲人唔會俾太多限制你 你點樣做project都無所謂 當然我都見過有香港人喺香港讀完啲作品唔錯 不過少數囉

不過如果絲打真係想讀 經濟又許可 可以外國讀accessories 如果唔係我上網睇到啲course(雖然可能你都search過)因為我真係唔太熟wigs 希望幫到你

https://www.academiccourses.com/Higher-Diploma-in-Fashion-Image-Design/Hong-Kong/HKDI/

https://courses.laimoon.com/hong-kong/fashion-and-beauty/hairdressing

https://www.hkqf.gov.hk/bh/en/scs/introduction/uoc_hair/index.html
anyway, 要買,真係會只會買外套
算唔算係賞析
中學都係 最後變咗黑人
有幾季我真係中意到真金白銀full gear買,有型又practical ,可借今季真係要斬件上,sorry啊玲姐,你對秘書皮鞋我道行真係未到吖
無人會怪罪你
首先好多謝你肯追po 希望有一日你會欣賞到

btw 其實好多好多嘅designer都唔係有錢出身 我覺得讀fashion最重要嘅係 審美 審美係真係有錢都買唔到 但係如果你問我有錢對fashion有無幫助就梗係有 我認為如果你喺周圍都渲染住名牌同設計嘅環境成長 你嘅審美好難會差

不過我覺得如果你有創意 又唔mind人地點諗 係可以成為designer 其中一個例子就係川久保玲 亦即係comme des garcons嘅創辦人 佢都無學習過fashion 但係靠住佢嘅前衛主意係當時審美千篇一律嘅巴黎成名

當然呢啲fashion可以令你著衫好睇啲 其實你退一步諗 從fashion show學習基本上就係開闊眼界 令你對著衫嘅接受度增加 從而肯去嘗試新style 因為當你知道有人會做啲咁癲嘅嘢 咁自己試吓著得fashionable啲都唔係好癲啫

同埋你未必負擔得起名牌 但係可以參考個show入面人地點著 同埋顏色配搭 inspire到自己再去試下襯

Ching希望你有一日會肯試多啲style 你自問自己試過幾多style?
Marc哥無私分享佢自己著其他brand嘢真係好好J

最後送上Marc 哥full gear CDG lace裇 勇闖 met gala嘅英姿
買過有一件係屋企
唔一定平嘅 係唔好貴到太離譜個隻
有到有無人有留意
Paf kiko kostadinov
呢類 avant garde techwear
定係太hype 無人鐘意
上面有好幾位提過kiko 我都係因為kiko先想讀csm
咁都要合眼緣,又match 到想表達出既感覺,平貴無得好計當然平啲可以買多幾件我都明
有留意但唔係我啲嘢

Paf第一季imply有賣,可惜後來竟然紅左,價錢又貴左,連hbx都有上架
我不了
不過明嘅 想好似play咁作為大眾啲嘅選擇 始終唔係個個鍾意佢自己啲作品
係嘅 通常一着上身有個感覺唔想除落嚟平貴都好打死都買
淨係買過件刺繡Boomer jacket
不過都係Adidas黎唔需要太意外
不要再說了炒股買衫真係不可一不可再
屌佢真係抄到一樣
明眼人一睇就會知

Paf係Ssense睇減到4千幾一件puffer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞